Hlavní obsah

Přírodní látky, které pomáhají v boji proti stárnutí pleti

Novinky, Dana Sokolová

Pokožka každého z nás přirozeně stárne. Soudržnost buněk se zhoršuje, zpomaluje se syntéza kolagenu, dochází k narušování kolagenových a elastických vláken. Výsledkem je snížená schopnost kůže plnit svou ochrannou funkci před toxiny a negativními účinky stresu.

Foto: Profimedia.cz

Pokožka každého z nás přirozeně stárne.

Článek

Přestože z velké části za stárnutí naší pokožky může genetika, existuje celá řada negativních faktorů, které mohou celý proces významně urychlit. Například vlivem látek znečisťujících ovzduší, jako jsou ozon, oxid uhelnatý, oxid dusičitý a další, je kůže ohrožena oxidačními procesy. Dochází ke změnám bílkovinných

Přestože z velké části za stárnutí naší pokožky může genetika, existuje celá řada negativních faktorů, které mohou celý proces významně urychlit. Například vlivem látek znečisťujících ovzduší, jako jsou ozon, oxid uhelnatý, oxid dusičitý a další, je kůže ohrožena oxidačními procesy. Dochází ke změnám bílkovinných sloučenin, ztrátě buněčné soudržnosti, porušení dermo-epidermických spojů či

Přestože z velké části za stárnutí naší pokožky může genetika, existuje celá řada negativních faktorů, které mohou celý proces významně urychlit. Například vlivem látek znečisťujících ovzduší, jako jsou ozon, oxid uhelnatý, oxid dusičitý a další, je kůže ohrožena oxidačními procesy. Dochází ke změnám bílkovinných sloučenin, ztrátě buněčné soudržnosti, porušení dermo-epidermických spojů či k nedostatečnému okysličování buněk. To se navenek projevuje ztrátou jasu

a zvýrazněním známek stárnutí pleti, jako jsou vrásky a menší pružnost.

Dále na stárnutí pleti může negativně působit nadměrný stres, hormonální výkyvy, špatná životospráva, narušená ozonová vrstva, která propouští více škodlivého UV záření apod.

Je proto nezbytné zajistit regeneraci struktury kůže do hloubky a její ochranu před

Je proto nezbytné zajistit regeneraci struktury kůže do hloubky a její ochranu před neblahými faktory urychlujícími stárnutí. Pouze účinně regenerovaná pleť se může

postupně zbavovat toxinů, vyhlazovat, projasňovat a působit mladším dojmem. K tomu mohou významně přispět následující přírodní látky.

Vitamín C

Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a pomáhá pleti bránit se proti nepříznivým okolním podmínkám. Vitamín C vypíná pokožku, zesvětluje pigmentové skvrny, také ji posiluje proti vnějším vlivům. Pomáhá tak předcházet předčasnému stárnutí pleti.

Problémem ovšem je, že tento vitamín ztrácí svou účinnost působením světla a vzduchu, proto i v kosmetických přípravcích musí být v tmavém obalu a ideálně s pumpičkou. ´Céčko´ lze na pleť aplikovat i ve formě mnoha čistých rostlinných olejů, jako je např. rakytníkový či avokádový olej.

Zázračný astaxanthin

Astaxanthin je silný antioxidant, který příznivě působí na celý lidský organismus, včetně pleti. Je produkován ze sladkovodní mikrořasy Haematococcus pluvialis, která vytváří barvivo v důsledku své ochrany před UV zářením.

Pro své antioxidační účinky je tato látka vědci považována za jednu z nejúčinnějších zbraní proti stárnutí. Při podání astaxanthinu do organismu dochází k redukci mitochondriální oxidace. Tím se snižuje i množství volných radikálů, které ničí buňky a urychlují stárnutí tkání. Výborně tedy funguje proti znakům stárnutí pleti, a tedy stařeckým skvrnám či vysoušení pokožky a vráskám.

„Astaxanthin má vliv na zlepšení celkového stavu pleti, redukci vrásek i velikosti stařeckých skvrnek, zvýšení pružnosti pokožky, zjemnění její struktury i zlepšení hydratace pleti. Doporučuje se kombinace péče vnitřní i zevní, přičemž vnitřní užívání má silnější účinky, v kombinaci s péčí zvnějšku jsou ale výsledky ještě znatelnější,” upozorňuje Veronika Likóová ze společnosti Bonaloka.

Další předností této látky je, že chrání pokožku před UVB zářením. Dlouhodobým užíváním této látky tak získáte přirozenou ochranu pokožky před spálením od slunce. Má také protizánětlivé vlastnosti v souvislosti s tvorbou melaninu. Pokud už tedy dojde k poškození pokožky následkem slunečního záření, zrychlí její hojení.

Vitamín A

Je považován za základní vitamín krásy a zdraví pleti. Regeneruje pokožku, udržuje ji jasnou a čistou, zmírňuje proces stárnutí a redukuje jemné vrásky. Je silným antioxidantem a má protizánětlivý účinek.

Vitamín E

Působí velmi příznivě na celkovou vitalitu pokožky, pomáhá léčit její choroby a poškození, podílí se na hojení jizev. Zároveň chrání pokožku před volnými radikály a zmírňuje tak proces stárnutí a redukuje jemné vrásky. Tento vitamín je obzvláště vhodný pro používání během léta, protože chrání pokožku před účinky UV záření.

Výtažek z aphloie

Aphloia je strom pocházející z Madagaskaru, který má výjimečnou schopnost adaptovat se a přežít i ve velmi náročných podmínkách. V případě ohrožení života je schopný kompletně obnovit svou kůru. V jeho listech se navíc vyskytuje ve vysoké koncentraci molekula, která jej chrání před agresivními vlivy vnějšího prostředí.

„Vysoce koncentrovaný výtažek z aphloie zlepšuje ochrannou funkci kůže, a to především díky svému pozitivnímu vlivu na soudržnost buněk a buněčnou strukturu pokožky. Při pravidelné aplikaci na pokožku dochází k obnově kolagenových vláken,” vysvětluje Michaela Zábranská ze společnosti Yves Rocher.

Foto: archív firem

Stárnutí pleti

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny

Ovlivňují elasticitu pokožky, ale i spoustu dalších orgánů v těle. Díky nim bude pokožka hebká, jemná a vyživená.

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny obsahuje například rybí tuk, ale i avokádo a avokádový olej. „Avokádo obsahuje více než 20 % esenciálních nenasycených mastných kyselin, vitamínů A, B, C a E, bílkovin, minerálů lecitinu a draslíku, které jsou někdy nazývány jako minerály mládí. Díky těmto složkám dochází k vyhlazení pokožky a zabránění vzniku vrásek. Výhodou tohoto ovoce také je, že v sobě obsahuje přírodní ochranu proti slunečnímu záření,” vysvětluje Barbora Hranoš ze společnosti Lush.

Ovocné kyseliny

S jejich pomocí (a dalších enzymů) dochází k odstranění nejsvrchnější vrstvy kůže, což způsobuje, že naroste nová, hezčí kůže. Jedná se v podstatě o jemnější formu chemického peelingu. Pleť pak působí mnohem lépe - je jasnější a má sjednocený tón.

Při používání přípravků s těmito kyselinami je ale zapotřebí pleť chránit o to víc před slunečním zářením, a to i během zimních měsíců.

Koenzym Q10

Je pleti vlastní. Získáváme ho částečně potravou, částečně si ho tělo produkuje samo. Jeho předností je, že zajišťuje syntézu kolagenu, právě díky němu je pleť hladká a pevná. Navíc působí proti volným radikálům uvnitř a také mimo buňky. Plní tak důležitou funkci antioxidantu a chrání pokožku před poškozením UV zářením.

Kolagen

Kolagen tvoří 30 procent proteinů v lidském těle a lze jej nalézt v pokožce, kloubech, zubech, kostech, šlachách a cévách. Tvoří 70 % proteinů v kůži, napomáhá udržet pokožku elastickou. Kolagen také pomáhá uchovat kloubní tekutinu, pevné zuby a kosti.

U člověka v mladém věku se tělo neustále zbavuje starého kolagenu a vytváří nový. Kolem 25. roku začíná tělo ztrácet svou schopnost vytvářet nový kolagen. Nedostatek nového kolagenu vede k nástupu symptomů stárnutí, jako jsou jemné i hlubší vrásky, artritida a problémy s klouby. Doplnění hladiny kolagenu v těle tak pomáhá redukovat známky stárnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám