Hlavní obsah

Tajemství opravdové kamarádky aneb Jak najít jehlu v kupce sena

Právo, Ivana Prudičová

Mít opravdovou přítelkyni je vzácný dar. Ví o vás všechno, můžete jí zavolat klidně o půlnoci, svěřit se úplně se vším a být si jistá, že vás nezradí. Spoléháte na její pomoc a pochopení. I když ji nevidíte každý den, stačí vám, že existuje. Samozřejmě, ona od vás očekává totéž. Jenže, ne se všemi kamarádkami to je stejné.

Foto: Profimedia.cz

Říká se, že šťastný je ten, kdo má alespoň jednoho opravdového kamaráda. Ilustrační foto

Článek

Možná se něco pokazilo, možná jste si jen všimla něčeho, co vám už delší čas unikalo, co jste vidět nechtěla. Máte se s ní setkat, ale raději byste se zapřela? Nechce se vám na domluvený oběd? Nemáte už takovou radost z její návštěvy jako kdysi? A nevíte, jak se vykroutit ze společné dovolené? Nehledejte chybu jen u sebe. Možná podvědomě cítíte, že vás přítelkyně obírá o životní sílu. Kamarádíte s upírkou!

Samozřejmě nepředpokládáme, že se kámoška dopuje vaší vzácnou krví. Řeč je o elánu, dobré náladě a chuti do života. Možná právě tohle vám, po setkání s ní, chybí. Pokud ano, je nejvyšší čas to změnit. Ale pozor. Žádný upír se vám se svým tajemstvím jen tak nesvěří. Naopak, bedlivě ho střeží, maskuje se. I vaše přítelkyně se úspěšně přetvařují, matou zevnějškem i chováním. Sledují svůj cíl, pro jehož naplnění jsou ochotné udělat téměř všechno. Jde jim přece o hodně. Vaši životadárnou energii!

Ukřivděná chudinka - fňukalka

Nebezpečný druh jistě nebudete dlouho hledat. Přítelkyni stále pomáháte řešit problémy, stále bezvýsledně a stále dokola. Nikdy není spokojená, nikdy není konec. Každý jí jen ubližuje. Křivda se střídá s neúspěchem a další prohrou. Mluví se vždy jen o ní, zatímco ona o vás neví zhola nic. Nezajímá ji to! Přece žádá jen o maličkost! Něco zařídit, vyzvednout. V nejhorším případě nechce vůbec nic, jen trochu vašeho času. Společný večer, návštěvu divadla. Vyhovíte, když je na tom tak zle. Nakonec se hroutíte pod tíhou jejích problémů a ona radostně hopká shánět další…

Ochotná pomocnice - chobotnice

Pravý opak fňukalky také může být nebezpečným upířím druhem. Zahrne vás péčí, soucitem a zájmem. Okouzlí vás svojí všeobjímající péčí a laskavým úsměvem. Vždyť je tak příjemné nechat o sebe pečovat! Skoro si ani nevšimnete, že pomalu začíná ovládat nejen vás, ale i vaše děti a hlavně partnera. Skoro nevnímáte, že bez jejího svolení si nedovolíte ani přečíst noviny, natož něco koupit na sebe. A tak, zatímco vás, z čirého altruismu, zastele na lůžko a nechá ve společnosti rozečtené upíří ságy, odchází spokojeně s vaší rodinou na procházku, do kina…

Super hvězda nejjasnější

Tak tento druh kámošky vás zlikviduje ze všech upírů nejdřív. Protože ona ví všechno nejlépe, studuje přece dvě vysoké školy zároveň. Její rodina je nejvzornější, děti nejnadanější a nejvychovanější ze všech. S tchyní si rozumí, výborně vaří a peče, stihne úplně všechno a manželství má tááákhle harmonické. Svými úspěchy vás dožene k šílenství a svou dokonalostí k depresi hluboké jako Macocha. K čemu potřebuje právě vás, ptáte se sama sebe v čekárně u psychiatra. No přece k rychlé transfuzi životní síly, aby všechno zvládla a vydržela!

Usměvavá nepřejícnice - zmije

Navzdory dobromyslnému úsměvu a rozpřažené náruči vás častuje smrtonosnými polibky. Zub s jedovatým váčkem zasekne na nejcitlivější místo vašeho už tak pošramoceného ega. Z dáli halasně řičí, že jste zase přibrala, že asi hodně šetříte, když chodíte ve stále stejné sukni, a jak to můžete vydržet bez dovolené u moře či lyžování na ledovci. To ona by prostě nesnesla! Návdavkem, jen tak mimoděk, na vašeho manžela prozradí, že má novou sexy asistentku, a na šéfa, že chystá propouštění. Její slova vám v uších znějí ještě dlouho a dlouho…

Tichošlápek - žalobnice užalovaná

Extra třída upírek, hlavně proto, že ji z nějakého sání energie vůbec nikdo nepodezřívá. Jenže, zdání klame! Přichází tiše, nečekaně. Nakoukne, jako rodná sestra Jezinka, a strčí prstíček. Z úst vypouští ničím nepodložené, o to děsivější zprávy. Většinou začínají slovy: Nechci tě děsit, nevím, jak bych ti to řekla, možná bys měla vědět, stejně se to dozvíš…, ode mě to nemáš. Úvod naprosté smyšlenky stačí k vyvolání lehkého infarktu, mdloby nebo alespoň menšího záchvatu paniky. Kdo by se pak mohl divit, že se domů potácíte naprosto vyždímaná!

Bezmocná popleta - brepta

Snad ani nemá cenu specifikovat tuhle roztomilou, bezmocnou osůbku, která vzbuzuje ve všech přítomných ochranitelské pudy a touhu ve všem pomoci. Jenže ouha. Z náhody se stane zvyk a později zcela samozřejmá povinnost. Za tu chudinku budete nakonec vykonávat minimálně půl jejího úvazku a domácí nákupy k tomu. Že toho sama máte dost? No přece byste ji nenechala na holičkách! Vy přece zvládnete, na rozdíl od ní, chudinky jedné neduživé, úplně všechno.

Nikomu nepřipadá divné, že ona má čas na vaření bylinných čajíčků a hledání zdravých receptů na internetu, zatímco vy do sebe lijete jednu kávu za druhou, abyste se udržela v bdělosti. Stojí to přece za to, pomáhat vychytralé upírce!

S výčtem druhů a poddruhů upíří havěti bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Vy však už víte, koho hledat a na co si dát pozor. Jako v každé správné detektivce zbývá k rozuzlení už jen pár kroků:

1. krok - rozpoznání pachatele

Stačí se kolem sebe porozhlédnout a rozpoznat podezřelé. Pachateli jde vždy o to jediné. O vaši energii! Ve vaší partičce domnělých kamarádek se jistě najde nějaká dobračka odpovídající předchozímu popisu. Dávejte ale pozor na smíšený typ. Zmije může být křížená s tichošlápkem, jasná hvězda s dobračkou, brepta s ochotnou pomocnicí. Buďte ostražitá a nenechte se zmást. Pomoci s identifikací může partner i děti. Možná vás překvapí jejich názory i postřehy, možná vás udiví, že to, co víte chvíli, oni si už myslí dávno.

2. krok - která z nich to je?

Správný detektiv pachatele vypátrá podle indicií. Zamyslete se, kdy vás naposled bolela hlava, kdy jste se cítila „jako moucha“ a v který den jste uléhala celá rozlámaná do postele už po večerníčku. Že to bylo po setkání s Evčou (Monikou, Dášou atd.)? Vida! Máte viníka, ale vyhráno ještě rozhodně není. Nezapomeňte, že protivník je silný, spokojený a vypasený tučnou dotací vaší životní síly. K vítěznému boji se musíte dobře připravit. Vydatný spánek a dobrá nálada bude tou správnou zbraní!

3. krok - likvidace

Ne, to není rada proklát domnělou upírku tužkou nebo kolíčkem na prádlo, prostě něčím dřevěným. Ani ji nemusíte nacpat česnekem a usvědčit zrcadlem. Stačí se vůči jejím praktikám důrazně ohradit. Vždyť takové milé a usměvavé - promiň, dneska se mi to nehodí, nemám čas, nemohu, mám jiné plány atd. - ji jistě rozhodí na dlouhou dobu! Vaše odvaha a asertivita bude odměněna skvělým pocitem znovunabyté svobody a přílivem zdravé energie!

Muži a přátelství

vydrží i několik hodin společně mlčet

netráví čas povídáním, ale společnou zábavou

nesvěřují se s intimními problémy - probírají sport, politiku, ženy a auta

netelefonují a nepíší SMS tak často jako ženy

na hádku rychle zapomenou, neřeší maličkosti

…Říká se, že šťastný je ten, kdo má alespoň jednoho opravdového kamaráda. Člověka, který nám dokáže sdělit i nepříjemnou pravdu, protože nás má rád i s našimi chybami, člověka, který nám místo litování pomůže, člověka, s kterým můžeme být sami sebou. O přátelství s ním musíme pečovat a hýčkat ho, jinak zahyne!

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám