Hlavní obsah

Ralph Fiennes: Nehodím se pro konvenční vztahy

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraje Hamleta, nacistu, slepce, nesmělého milence, ale i lorda Voldemorta, Oněgina nebo boha Háda, a teď v poslední bondovce Skyfall i předsedu bezpečnostního výboru MI6. A ačkoli stejně jako o role ani o přítelkyně nemá talentovaný Angličan Ralph Fiennes nouzi, žije sám.

Foto: Profimedia.cz

Ralph Fiennes

Článek

„Nehodím se pro konvenční vztahy. Dveře se zabouchly, jsem už téměř smířený s tím, že zůstanu sám,“ prozradil ve vzácném momentu otevřenosti. „Frustruje ho mluvit o sobě, nesnáší to. Postavte ho ale před kameru a není postava, kterou by nezahrál, v tom je zatraceně dobrý. Na ženy se ale vázat nechce.

Je to práce, s kterou je Ralph ženatý. Do ní je zamilovaný. Jeho manželkou je kariéra,“ tvrdí jeho přátelé.

Foto: Profimedia.cz

Ve fantasy filmech Souboj a Hněv Titánů hraje pomstychtivého boha podsvětí Háda.

Fiennesův osobní život byl podle jeho nejbližších vždycky komplikovaný. Svou první ženu, herečku Alex Kingstonovou, opustil po čtyřech letech kvůli o osmnáct let starší kolegyni Francesce Annisové, se kterou žil celých jedenáct let. Pak se zamiloval do rumunské zpěvačky, rok nato ho při letu se společností Qantas přistihli, jak vychází z toalety s letuškou.

Poslední roky je jeho přítelkyní spisovatelka a blízká spolupracovnice návrháře Karla Lagerfelda, lady Amanda Harlechová, která žije střídavě v Paříži a na farmě v anglickém hrabství Shropshire.

Foto: Profimedia.cz

V populární sáze o Harry Potterovi ztvárnil obávaného zloducha lorda Voldemorta.

„Přitahují ho hlavně starší úspěšné ženy, žádnou ale netouží mít napořád. Myslím, že nechce být ničím svazován, toho se obává nejvíc,“ říká jeho sestra Sophie. Na otázku, proč je jediným Fiennesem, který dosud nemá žádné děti, Ralph odpovídá: „Jako nejstarší ze šesti sourozenců jsem se musel starat o těch pět mladších, takže jsem měl děti, když jsem byl sám dítě."

"Ještě dnes se mi ve vzpomínkách vybavuje chaos, panika a nejistota, kterou jsem tehdy prožíval. Moji bohémští rodiče měli neustále problémy s financemi. Nedostávali jsme ani žádné dárky na Vánoce, stále jsme žili v obavách z toho, co budeme dělat, když dojde na nejhorší. A to už nikdy nechci zažít…“

Sophie ale tvrdí, že je to jen póza. „Ralph s oblibou říká, že nemá rád děti, ale ke svým synovcům a neteřím se chová moc hezky. Stejně přijal i teenagery své bývalé lásky Francesky. Vlastní děti ale nechce.“ Manželství je pro něj podle Sophie něco velice traumatizujícího. Je to nejspíš antiromantický hrdina, který je Fiennesově povaze bližší. „Nejsem stvořen pro lásku, ani pro manželství. Nevidíte, kam to vede? Vyznání, polibek, svatba, rodina, nuda a nakonec nevěra…“ říká v roli Oněgina Taťáně.

Foto: Profimedia.cz

S Keirou Knihghtleyovou vytvořil nešťastnou manželskou dvojici v historickém snímku Vévodkyně (2008).

„Opravdu nejsem dobrý pro žádný tradiční vztah. Mám výborné přátele, kterým se mohu zcela otevřít a kteří mě za nic nesoudí, miluju své sourozence, s kterými jsem si velice blízký. To je moje rodina,“ říká Ralph, který letos před Štědrým dnem oslaví padesáté narozeniny.

Přátelé jsou si přesto jisti, že momentálně prožívá docela spokojené, ne-li šťastné období svého života. Bydlí v minimalistickém bytě v Londýně, druhý má ve West Village v New Yorku a jako odměnu má utajenou pronajatou vilu poblíž Arezza v Itálii. „Tam čtu, plavu, ale většinou se tam jezdím schovat před světem. Ve své podstatě jsem totiž plachý a nesmělý,“ přiznává.

Foto: Profimedia.cz

V Schindlerově seznamu (1993) se svým přítelem Liamem Neelsonem v roli nacisty Amona Goetha, za kterou dostal první nominaci na Oscara.

K blížícím se abrahámovinám si dal roli ve zmíněné bondovce Skyfall. „Většinou a s chutí hraju záhadné, tajemné postavy či sadisty a bezohledné ničemy, tato postava je zajímavá jinak. Jako nový předseda bezpečnostního výboru Gareth Mallory - na povrchu plný šarmu a zdvořilosti, ale uvnitř z ocele - dohlížím nad tajnou službou Jejího Veličenstva a volám k odpovědnosti za sabotáž M v podání Judi Denchové."

"Je to téměř neskutečné, ale za celou svou dlouhou kariéru jsem se s ní sešel vůbec poprvé! Hrát s ní, stejně jako s Danielem Craigem ve filmu, který režíroval Sam Mendes, je pro herce prostě fantazie,“ svěřuje se Fiennes, který byl zatím dvakrát nominován na Oscara. Na Bonda by ale prý neměl.

Foto: Profimedia.cz

V nové bondovce Skyfall si zahrál předsedu bezpečnostního výboru MI6 Garetha Malloryho.

„Nikdy, ani jako kluk, jsem nebyl dobrý ve sportu. Snažil jsem se ostatním ukázat, že i já umím excelovat ve fotbale, ale protože mě to nebavilo, dobrý jsem nebyl. Nelákaly mě macho hry a chlapecké kluby, a tak jsem začal ignorovat tlak, abych ve sportu vynikl."

"Zanedlouho jsem zjistil, že nacházím přátele a zájmy v jiných momentech školního života. Měl jsem štěstí, že jsem toho byl schopen díky rodičům - matka byla malířka a spisovatelka, otec farmář a posléze výborný fotograf. Naučili nás být sami sebou bez ohledu na to, kým jsme měli být podle ostatních. A tak jsou z nás téměř ze všech umělci,“ pyšní se Ralph, který chtěl být původně malířem.

Po roce na výtvarné akademii v londýnském Chelsea ale přešel na prestižní Královskou akademii dramatických umění, kterou ukončil v roce 1985. Netrvalo dlouho a jako jeden z nejnadanějších žáků se stal členem londýnského Národního divadla a Královské shakespearovské společnosti. Divadelní ohlas mu otevřel cestu k hvězdné kariéře v britském i ve světovém filmu, mezi špičkové herce patří dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Premiéry svých filmů absolvuje nejraději sám.

„Jsem tak trochu workoholik. Snažím se zaplnit každý pracovní den - když ne hraním, tak spoustou pracovních jednání. A pak se divím, proč to vlastně dělám, ale další den v tom pokračuji dál.“

A tak je i letos jeho diář plný. Kromě fantasy Hněv Titánů a bondovky Skyfall se ještě představí v Dickensově klasice Velké naděje a právě dokončuje práci na filmu The Invisible Woman (Neviditelná žena) o utajené lásce Charlese Dickense s herečkou Ellen Ternanovou, který režíroval a kde si zahrál i hlavní mužskou roli.

Čtěte také
Jak si na obživu vydělávali naši předkové
Všechno jednou začíná a jednou končí, a to se týká i lidských profesí. Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám