Hlavní obsah

Slavná ekoložka Nalini Nadkarniová pomohla vytvořit Barbie-vědkyni

Novinky, mat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nalini Nadkarniová jako malá barbíny neznala. O to neobvyklejší je, že tato ekoložka se zaměřením na záchranu lesů pomohla s designem panenek Barbie i s propagací nového produktu. Poslední půlrok přesvědčuje holčičky, aby si místo moderně oblékaných barbín na vysokých podpatcích vybraly obrýlenou panenku-intelektuálku s kanadami do náročného terénu.

Foto: archiv firmy Mattel

Panenky Barbie z edice National Geographic

Článek

Na vývoji Barbie–objevitelky se vedle hračkářského gigantu Mattel podílela i společnost National Geographic.

„Nová řada panenek, v níž se představuje Barbie jako astrofyzička, entomoložka, ochránkyně přírody, hydrobioložka či fotografka divoké zvěře tady měla být už dávno,“ upozorňuje pro deník The Washington Post 65letá Nadkarniová. Je profesorkou biologie na univerzitě v Utahu a zabývá se deštnými pralesy a výživou rostlinstva.

„Během dospívání jsem se snažila žít prostě, na základě Gándhího zásad. A do takového světa Barbie nepatřila, takže sama jsem si s ní nikdy nehrála,“ prohlašuje Američanka, jejíž otec pocházel z Indie. Matka byla v domácnosti a otec byl farmakolog. Nalini i její další čtyři sourozence rodiče vedli k tomu, aby si vyráběli vlastní hračky.

Barbie ztratí vlasy a dostane kožní poruchu

Koktejl

Rostliny pomáhají vězňům

Maturovala v roce 1972, doktorát z lesní ekologie získala na Washingtonské univerzitě v roce 1983. V rámci svého výzkumu mimo jiné vytipovává stromy a květiny, které by měly ve věznicích zklidňovat potenciálně agresivní jedince.

„Barbie coby vědkyně jsou velkým krokem dopředu. Není to sice perfektní hračka, protože barbíny mají ještě pořád biologicky nereálné tělo, navíc vyrobené z plastů, ale přesto je to dobrý začátek,“ tvrdí Nadkarniová.

K podobnému kroku podle vlastních slov vyzývala výrobce už dlouhá léta. Už v roce 2003 přišla na nápad, že právě touto cestou by šlo přilákat k vědě více děvčat. Firma ale tvrdila, že taková Barbie by byla neprodejná.

Polární ekoložka Marie Šabacká: Tropické ledovce jsou na změny klimatu nejcitlivější

Styl

Do obchodních řetězců se „vědecké” barbíny dostaly loni v létě a Nadkarniová prý od té doby dostává dopisy a e-maily s díky za ochranu deštných pralesů i s dalšími dotazy ohledně její práce.

A nakonec se dočkala panenky i ona. Designéři výrobní firmy jí vyrobili jednu barbínu nesoucí její vlastní podobu, prý jako vyjádření díků za spolupráci.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Fifteen years ago, #UofU forest ecologist Nalini Nadkarni wanted girls to have a @Barbie doll that represented a career like hers, or at least one that wore rubber boots and carried a climbing rope and helmet. But with a lack of tree canopy field gear among the existing accoutrements for the doll, Nadkarni made her own dolls for years, fashioning what she called “Treetop Barbies” from thrift store finds and handmade accessories. Last year, the National Geographic Society reached out to her about a licensing agreement between Mattel and National Geographic to create a line of National Geographic Barbie dolls. With Nadkarni’s help, National Geographic and Barbie developed a product line that consists of career dolls and playsets including Wildlife Conservationist, Astrophysicist, Polar Marine Biologist, Wildlife Photojournalist and Entomologist. And today, she has her own one-of-a-kind Nalini Nadkarni Barbie. See the entire story at the LINK in our bio. • #UofUscience #universityofutah #NaliniNadkarni #Barbie #STEM

Příspěvek sdílený The University of Utah (@universityofutah), Lis 14, 2019 v 2:02 PST

Reklama

Související témata:

Související články

Brčko? Jen ne z plastu

„Nemáme,“ odpovídá čím dál častěji obsluha restaurace, baru, kavárny na mou prosbu o plastové brčko. Ochotně přidá vysvětlení: ničí oceány, zabíjí želvy....

Výběr článků

Načítám