Hlavní obsah

Třináct způsobů, jak zrychlit a zlepšit trávení

Právo, Zdena Nováčková

Když v těle funguje všechno, jak má, měly by zbytky natrávené potravy opustit tělo za dvacet čtyři hodin. Je to nesmírně důležité pro chod celého organismu. Ale sedavý způsob života, strava bohatá na tuky a nízký příjem tekutin trávicí proces prodlužují. Jak ho zase zkrátit a rozhýbat metabolismus? Pomohou byliny a k tomu nabízíme pár opravdu příjemných receptů. Budou vám chutnat!

Foto: Profimedia.cz

Oranžové kuličky rakytníku jsou doslova bonanzou nejrůznějších vitamínů a dalších, pro zdraví prospěšných látek.

Článek

Žaludeční čajová směs s heřmánkem

Smícháme deset gramů květu heřmánku, třicet gramů oddenku puškvorce, deset gramů kmínu, čtyřicet gramů listů máty peprné a deset gramů nati pelyňku. Vezmeme dvě lžičky směsi, zalijeme čtvrt litrem vroucí vody, necháme čtvrt hodiny odstát. Užíváme jednou až dvakrát denně. Čaj prospívá žaludečním šťávám i jeho sliznici.

Řešetlák počistivý

Je jednou z nejúčinnějších rostlin na pročištění tlustého střeva. Keř dorůstá výšky až tří metrů, mnohdy přerůstá až do výšky stromu, jeho kůra je načernalá. Rostlina obsahuje aromatické organické sloučeniny – antrachinony, které fungují jako bylinné projímadlo a přispívají k posílení svalového napětí stěn tlustého střeva, což odstraňuje zácpu.

Nejlepší je užívat formou tinktury z řešetláku počistivého (dá se bez problémů koupit). Používá se hlavně na úpravu stolice – a to průjmu i zácpy. Tinktura má vliv na metabolismus a používá se i při hubnoucích dietách.

Vychutnejte si jalovcové víno

Nejenže zlepší trávení, ale ještě si pochutnáme. Příprava je jednoduchá – stačí rozdrtit přibližně deset kuliček jalovce, zalít červeným vínem a nechat louhovat asi tři týdny. Pak scedíme přes husté sítko nebo kávový filtr. A jak se užívá? Půl hodiny před jídlem si odměříme dvě lžíce.

Skvělé je, že jalovcové víno můžeme použít k podlévání masa nebo přidávat do omáček a salátů.

Jalovcový ocet: Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete konzumovat červené víno, lze sílu jalovce zkombinovat s octem, který připravíme podobně jako víno. I jeho využití je podobné, jen na podlévání masa se samozřejmě nehodí.

Jalovcové koření je dobré mít doma za každých okolností. Když sníme víc jídla, než sneseme, stačí rozžvýkat důkladně jalovcovou kuličku – během chvíle nám slehne, protože podpoříme trávicí proces a tvorbu žluči.

Hořec žlutý

Jeho kořen reguluje činnost žlučníku a jater, a tím se stará o rychlejší postup potravy zažívacím traktem. U nás je sběr hořce zakázán, protože je chráněný. Odvar připravíme z jedné lžičky mletého kořene, který povaříme přibližně půl hodiny v půl litru vody. Můžeme osladit medem, abychom potlačili úpornou hořkost. Příjemnější, rychlejší a bezpečnější je užití tinktury z hořce.

Hořec je také dost často přidáván do likérů, vermutů apod. Dodává jim právě tu charakteristickou nahořklou chuť. Bývá zvykem si dávat skleničku před jídlem pro lepší trávení.

Velmi povzbudivý je pro játra výluh směsi hořce a máty peprné, vezmeme přibližně jednu kávovou lžičku každé byliny, zalijeme čtvrt litrem vody, deset minut necháme louhovat, potom přecedíme a pijeme třikrát denně před jídlem. Máta peprná trochu srazí hořkost hořce.

Zeměžluč lékařská

Roste na lesních loukách, ale je jí pořád méně, protože vyžaduje čistou půdu. Sbírá se kvetoucí nať s listy, a to během července až srpna, nejlépe na počátku květu. Květy jsou drobné růžové až purpurové.

Rostlina obsahující hořčiny podporuje tvorbu žaludečních šťáv a zlepšuje trávení. Při předávkování může dojít až k dávení, proto je lepší užívat tinkturu ze zeměžluče, ve které je dávkování přesnější.

Plody rakytníku řešetlákového

Oranžové kuličky rakytníku jsou doslova bonanzou nejrůznějších vitamínů a dalších pro zdraví prospěšných látek. A blahodárně působí i na žaludek. Plody sušíme v teplotě do čtyřiceti stupňů Celsia a usušené meleme na prášek, kterého potom užíváme půl kávové lžičky dvakrát denně. Toto je také nejlepší forma užívání při problémech se žaludkem a se zažíváním. Rakytníkový prášek můžeme zamíchat i do jogurtu.

Zregenerujeme tak žaludeční sliznice. V obchodech se zdravou výživou můžeme koupit i rakytníkový olej nebo marmelády.

Majoránka zahradní

Prospěšnost této byliny a koření zároveň pro lidské zdraví je dostatečně známá. Jídla a polévky báječně ochutí a zároveň nám je pomůže dobře strávit. Pokud potřebujeme intenzívnější pomoc, připravíme si z ní odvar nebo víno. Stačí svařit jednu polévkovou lžíci ve čtvrt litru vody a vypít bezprostředně po jídle. Potrava bude naším tělem postupovat mnohem rychleji.

Routa vonná

Obsahuje látky, které příznivě ovlivňují činnost žlučníku, tlumí bolesti při žlučníkových kamenech, zvyšují přívod krve do trávicího ústrojí, a tím vylepšují trávení.

Nálev z routy vonné připravíme z jedné čajové lžičky sušené rostliny a dvou deci horké vody, necháme louhovat asi pět minut, potom slijeme a pijeme vlažné dvakrát denně. Mnohem prospěšnější je pití routy v již namíchaných bylinných směsích na trávení – její obsah by neměl přesáhnout patnáct procent ve složení.

Mějte v zásobě kysané zelí

O tomto zázraku pro naše zdraví se není třeba rozepisovat. Pokud ale potřebujete regenerovat svůj trávicí trakt po dietní chybě nebo potížích se střevy, užívejte ho nalačno. Pomůže odstranit mastnotu ze střeva, a tím urychlí vyměšování.

Týdenní kúra pití šťávy ze zelí pomůže pročistit střeva, a ještě ztratíme na váze jedno až dvě kila. Ostatně o účincích kysaného zelí na mastnotu svědčí i tradice – mastná staročeská jídla bývají často doplněná právě kysaným zelím.

Foto: Profimedia.cz

Kysané zelí - zázrak pro naše zdraví

Rozrazil lékařský

Podporuje trávení, metabolismus a čistí krev. Často se kombinuje s jinými rostlinami, aby se potlačila jeho hořkost.

Čaj z bobkového listu

Dva až tři sušené nebo čerstvé lístky bobkového listu zalijeme horkou vodou, necháme patnáct minut louhovat, slijeme a pijeme 2 dl dvakrát denně. Pozor na předávkování – užívání této byliny má řadu kontraindikací. Zejména není vhodné pro těhotné a kojící ženy.

Bobkový list je vynikající koření – nejenže vylepší chuť mas, omáček, směsí se zeleninou, ale zlepší i jejich stravitelnost a pomůže štěpení tuků v organismu.

Rozmarýn lékařský

Pro kuchyni je opravdový poklad. Podporuje produkci žluči, zlepšuje trávení a působí proti plynatosti.

Můžeme ho užívat formou čaje, který připravíme zalitím čajové lžičky drobných lístků čtvrt litrem vroucí vody. Necháme louhovat deset minut, scedíme a teplý popíjíme po doušcích. Nejlépe bezprostředně po jídle – zrychlujeme tak trávení potravy.

Na podporu metabolismu je skvělý rozmarýnový olej. Jeden díl rozmarýnu zalijeme dvěma díly olivového oleje. Rostlina musí být úplně ponořená. Necháme dva týdny louhovat v uzavřené nádobě na slunci, občas obsah protřepeme. Potom scedíme a používáme pro podporu činnosti jater i preventivně jednu polévkovou lžíci ráno nalačno. Je velmi vhodný i pro ty, kdo trpí nadýmáním.

Rozmarýnem samozřejmě kořeníme řadu jídel, zejména pečených mas, přidáváme ho do sušenek nebo ho můžeme podobně jako mátu nechat louhovat ve džbánu čisté vody, kterou pak popíjíme.

Uvařte si skořicový čaj

Podporuje totiž metabolismus a hubnutí. Skořice se získává z kůry stále zeleného stromu skořicovníku. Kromě toho, že pomáhá metabolismu, zamezuje i nadměrnému zadržování vody v těle. Navíc také krásně zahřívá a podporuje prokrvení. Na podzim a zimu je tedy ideální. Přidávejte ji do jídel, delikátní je nejen v pokrmech na sladko, ale i v masových směsích. Skořicí můžeme vylepšit například i černý čaj.

Pro podporu trávení si připravíme čaj speciální – lžičku mleté skořice zalijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme pod pokličkou odstát asi deset minut. Poté slijeme přes kávový papírový filtr nebo plátýnko a vypijeme ještě za tepla nejlépe před jídlem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám