Hlavní obsah

Sluneční brýle se nenosí jen v létě

Novinky, Eva Dvořáková

Brýle jsou nezbytným doplňkem zdravého zraku. A to jak sluneční, tak i čiré, dioptrické. Důležitou roli hrají i v zimních měsících, které se pomalu blíží. I tehdy totiž svítí slunce velmi intenzivně a oči je potřeba dostatečně ochránit.

Foto: Profimedia.cz

Slunce nám může poškodit zrak i na podzim. Proto je důležité ho pečlivě chránit kvalitními slunečními brýlemi.

Článek

Lékaři se jasně shodují na tom, že brýle umí zabránit mechanickým poškozením a chránit před UV zářením. Také zlepšují ostrost zraku i orientaci v prostoru. Pokud se rozplýváte nad značkovými brýlemi, které ale stojí několik tisíc korun, vězte, že na internetu nebo dokonce v kamenných prodejnách lze sehnat jejich kopie. Na ty si ale dávejte pozor!

„Ve slunečních brýlích bez kvalitního ochranného filtru se nositelům pod tmavými skly rozšiřují zorničky, a to umožňuje průnik většího množství slunečního záření přímo do očí,“ popisuje oftalmolog MUDr. Milan Odehnal. Nekvalitní brýle nebo padělky tak mohou mít za následek paradoxně větší oslnění nebo nebezpečné poškození očních tkání.

Jaký typ obrouček vybrat

Při výběru je dobré brát ohled na tvar obličeje. Pokud si s výběrem nejste jisti, nejlépe požádejte obsluhu v příslušné optice nebo prodejně. Ta by vám měla kvalifikovaně poradit, případně přizpůsobit nabídku vašim finančním možnostem.

Úzký obličej: Vybírejte si spíše úzké brýle, které budou vždy korespondovat s šířkou hlavy.
Kulatý obličej: Sáhněte po oválných nebo rovných, sedět vám budou i protáhlé „kočičí“ tvary. Vyvarujte se kulatých obrouček, ty by totiž ještě více zdůraznily kulatost vaší tváře.
Oválný obličej: Máte výhodu, protože vašemu typu obličeje sluší takřka všechny tvary brýlí. Vybrat si můžete tvar i styl, který se vám nejvíce líbí.
Hranatý obličej: Sednou vám brýle atypických tvarů nebo s velmi úzkými obroučkami.

Pokud ale mezi dámskými modely slunečních brýlí nenajdete žádné favority, klidně vybírejte i v oddělení pánském. Tvar musí kopírovat váš obličej a skla by měla být v dostatečné vzdálenosti od očí. Ideálně tak, aby se jich nedotýkaly řasy.

Foto: Archiv firem

1. Kulaté, Žilka Optik Studio. 2. S tónovanými skly Dolce&Gabbana, Grand Optical 4999 Kč. 3. Tygrované WeSC Moose, Freshlabels 3290 Kč. 4. S iridiovou vrstvou, Oakley 4700 Kč. 5. Černé klasické Ray Ban, 4500 Kč.

Jaké jsou typy čoček

Stejně jako "černá klasika", jsou velmi oblíbené a žádané také brýle s tónovanými skly. Barva hraje roli také podle účelu, pro který si sluneční brýle kupujeme.

Sluneční: Různě tmavé čočky bránící oslnění, by měly mít i kvalitní UVA i UVB filtr.
Rozjasňující: Žluté, oranžové či narůžovělé čočky, utlumí stíny a zvýrazní ostatní barvy, a tak zlepšují vidění v tmavých místech.
Polarizační: Minimalizují nepříjemné oslňující odlesky z vlhkého asfaltu atp.
S iridiovou vrstvou: Barevné zrcadlové čočky blokují přímé oslnění. Každá barva vykresluje světlo jinak. Červená se hodí na trávu či asfalt, zelená na asfalt a oranžová na sníh.
Fotochromické: Čočky přizpůsobující se momentální intenzitě světla, to znamená, že na sluníčku ztmavnou a přizpůsobí se intenzitě slunečního záření.
Dioptrické: Eliminují dioptrickou oční vadu, mohou být i polarizační, rozjasňující, fotochromické, sluneční.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám