Hlavní obsah

Tajemství kvalitních pánských košil

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do 18. století byla pánská košile považována za spodní prádlo - vidět byl jen límeček. Přestože se od té doby mnohé změnilo a košile jsou vnímány jako součást elegantní a oficiální módy, stále existuje několik tradic vycházejících z této doby. Například je dodnes považováno za faux pas, když si někdo odloží sako, aniž by byl vyzván, a to zejména v přítomnosti dam. Zároveň není akceptovatelné být pouze v košili ve společnosti, kde se vyskytují vážení hosté.

Foto: Hugo Boss

Podzimní úzké límečky vhodné pro nošení velmi úzkých vázanek s malými uzly.

Článek

Nošení košil má ale i další zákonitosti, které je vhodné dodržovat. Každá příležitost si žádá své. Střih, látka, barva, límeček, manžety, na to vše je nutné při výběru košile myslet s ohledem na typ události, kterou bude muž absolvovat.

Tři základní varianty košil: formální, business a volnočasové

Formální košile - je nejvyšší standard košile a splňuje požadavky na nejformálnější společenské události. Taková košile by měla být bílá a vhodná látka je pak ta, která má gramáž 145 g a výše. Nutnost a zásada to sice není, ale látka se méně mačká, což je pro formální příležitost velkým kladem.

Důležitou součástí je také límeček, ten se hodí klasický, žádné výstřelky, jedinou výjimkou je tzv. stojáček. Pokud si chcete na formální událost vzít motýlka, pak je stojatý límeček tím pravým řešením. Košile se vždy nosí s motýlkem či kravatou, nikdy se nemá rozepínat a na něco jako kapsičku není povoleno ani myslet.

”Dalším důležitým aspektem je manžeta u rukávů. Na formální příležitosti se hodí dvojité francouzské manžety na manžetové knoflíčky. Manžetové knoflíčky mohou být právě tím detailem, který vás bude odlišovat od ostatních,“ upozorňuje Jakub Lohniský, majitel butiku Le Premier.

Business košile - se hodí na pracovní jednání formálnějšího charakteru nebo na odpolední setkání s partnery firmy. Jde jednoduše o takové příležitosti, kde by muž ve formální košili vypadal tak trochu „overdressed“ (příliš formálně oblečený). Barva takové košile by měla být bílá, světle modrá, případně se hodí i další světlé barvy, jako je lososová nebo jemně fialová.

Límeček již striktně není stanoven, může být klasický nebo typ cut away (typ žralok - široká mezera mezi špičkami límečku), důležité ale je sladit ráz límečku s manžetou. Pokud chcete použít manžetu na manžetové knoflíky, pak je dobré dodržet i formální límeček.

K business stylu se hodí jak kravata, tak i rozhalenka, ale pozor rozepnutý jeden knoflík je maximum. Látku můžete volit dle ročního období. Gramáž kolem 100 g je ideální na teplé letní dny. Kapsička u košile je povolena, ale bez ní to bude lepší.

Foto: Le Premier

Pánské košile

Volnočasová košile - je taková, která nemusí dodržovat žádná formální pravidla.  Dovoleno je takřka vše. Barvy, vzory, potisky, vše je na fantazii a vkusu. Košile se nosí spíše bez kravaty.

Detaily správně šité pánské košile
odnímatelná výztuž límečku (u ležatých tvarů a typu žralok)
vertikálně přestřižené sedlo u zadního dílu - díky tomu sedí košile na každé postavě. Jedná se obvykle ale o košile šité na míru. U konfekčních košil je přestřižení jen detailem, jenž má vzbudit dojem kvalitnějšího výrobku, což se odráží i v ceně košile.
přesné navazování vzoru mezi ramenní částí průramku a vsazovaným rukávem.
namáhané části košile se sešívají dvojitým hřbetovým švem - nejprve se sešijí oba díly látky, otočí se a znovu sešijí - je to nákladnější způsob, ale zaručující větší trvanlivost
hustě prošité švy - čím jsou hustěji prošité, tím bývají trvanlivější - u kvalitních košil je to asi osm stehů na jeden centimetr. Šije se zásadně jen jednou jehlou i v případě souběžných dvojitých švů. Vše je pak preciznější a látka se mezi švy poté nezvlní, jak se často stává u méně kvalitních košil, kdy se k šití dvojitých švů používají šicí stroje se dvěma jehlami.
zadní díl košile se šije delší, aby se košile tzv. nevykasala, ani v okamžiku, když se dotyčný předkloní.
správně dlouhá košile se pozná tak, že se její přední a zadní díl musí dotýkat v rozkroku.
tradiční perleťové knoflíčky - jsou tak tvrdé, že se o ně zlomí jehla
do rozparků na bocích mezi přední a zadní díl se pro zpevnění vsazuje klínek
v dolní části rukávu hned několik záhybů
knoflíková dírka šitá vodorovně, nikoli svisle
u správně dlouhého rukávu překrývá manžeta zápěstí a končí u kořene palce. Manžeta by měla být dostatečně těsná, aby po ruce neklouzala.

Zdroj: Opravdový gentleman - průvodce klasickou pánskou módou od Bernarda Roetzela - kniha vydaná v nakladatelství Slovart.

Foto: Van Graf

Intenzivní inkoustové tóny podtrhují módní postoj – stejně jako individualizovaný motýlek namísto klasické kravaty.

Foto: Van Graf

Kravata podtrhuje individuální vzhled. Trendy jsou úzké střihy kravat a to nejlépe ve fuchsiové, petrolejové, červené nebo modré barvě v mnoha odstínech. Nové kostky, minimalistické vzory a pruhy nabízejí nekonečné možnosti.

Foto: Hugo Boss

Ležérní styl splňující firemní dress code.

Foto: Hugo Boss

Velmi elegantní volnočasový styl.

Foto: Louis Vuitton

Velmi trendy bílá košile. Vhodná nejen pro formální příležitosti.

Co jste možná nevěděli

: do konce 19. století vypovídala bílá košile o majetkových poměrech svého majitele - nosit ji mohl jen ten, kdo měl dost peněz, aby si mohl nechat košili často prát či jich měl větší množství na střídačku. Mohl ji tedy nosit pouze gentleman, a tedy šlechtic, nebo svobodný měšťan žijící ze svého bohatství

: pruhované košile přišly do módy až koncem 19. století - i tak jejich vzor budil dojem, že má zamaskovat nějakou nečistotu

: jako kompromis se objevily pestré košile s bílým límečkem a bílými manžetami

: zásadním prvkem, jenž určuje styl košile, je tvar límečku

: do konce 19. století dominovaly variace stojatých límečků, kdy šíři límečku určovala šíře kravaty

: od 30. let 20. století se stojaté límečky nosí pouze ke smokingu a k fraku, jinak se nosí ležaté

: dnešní košile nezměnila svou podobu od doby 1. světové války. Změna přišla nošením obleků bez vestiček - kdy na košili přibyla náprsní kapsička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám