Hlavní obsah

Předvánoční party ve stylu finských tradic

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpovedenější večírky jsou ty, jež se váží k nějakému tématu. Kovboje a indiány už máte nějaký ten rok za sebou a večírek ve stylu 007 je už lehce ohraný. Buďte originální a zkuste to letos ve finském stylu. Země tisíců jezer a půlnočního slunce totiž nemusí být tak vzdálená, jak se může na první pohled zdát.

Foto: Profimedia.cz

Sauna a otužování k Finsku patří.

Článek

Když se řekne Finsko, mnohé v souvislosti s ním napadne především finština, sauna, jezera, sobi, vlněné svetry, marinovaný losos a samozřejmě i vodka. Poradíme vám, jak tyto pro nás netradiční věci přenést i do vaší domácnosti.

I když nikdo z vás neumí finsky, najděte si na internetu základní slovíčka, označte místnosti finskými názvy, naučte se finské přípitky, nebo si zkuste zahrát slovní fotbal ve finštině, samozřejmě za přítomnosti slovníku.

Základní slovíčka
Dobrý denHyvää päivää
Jak se máte?Mitä kuuluu?
Dobře, a ty?Hyvää, kiitos. Entä sulle?
Vítáme vásTervetuloa
Rád bych se s vámi setkalHauska tavata
Dobrý večerHyvää iltaa
Dneska je pěkněKaunis ilma tänään
PromiňteAnteeksi
Promiňte, neumím finskyAnteeksi, en puhu suomea
Mohl bych dostat pivo, prosím?Saisinko yhden oluen?
DěkujiKiitos
AhojHei
Na zdravíkippis
Ne, děkujiEi kiitos
Není začEi kestä
ZimaTalvi
RozumímSyy
NerozumímEpämielekästä
Ano/Nekyllä/ei

Nemusíte mít doma saunu, přesto si ji můžete vytvořit např. v koupelně. Stačí napustit plnou vanu horké vody a topení pustit na maximum. Zchladit se, poté můžete v nafukovacím bazénu na zahradě či balkóně.

Zábavu poté může utvořit sobí přetlačovaná. Je to velmi jednoduchá hra - dejte si na hlavu polštář a přetlačujte se hlavami jako sobi.

Při výzdobě vašeho obydlí se fantazii meze nekladou. Vyměňte papírové party kloboučky za sobí rohy. „Santaklausovské“ čepičky u vás doma budou zase o něco autentičtější než v obchodních centrech. Santa přece bydlí v Laponsku, tak proč by nemohl zaskočit na pravou finskou party.

Vraťte se do dětských let, chopte se nůžek a vyrobte sněžné vločky. Zmaťte trochu sousedy a rozvěste finské vlajky. Uvidíte, jak budou ráno šťastní, že jste se jim neodstěhovali.

Něco dobrého na zub

Ideální dobrůtkou pro pravou finskou party bude lahodný a na přípravu nenáročný marinovaný losos – graavilohi, z venku promrzlé návštěvníky pak zahřejte horká hrachová polévka hernekeitto.

Marinovaný losos – graavilohi
Čas přípravy: 2-3 dnySuroviny na 6 porcí: 500 g filé z čerstvého lososa, 2 lžíce mletého černého pepře, 2 lžíce soli, 2 lžíce hrubého krystalového cukru, 1 velký svazek kopru
Postup: V misce smíchejte pepř, sůl a cukr. Položte lososa na potravinářskou fólii. Posypte ho připravenou směsí a dobře ji do něj vetřete. Na ni pak rozložte posekaný kopr. Lososa zabalte fólií jako sendvič a pro jistotu omotejte ještě jednou. Vložte ho do pekáče či dózy a nechte chladit v ledničce 24-36 hodin.Lososa můžete také něčím zatížit, aby se do něj dostalo více chuti ze směsi. Po vyndání z lednice směs odstraňte. Na lososovi můžete nechat trochu koření.Nakrájejte ho tenkým pružným nožem na tenoučké plátky. Marinovaného lososa lze servírovat samostatně nebo například na opečeném toustu či slaném krekru. Navrch můžete lososa pokapat trochou citronové šťávy.
Hrachová polévka - hernekeitto
Čas přípravy: 1h 45minSuroviny pro 8 porcí: 5 kuliček nového koření, 6 hrníčků vody, 2 hrníčky hrachu (žlutého nebo zeleného), 2 šálky nakrájené dušené šunky či uzeného vepřového, 2 šálky brambor nakrájených na kostičky, 1 šálek nasekané mrkve, 1 šálek nasekané cibule, ¼ lžičky soli, špetka pepře
Postup: Do hrnce vložíme vodu, hrách, šunku a nové koření (zabalené v pytlíčku). Přivedeme k varu. Hrnec přiklopíme a necháme vařit 1 hodinu.Pak přidáme brambory, mrkev, cibuli, sůl a pepř a opět přivedeme k varu. Snížíme trochu teplotu, přiklopíme hrnec a vaříme ještě 30 minut. Nakonec vyjmeme sáček s kořením a polévku podáváme s trochou cibule navrchu.

Co na nápojový lístek

Nejlepším řešením bude kvalitní finská vodka. Nově příchozí promrzlé hosty jistě potěší i tzv. hot drink.

Kuuma Pooluka – Brusinka
Suroviny: 4 cl Finlandia Cranberry, 5 dcl 50% hruškového džusu, skořice
Postup: Džus zahřejte téměř do bodu varu. Nalijte ho do silnostěnné sklenice, zalijte 4 cl vodky a navrch nasypte trochu skořice, nápoj promíchejte celou skořicí a podávejte.
Black Apple
Suroviny: 4 cl Finlandia Blackcurrant, 8 cl jablečného džusu, led
Postup: Do sklenice vložíme led, přidáme suroviny a promícháme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám