Hlavní obsah

Recepty na likéry z lesních plodů

Právo, Zdena Nováčková

Při procházkách můžete objevit spoustu zázraků přírody vhodných k přípravě lahodných likérů. Možná se necháte zlákat některým z našich receptů, protože likéry připravíte jednoduše a jsou chutné a v přiměřené míře i zdraví prospěšné. A budete mít doma tekutou vzpomínku na pěkný zážitek.

Foto: Profimedia.cz

Trnkový likér zlepšuje zánětlivé reakce v cévách a zrychluje látkovou výměnu.

Článek

Jeřabinový likér

Jeřabiny jsou plody stromu jeřábu ptačího, mají trochu nahořklou chuť a jsou velmi zdravé. Jeřáb roste hlavně ve světlých lesích a podél cest. V syrovém stavu plody způsobují nevolnost, ale zpracováním, sušením a nakládáním nepříznivá látka v plodech zaniká. A jeřabinový likér je chuťově vynikající.

Příprava: Půl kila jeřabin omyjte a dejte do zavařovací sklenice. Zalijte litrem vodky, přidejte čtvrt kila cukru, trochu skořice a nechte stát na teplém místě přibližně šest týdnů. Potom sceďte, přelijte do uzavírací láhve a popíjejte nejlépe před jídlem.

Účinky: Podporuje tvorbu žluče, trávení a zlepšuje stav močového měchýře, rozpouští kaménky.

Šípkový likér

Lidé se někdy posílají k šípku, přitom je to keř, jehož plody jsou přímo nabité zdravím. Na likér se sbírají teprve po prvním mrazíku.

Příprava: Vezměte přibližně kilo šípků, rozmixujte je, zalijte litrem a půl hnědého rumu, přidejte čtvrt kila cukru a pomerančovou kůru a skořici. Macerujte po dobu čtrnácti dnů, potom přefi ltrujte.

Účinky: Silný antioxidant a zdroj vitamínu C.

Ostružinový likér

To je opravdová lahůdka a je jedno, jestli použijete ostružiny lesní nebo zahradní.

Na výrobu likéru vezměte plody hodně dozrálé, mají i větší množství vitamínů a antioxidantů.

Příprava: Čtvrt kila ostružin naložte do půl litru bílého kubánského rumu, přidejte čtvrt litru červeného suššího vína, čtvrt kila kandysového cukru, záleží i na sladkosti plodů, a špetku kardamomu. Nechte odležet aspoň osm týdnů a přefiltrujte. Ostružinový likér si ordinujte podle libosti.

Účinky: Posílení imunitního systému.

Bezinkový likér

Keře bezu černého rostou všude podél cest a plotů. Zpracovávají se květy i plody. Syrové plody mají silný projímavý účinek, proto se musí zpracovat macerací nebo varem.

Příprava: Vezměte půl kila bezinek, omyjte je a odstraňte stopky, přidejte čtvrt kila třtinového cukru a vše zalijte bílým alkoholem, velmi dobrá je kombinace s ginem.

Nechte naložené osm až dvanáct týdnů, přefiltrujte a užívejte jako medicínu.

Účinky: Látky obsažené v bezinkách působí proti nachlazení a snižují hladinu cukru v krvi.

Hlohový likér

Hloh je běžný keř lesů, remízků a strání. Na likér se používají plody i bílé květy, kterými bývá keř obsypaný. Pozor musíte dát na trny.

Příprava: Velkou hrst čerstvých květů zalijte jedním litrem čistého destilátu a ještě přidejte asi pět lžic medu. Uzavřete, ale nechte skulinu pro vzduch. Louhujte čtyři až šest týdnů, potom sceďte a krátce nechte projít varem. Používejte jako medicínu na podporu srdce jednou denně čtvrt deci. Plody macerujeme několik měsíců ve vodce a cukru. Po scezení přidáme med dle chuti.

Účinky: Hlohové silice jsou prospěšné srdci, zejména pro ty dříve narozené. Doslova se v herbáři píše, že hloh omlazuje srdce.

Trnkový likér

Trnka je keřík slunných strání, pasek a skal. Krásně bíle kvete, ale nevýhodou jsou pichlavé trny. Plody se sbírají po prvních mrazících a musíte být rychlejší než ptáci, protože ti mají trnky ve velké oblibě.

Příprava: Jeden litr přezrálých trnek a litr a půl pálenky dejte do zavařovací sklenice, přidejte asi tak třicet deka třtinového cukru a nechte uležet dvanáct týdnů, občas protřepejte. Potom likér sceďte, případně ještě doslaďte, jak je potřeba. A dejte do lahviček, ze kterých budete dobrůtku popíjet.

Účinky: Zlepšuje zánětlivé reakce v cévách, zrychluje látkovou výměnu. Má slabě protiprůjmové účinky a tlumí nadýmání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám