Hlavní obsah

Specifické typy osobností, které najdete v každém pracovním kolektivu

Novinky, bok

Pracovní kolektivy jsou nedílnou součástí našich životů. Někteří z nás se pohybují v malém okruhu lidí, jiní mají v kanceláři více spolupracovníků. V každém z těchto kolektivů se ale téměř vždy objevují určité osobnostní typy, které nás někdy pobaví, jindy naopak vytočí k nepříčetnosti.

Foto: Profimedia.cz

Lidí, kteří svými pracovními výkony příliš nevynikají, zato ale o tom, jak je práce nebaví, dokážou mluvit minuty i hodiny, je v téměř každém kolektivu více než dost.

Článek

Jen málokteří z nás se dostanou mezi vyvolené, kteří nemusejí chodit pravidelně do zaměstnání. Převážná většina tak každodenně dochází do kolektivu, který by mohl být označován jako "druhá rodina". Je proto více než příhodné, když se všemi co nejlépe vycházíme.

Ne vždy ale máme takové štěstí. V každém pracovním kolektivu po podrobnějším průzkumu najdeme nějaké "podivíny nebo otravy", které nemůžeme vystát. Je jedno, zda jde o kolegyni, jejíž hlasitý a zvučný smích leze všem na nervy, nebo o kolegu, jehož výstřední styl oblečení každého tak trochu děsí. Takoví jedinci se vyskytují prostě všude, ať už pracujeme v kanceláři, nebo třeba jako prodavačka či brigádnice v obchodě.

Server Daily Mail sestavil přehled některých typů (převážně ženských), které se bez rozdílů téměř vždy v nějakém firemním prostředí vyskytují.

Notorický vyznavač diet

Není ničím překvapivým, že tímto specifickým typem bývají častěji ženy, i když ani muži lpící na striktně zdravém stravování už dnes nejsou výjimkou. Většinou jde o člověka, který je svým "správným" stravováním natolik posedlý, že nedokáže nebo nechce tolerovat cokoli jiného.

Pokud si někdo jiný dá k obědu pořádný steak nebo něco kalorického, většinou jen nepochopitelně zírá s otráveným výrazem v obličeji a netuší, jak může vůbec někdo takový "hnus" jíst.

Mezi specifikace takových lidí, především u žen, patří neustálé stěžování si na postavu a věty typu "Já jsem tak tlustá" nebo "Podívej, jak mám velký zadek", a to i přesto, že takové ženy bývají často hubené až podvyživené.

Nedočkavá nevěsta

Kolegyni, která se bude za pár měsíců vdávat, měl možná také leckdo. Záleží ale na typu. Pokud do svatby zbývá ještě půl rok či déle, ale ona už teď nedělá nic jiného, než pročítá v pracovní době magazíny se svatebními doplňky, nebo se rozčiluje, že nemají její oblíbený dort, pozor na ni. Nejen, že nejspíš vyfasujete její práci, protože ona to nebude mít čas udělat, ještě hrozí, že se tak bude chovat při každé méně důležité akci v jejím životě.

Zdravě se na něco těšit a plánovat je v pořádku, pokud ale člověk zbytečně panikaří a organizuje vše okolo, je většinou po čase velkou přítěží pro své pracovní okolí.

Módní snob

Tyto typy se dají najít mezi muži i ženami. Jedinci, kteří mají jízlivé poznámky ohledně všeho, co si vezmete na sebe. Věty typu "Tohle se nosilo tak před pěti lety" nebo "Škoda, že sis nekoupila o číslo větší, slušelo by ti to víc" jsou jejich denním chlebem. Místo pochvaly hledají jen módní nedostatky a přešlapy.

Ženy, které odmítají stárnout

Stárnout se dá s grácií i úsměvem. Taková žena je pak mnohdy přitažlivější než leckteré "osmnáctky". Bohužel na druhé straně jsou dámy, které si i ve čtyřiceti či padesáti stále myslí, že je jim 21, a mnohdy se tak i chovají.

Takové ženy se dají poznat už z dálky. Bývají výrazněji nalíčené, jejich oblečení se rozhodně nedá označit za "decentní", jejich parfém je většinou příliš silný a je ho příliš mnoho, specifická je i jejich mluva.

Žádný mladší kolega před nimi není v bezpečí, s oblibou svůj idol oslovují před všemi "drahoušku aj." Často v nadbíhání nepoleví, i když nemají žádnou šanci na úspěch.

Slídil a žalobníček

Tito jedinci se na první pohled chovají velmi nenápadně, ve skutečnosti ale mohou napáchat velké škody, a to bohužel ve váš neprospěch. Rádi rýpají, a to za každé okolnosti. Stačí k tomu jakákoli záminka, třeba jeden den nemoci, kdy se opravdu cítíte pod psa a v zaměstnání by vás stejně hned poslali domů se vyležet. I tak si neodpustí poznámky typu: "Dnes je nemocná, ale včera na večírku vypadala zdravě..." apod.

Věčný stěžovatel

Takových typů je mezi námi také dost. Sotva přijdou do práce, usednou za stůl a začnou si stěžovat. Jak je práce náročná, že je vlastně vůbec nebaví a že toho mají dost. Většinou je to ale tak všechno, na co se zmůžou. O své vysněné práci dokážou mluvit hodiny, ale jakýkoli krok k realizaci neudělají, jak je rok dlouhý.

Kuřák

Jsou mezi nimi bez rozdílů muži i ženy. Na svoje oblíbené "cigárko" chodí každou hodinu, delší dobu bez nikotinu snášejí velmi těžce. Úsilí, které vynakládají na plnění kuřáckých pauziček, jim při následné práci najednou schází.

Hypochondr

Možná na první pohled sympatický muž (žena), ale to je tak vše. Jakmile se jednou zeptáte, jak se má, začne nekončící kolotoč stěžování, jak ho něco bolí, že se mu špatně dýchá, že je příliš vedro, nebo zase naopak zima, jak ho trápí vředy, vysoký tlak atd.

Anketa

Který z typů osobností na pracovišti vám nejvíce vadí?
Notorický/á vyznavač/ka diet
3,2 %
Nedočkavá nevěsta
1,2 %
Módní snob
2 %
Ženy, které odmítají stárnout
4,2 %
Slídil a žalobníček
35,5 %
Věčný stěžovatel
35,3 %
Kuřák
15,1 %
Hypochondr
3,5 %
Celkem hlasovalo 9573 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Většina mužů flirtuje v práci z nudy

Milé dámy, usmívá se na vás kolega v práci? Pak si nejprve zjistěte, jak úspěšný na svém postu je a jak ho jeho zaměstnání baví. Většina mužů totiž flirtem...

Výběr článků

Načítám