Hlavní obsah

Sluneční brýle vybírejte podle tvaru obličeje

Novinky, ema

Výběr slunečních brýlí, které se vám líbí a ještě ke všemu budou lichotit tvaru obličeje, není vždy úplně jednoduchý. Existují ale jednoduché pomůcky. Ty pomohou, když si nebudete vědět rady, jaký styl zvolit.

Foto: Profimedia.cz

Při výběru slunečních brýlí je důležitý zejména kvalitní UV filtr.

Článek

Cestou k úspěchu je primárně určit tvar obličeje a podle něj se řídit při výběru slunečních brýlí. Výrazné lícní kosti a hranatá brada značí čtvercový, hranatý tvar obličeje. V tomto případě určitě nevybírejte obroučky stejného typu. Ty pak totiž zvýrazní ostré rysy obličeje. Raději se zaměřte na oválné obruby nebo netradiční asymetrické s originálním tvarem či barvou.

Foto: Profimedia, archiv firem

Červené asymetrické brýle, Topshop. Kulaté černé brýle, Žilka optik studio. Růžové, Louis Vuitton. Dvoubarevné, Parfois. Transparentní s červeným pruhem, H&M.

Pravidelné linie ve tváři značí kulatý obličej. Pokud jej chcete opticky zeštíhlit, vybírejte tmavá skla a výrazné brýle čtvercového či obdélníkového tvaru. Aktuálním trendem jsou brýle, které nosil legendární John Lennon, tedy „lennonky”. Těm byste se ale měli vyhnout, kulatý obličej zbytečně zaoblují. Pokud je to ale vaším záměrem, pak neváhejte. Slušet vám ale budou i legendární pilotky.

Foto: Profimedia, archiv firem

Leopardí s růžovou obroučkou, Louis Vuitton. Růžové pilotky, H&M. Se žlutými nožičkami, Parfois. Netradiční červené, Žilka optik studio.

Srdcový tvar obličeje se většinou pozná na první pohled. Široké čelo a úzká brada do špičky si žádá něžné, ne příliš výrazné a velké sluneční brýle. Skvělou volbou pro majitele tohoto typu obličeje jsou retro zesílené obroučky na horní straně brýlí vyvedené do špičky.

Foto: Profimedia.cz, archiv firem

Zelené, Topshop. Se zlatými oušky, Louis Vuitton. Béžové s kytiškou, Vogue. Černé se zvýrazněnými rohy, Topshop. leopardí, Grand Optical.

Souměrný oválný tvar obličeje, který je jedním z nejčastějších, má tu výhodu, že mu budou slušet téměř všechny typy brýlí i obrouček. Proto vybírejte zejména podle toho, co se vám líbí a nebojte se experimentovat s tvarem, barvou, ale i s netradičními ozdobami.

Foto: Profimedia, archiv firem

leopardí, Topshop. Modré, Versace. Tyrkysové se zlatými detaily, Louis Vuitton. S květinami, Topshop. Lennonky, Parfois.

„Zásadní faktory výběru by měly být kvalita brýlových čoček a ergonomický design obruby respektující fyziognomii obličeje,” říká optik Filip Žilka. „Barva brýlových čoček ovlivňuje vnímání barev okolí. Do auta jsou modré odstíny naprosto vyloučené. Naopak odstíny do hnědožluta v autě zvyšují kontrast barev i hloubku ostrosti. K moři je velmi příjemný tmavě zelený odstín s min. 80% zabarvením.”

Proč je důležitý UV filtr

Při výběru slunečních brýlí je důležitý zejména kvalitní UV filtr, který by měl být v plném rozsahu spektra UV záření 400 a méně. Ten však nesouvisí s barvou brýlových čoček. I čiré sluneční brýle mohou mít dostatečný UV filtr chránící zrak před škodlivým slunečním zářením.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„Tmavé brýle bez UV filtru mohou být pro oči škodlivé. Pod tmavými skly totiž dochází k rozšíření zornic, a do očí tak, nejsou-li chráněny kvalitním UV filtrem, proniká více škodlivých paprsků,“ vysvětluje Pavel Stodůlka přednosta sítě očních klinik Gemini.

Reklama

Související témata:

Související články

Sluneční brýle se nenosí jen v létě

Brýle jsou nezbytným doplňkem zdravého zraku. A to jak sluneční, tak i čiré, dioptrické. Důležitou roli hrají i v zimních měsících, které se pomalu blíží....

Problémy se zrakem trápí stále více Čechů

Brýlí je v dnešní době řada typů a už dávno nejsou vnímány jako něco, co je lidem na obtíž. Šikovní designéři a optici je povýšili na brilantní módní doplněk....

Výběr článků

Načítám