Hlavní obsah

Tereza Maxová dává naději dětem bez domova

Novinky, Eva Dvořáková

Charitativní módní přehlídka Nadace Terezy Maxové oslavila jubilejní desátý ročník. Spojením dobré věci, emotivních příběhů opuštěných dětí a módní přehlídky světového formátu Tereza Maxová opět ukázala svou všestrannost a touhu pomoci těm, kteří to doopravdy potřebují. Letošní ročník vynesl neuvěřitelných 10 446 617 korun.

Foto: Nadace Terezy Maxové dětem (6x)

Na přehlídkovém mole zazářila i sama Tereza Maxová.

Článek

Módní přehlídka Fashion For Fids byla uvedena ve stylu třicátých let. Nemohli tedy chybět ani jazzoví hudebníci a róby inspirované Velkým Gatsbym, ve kterých se po mole prošly kromě modelek i hvězdy jako Zuzana Stivínová, Gabriela Kratochvílová, supermodelka Karolína Kurková, Roman Šebrle či tenista Radek Štěpánek.

Róby nesly názvy světových značek, například Gucci, Lanvin, Vivienne Westwood, J. P. Gaultier, Missoni, z českých návrhářů pak Kláry Nademlýnské či Jakuba Polanky.

Módní přehlídka byla doprovázena fotkami z dětských domovů, kojeneckých ústavů, ale i medailonky a příběhy žen, které se ocitly v těžké životní situaci v azylových domech. Módní přehlídka Fashion For Kids nesla podtitul Wings of hope (křídla naděje). A ne náhodně. Nadace Terezy Maxové se soustředí na projekty, které dávají dětem z dětských domovů naději na uplatnění v budoucím životě. Podporuje jejich vzdělávání a motivuje je k samostatnosti.

Foto: Nadace Terezy Maxové dětem

Ukázka z módní přehlídky. Veprostřed světová supermodelka, Karolína Kurková.

S Bryanem Adamsem v „sedmém” nebi

Modely ale nebyly tím hlavním, co učarovalo přeplněnému sálu v Obecním domě. Zlatým hřebem večera se stal koncert hudební legendy Bryana Adamse. Kdo snad ten večer čekal, že lamač ženských srdcí zahraje jednu písničku a elegantně se s publikem rozloučí, musel být mile překvapen. Pronikavý hlas zněl sálem minimálně čtyřicet minut a to pouze za doprovodu kytary a klavíru. Když navíc britský zpěvák zanotoval začátek slavné písně Heaven (Nebe), v sále to zašumělo vzrušením. Nakonec si za své vystoupení, za nějž se vzdal honoráře, stejně jako všichni ostatní účinkující, vysloužil ovace ve stoje.

Foto: Nadace Terezy Maxové dětem

Bryan Adams v Obecním domě.

Foto: Nadace Terezy Maxové dětem

Známé ženy, které podpořily charitativní večer: Linda Vojtová, Zuzana Stivnové, patronka nadace Tereza Maxová, Adéla Banášová, Karolina Kurková.

Zlaté srdce na pravém místě

Snad nejemotivnější chvilkou večera se ovšem stalo předávání ceny Zlaté srdce. Cenu udělenou za mimořádnou pomoc opuštěným a ohroženým dětem si odnesl Josef Trnka - muž, který sám vyrůstal v kojeneckém ústavu a poté hned několika dětských domovech. Když se ovšem vrátil z povinné vojenské služby, nebyl mu přidělen slíbený byt, a tak se ocitl na ulici.

Z těžké životní situace se ale dokázal dostat a díky přátelům získal brigádu v Nadaci Terezy Maxové. Od roku 2004 pracuje Josef Trnka jako pomocný pracovník v Diakonii ČCE ve Stodůlkách s lidmi s těžkým tělesným a mentálním postižením. Absolvoval také kurz ošetřovatele a nyní dokončuje další, tentokrát na asistenta pedagoga.

Při přebírání ceny se neubránil dojetí. Děkoval „tetám” z dětského domova, které pro něj byly rodinou, a dodal, že cena nepatří pouze jemu, ale všem, kteří mu v jeho cestě životem pomáhali a byli mu oporou.

Foto: Nadace Terezy Maxové dětem

Předání ceny Zlaté srdce.

Foto: Nadace Terezy Maxové dětem

Letošní ročník vynesl 10 446 617 Kč. Celková suma, která se za deset let konání této akce vybrala, je 56 077 598 Kč.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám