Hlavní obsah

První pomoc psím miláčkům může zvládnout každý, bez znalostí se ale neobejde

Novinky, Dana Sokolová

Původně se vystudovaná veterinární sestra Zuzana Wildmannová z Aše věnovala zcela jinému oboru. Po čase se ale rozhodla k péči o zvířata vrátit, dodělala si vzdělání a začala se věnovat fyzioterapii psů. Nyní se chce víc zaměřit i na První pomoc psím miláčkům. Zjistila totiž, že většina majitelů psů nemá vůbec ponětí, jak takovou pomoc poskytnout, proto se rozhodla ve velkých městech uspořádat odborné alespoň základní semináře na toto téma. Pomoci ji v tom má i soutěž pro začínající podnikatele T-Mobile Rozjezdy.

Foto: archív Zuzany Wildmannové

Většina majitelů pořádně nezná ani anatomii svých miláčků.

Článek

Většina majitelů pořádně nezná ani anatomii svých miláčků. Mají problém nalézt i důležité topografické body jako je loket, kyčel, pánev či hřeben lopatky. Neznají ani základní fyziologické hodnoty, jako je tepová a dechová frekvence, teplota, barva sliznic. „Setkala jsem se s majitelkou psa, která myslela, že psovi může změřit teplotu v podpaždí a dokonce mi volala klientka po rehabilitaci psa, že její pes má vysokou horečku. Ve skutečnosti nevěděla ani jakou má pes teplotu normálně,” vypráví paní Zuzana.

Mnoho lidí se snaží i v rámci zdravotní péče psy polidšťovať, což je samozřejmě špatně. „V rámci svých seminářů chci toto všechno změnit,” dodává paní Zuzana.

Foto: archív Zuzany Wildmannové

První pomoc

Na co všechno se semináře zaměřují

Kromě anatomie, jde o základní postup při první pomoci. Lidé se naučí, co dělat při otravě, přehřátí, podchlazení, úrazech, jak se psem manipulovat, jak fixovat, krok po kroku, když se psovi něco stane.

„Bohužel 90 % lidí nemá třeba v době chytrých telefonů uložené číslo na nejbližší veterinární pohotovost a v době, kdy to potřebují, ztrácejí čas pátráním, kam psa odvézt,” upozorňuje paní Zuzana.

„Zavolat na veterinu je přitom důležité vždy před samotným odvozem psa, protože se může stát, že přivezete psa v kritickém stavu a pracoviště nemá potřebné vybavení a referuje vás na jiné pracoviště. To je zase ztráta času,” vysvětluje odbornice.

Na kurzech se také mohou lidé naučit kardiopulmonální resuscitaci psa a první pomoc při úrazech, při cizím tělesu v dýchacích cestách, uštknutí zmijí, alergické reakci na žihadlo apod.

Foto: archív Zuzany Wildmannové

První pomoc

Jak tedy postupovat, když psa srazí auto? 

V první řadě zajistit místo nehody. Největší chybou je, pokud majitel bezhlavě vběhne do vozovky. Majitel musí vyhodnotit, zda je vůbec bezpečné do vozovky vstoupit. Protože pokud srazí majitele psa další automobil, jsou na místě dva, kteří potřebují první pomoc a někdy je situace fatální.

Opět tedy platí, vždy je nutno zachovat vlastní bezpečnost. Po zajištění místa nehody a vyhodnocení zdravotního stavu psa (vědomí, krvácení, míra zranění zvířete) je na místě poskytnutí první pomoci, transport k veterináři anebo přivolání veterinární sanitky, která funguje v Praze a v Brně a v několika dalších velkých městech republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám