Hlavní obsah

Příběh španělského prince o lásce k rozvedené ženě boří mýty

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska a následný sňatek španělského korunního prince Felipeho s rozvedenou televizní moderátorkou Letizií vzbuzovaly svého času ve Španělsku velké vášně. Teď se tento ostře sledovaný vztah dočkal i filmového zpracování. V těchto dnech ho odvysílá televize Telecinco a není pochyb, že dvoudílný snímek bude trhat divácké rekordy.

Foto: Profimedia.cz

Princ Felipe s princeznou Letizií

Článek

Znalci španělské monarchie si ale kladou jinou otázku: Pomůže film posílit sympatie a legitimitu království, které bude Felipe určitě potřebovat, jakmile jeho chvíle nadejde?

Hodně bude záležet i na tom, jak se svých rolí zhostí Fernando Gil, představitel role Felipeho, a Amaia Salamancaová, která ztělesnila Letizii. Podoba obou herců se skutečným budoucím královským párem dává tušit, že si režisér dal velmi záležet, aby jeho dílo vylíčilo love story dnes dvaačtyřicetiletého Felipeho a o čtyři roky mladší Letizie Ortizové co nejvěrněji. „Bude těžké hrát někoho, kdo je velmi známý,“ přiznala Salamancaová.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2005 přijel španělský princ Felipe s manželkou Letizií na státní návštěvu ČR. Na Pražském hradě pár přijal prezident Václav Klaus

Ohrozil monarchii

Film má ukázat příběh jediného syna krále Juana Carlose a královny Sofie a bývalé moderátorky Letizie od jejich seznámení v roce 2002 až po svatbu v květnu 2004. Tvůrci se v něm zřejmě nevyhnou ani některým citlivým momentům, které nenechávají spát skalní monarchisty a konzervativce. Ti dodnes princi vyčítají, že Letizia byla už jednou vdaná a že budoucí panovník neměl vstupovat do manželství s rozvedenou ženou. Už dříve se Letizia provdala za svého někdejšího profesora Alonse Guerrera, avšak po půl roce se s ním rozvedla.

„Princ instituci monarchie ohrozil, když se oženil s rozvedenou ženou. Dal přednost svým rozmarům před povinnostmi, což budí pochyby o jeho kvalitách jako budoucího krále,“ míní novinář Jaime Penafiel, bývalý šéfredaktor magazínu Hola.

Foto: Profimedia.cz

Svatba prince Felipa a Letizie Ortizové 22. května 2004

Na druhé straně ani Felipe nebyl žádný začátečník. Bulvární média dříve hledala příští královnu v norské modelce Evě Sanmunové, s níž se princ v roce 2001 rozešel. Také ona puritánům vadila, mj. proto, že předváděla spodní prádlo.

O otázce nástupnictví v čele španělského království se mezitím spekuluje čím dál víc. Debata nabrala na intenzitě letos na jaře, kdy se 72letý Juan Carlos podrobil na barcelonské klinice plicní operaci, při níž mu lékaři odstranili nádor. U pacienta, který je náruživým kuřákem, se obávali nejhoršího, ale následná vyšetření prokázala, že vyňatá tkáň neobsahovala žádné zhoubné buňky. „Král měl obrovské štěstí,“ konstatoval s ulehčením šéfchirurg Laureano Molins LopezRodo.

Foto: Profimedia.cz

Ano si řekli v madridské bazilice Panny z Atochy

Korunní princ prý na trůn nespěchá

V každém případě lékaři krále nabádali, aby se maximálně šetřil a s úplným návratem k úřadování moc nepospíchal. A ten je poslechl. Na veřejnosti se od operace objevuje jen sporadicky. Například v květnu se nechal zastupovat Felipem, když šlo o přijetí účastníků vrcholné schůzky představitelů EU a zemí Latinské Ameriky na královské večeři.

Protokol královského paláce nicméně nešetřil invencí a energií, aby dal na srozuměnou, že Felipe králem ještě není. Korunní princ hosty pozdravil nikoli v trůnním sále, jak je to obvyklé, nýbrž „jen“ ve sloupovém sále.

Šlo o vůbec první oficiální příležitost, kdy Felipe a Letizia zastoupili královský pár při plnění jeho státnických povinností. Jakási generální zkouška, při níž si princ mohl vyzkoušet, co jej v budoucnu čeká.

K nápadu se sloupovým sálem možná dopomohla protokolu sama královna, jejíž postoje naznačují, že od generální zkoušky k premiéře je ještě dlouhá cesta. Podle Sofie nepřichází v úvahu, aby Juan Carlos vzhledem k věku z trůnu odstoupil. „Abdikovat? Nikdy!“ nechala se slyšet. „Krále může do důchodu poslat jen smrt,“ dodala s tím, že manžel z výkonu své funkce nepociťuje žádnou únavu a že ani syn jako následník trůnu „není netrpělivý“.

Nechal si ujít milovaný fotbal

Juan Carlos ale nevyslyšel doporučení lékařů jen v záležitosti zmíněné večeře. V ústraní zůstal i co se týče sportovních událostí, které pro něj byly vždy srdeční záležitostí. Z programu vypustil třeba finálový zápas španělského fotbalového poháru Copa del Rey mezi FC Sevillou a Atletikem Madrid, kde měl vítězi předávat trofej. V uplynulých 35 letech existence soutěže Juan Carlos na finále nikdy nechyběl.

Letos jej ale zastoupil Felipe, kterému prý dal jako skalnímu fanouškovi Atletika radu, aby na čestné tribuně zachoval neutralitu a ani náznakem nedával najevo, na čí straně jsou jeho sympatie.

Foto: Profimedia.cz

Prince Felipe s manželkou a dcerami na dovolené

Podobně to dopadlo s červencovým finále světového šampionátu ve fotbale v Jihoafrické republice. Španělé se poprvé v historii stali mistry světa a Juan Carlos vše sledoval jen tisíce kilometrů na dálku, doma v televizi. První „královské“ gratulace dostali hráči na místě od Felipeho, zatímco těch od skutečného panovníka se dočkali až po návratu do vlasti, když je Juan Carlos pozval do svého paláce.

Hvězda královské rodiny

Komentátoři se shodují, že Felipe je dnes k převzetí žezla připraven mnohem lépe než dříve. Zbavil se mj. nejistoty a zdrženlivosti a působí sebevědoměji. Zásluhu na této proměně přisuzují Letizii, která se mezitím stala nevyhlášenou hvězdou královské rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Princ Felipe s manželkou Letizií vedou své dcery Leonor a Sofii do školy

Po počáteční nesmělosti se plně vtělila do své role a těší se u veřejnosti popularitě, která zastiňuje postavení obou Felipeho sester, Eleny a Cristiny. A jak ukázal nedávný průzkum, dvě třetiny Španělů se domnívají, že Letizia je už dnes schopná důstojně zastávat pozici královny.

Reklama

Související témata:

Související články

Princ William se ožení zřejmě v roce 2012

Svatba britského korunního prince Williama bude bezpochybně velkou událostí. O sňatku nebude rozhodovat sám se snoubenkou Kate Middletonovou. Rozhodující slovo...

Výběr článků

Načítám