Hlavní obsah

Rychlý kurz sebeobrany aneb Chytré chvaty proti násilníkům

Novinky, Tereza Seidlová

Případy napadení žen násilníky jsou stále aktuální. Příkladem toho je i nedávný případ, který se odehrál na Karlově náměstí v Praze. Ukrajinsky mluvící muž zde pěstí svalil k zemi mladou dívku. Proto jsme v následujících videích připravili základní návod, jak se co nejefektivněji vyrovnat s útočníkem v momentě, kdy už jde skutečně do tuhého.

Základní bojové chvaty, které můžete použít při krádeži nebo obtěžováníVideo: Novinky

 
Článek

Kurz sebeobrany sice v žádném případě nestačí absolvovat pouze na internetu, ale základní triky se přece jen mohou hodit.

Pro případ, že se ženě nepodaří vyhnout se útočníkovi nebo včas utéct, doporučují odborníci jako nejefektivnější zbraň pepřový sprej. „Každá žena by měla v kabelce nosit sprej, nejlépe paralyzující, vždy by ho ale měla mít připravený v ruce, v momentě, kdy dojde na věc, už totiž nebude mít čas hledat ho v kabelce,“ sdělil Novinkám vedoucí kurzů sebeobrany Filip Huťka. Jinak lze k odvrácení útoku použít prakticky cokoliv, co je po ruce – klíče, hřeben nebo klacek.

Říká se, že nejlepší je útočit mužům na jejich nejbolestivější místo, tedy rozkrok. Dalšími citlivými orgány, jejichž zasažení násilníka velmi pravděpodobně paralyzuje, jsou oči, krk, ústa (vražením ruky do úst a prudkým trhnutím), prsty nebo nárty (zvláště pokud máte podpatky). Důležité je začít se bránit hned a nenechat pachatele převzít nad vámi úplnou kontrolu.

Těžší bojové chvaty pro případ, že útočník použije zbraň nebo vás svalí na zemVideo: Novinky

Podle Huťky nastává nejhorší situace v momentě, kdy vás útočník povalí na zem obličejem dolů, tehdy totiž oběť ztrácí možnost jakkoliv se bránit a vysmeknout se sevření. V případě, že násilník útočí nožem nebo se pokouší vás znásilnit, dají se přece jen vymyslet chvaty, kterými můžete situaci zvrátit. Na ně se můžete podívat v přiložených videích.

K použití chvatů jsou nutné kurzy

Většinu z těchto zákroků ale žena pravděpodobně nezvládne bez dlouhodobějšího výcviku. „Je nutné, aby se ženám chvaty zautomatizovaly a v momentě ohrožení je použily okamžitě a bez dlouhého přemýšlení. Takový nácvik trvá i několik měsíců,“ tvrdí Huťka.

Reklama

Související články

Když i násilníci hledají pomoc

Úspěšná spisovatelka, krásná žena a muž násilník, možná psychopat. Rozvod, rozdělení, nic nepomohlo. Jednoho dne ji ubodal k smrti. Simona Monyová a Boris...

Výběr článků

Načítám