Hlavní obsah

Prahu oslnila přehlídka módní rebelky Vivienne Westwoodové

Slavná britská módní návrhářka Vivienne Westwoodová s pověstí královny i rebelky představila ve Španělském sále Pražského hradu retrospektivní přehlídku své tvorby. Její výstřední modely vzbuzují po každé prezentaci velké ohlasy, stejně jako její nekonvenční názory.

Článek

Pražská přehlídka Vivienne byla průřezem její tvorby od počátku 70. let až po současnost. Šlo o modely haute couture, tedy vysoké krejčoviny, jež je šitá na míru privátnímu zákazníkovi. Část kolekce, kterou publikum vidělo, mělo název Propaganda. Podle autorky modely obsahují mimo jiné plakáty a nápisy, kterými vyjadřuje svůj postoj k určitým politickým událostem. "Je to kultura proti dogmatu. Je to o tom, aby lidé mysleli pozitivně," řekla.

Přehlídku, která trvala necelou hodinu, shlédlo na 500 vybraných hostů.  Reakce publika na první modely byla zpočátku poněkud vlažná. Když se ale na černém lesklém molu objevili muži ve skotských sukýnkách a kožešinách, následoval potlesk. Provázel už pak prakticky každou ukázku.

"Je to okouzlující paní. Trochu mě ale zklamalo, že těch modelů bylo tak málo. Skončilo to moc rychle. Čekala jsem, že posedíme a budeme se dlouho kochat. Určitě bych si ale vybrala. Strašně se mi líbily vycpané zadky, i když se sestrou jsme si řekly, že máme originály a nic vycpávat nemusíme. Krásné byly také šaty, hedvábné, trojbarevné. I pro muže by se něco našlo. Třeba blýskavé trenýrky. Na chalupu k ohýnku" řekla herečka Anna Geislerová.

Inspiraci pro svou tvorbu čerpala designérka v historii, ale také v sexshopu. Odmítá však, že by byla tvůrcem takzvané pouliční módy. Zároveň kritizuje současné trendy. "Dnešní dámské oblečení je hrozné. I nejkrásnější ženy v tom vypadají strašně," řekla. Zdůraznila, že na ulici žádnou inspiraci nehledá. Zároveň prý striktně rozlišuje módu designerů a to, co je prezentováno v televizi.

"Většina lidí vypadá tak hrozně, že se na ně nemůžu ani podívat. Když pak zahlédnu nějaký opravdu pěkný kousek oděvu, je určitě nejméně 70 let starý," řekla Westwoodová. Je známá tím, že se nechává inspirovat historickými částmi oděvů, jako je korzet, krinolína nebo honzík. Proslavily ji ale především prvky punku, které do módy přinesla - kožené bundy pocákané sprejem, spínací špendlíky, žiletky, zipy nebo psí obojky.

Vivienne byla rebelkou od počátků své tvorby

Pětašedesátiletá návrhářka, zvaná také "matka punku", proslula svým pohrdavým postojem ke konvencím. Když krátce studovala módu na Harrow Art College, školu přerušila již po prvním semestru. Nedokázala si prý představit, "jak by se holka pocházející z dělnické třídy prosadila v uměleckém světě".

Krátce poté, co v roce 1971 otevřela s Malcolmem McLarenem, manažerem skupiny Sex Pistols, malý obchod s módou nazvaný Let It Rock, si její oděvy získaly značnou pozornost a záhy se staly nedílnou součástí londýnského hnutí punk. Kromě skupiny Sex Pistols navrhovala oblečení i pro New York Dolls a Adama Anta.

Westwoodová byla ve Velké Británii v letech 1990 a 1991 vyhlášena návrhářkou roku. Za svůj přínos módě obdržela od britské královny Alžběty II. šlechtický titul. Její odvážné a originální modely jsou dnes známy po celém světě. Kromě Evropy a Spojených států je uznávána zejména v Japonsku, které je charakteristické svým někdy až výstředním vkusem. Spoustu obdivovatelů má mezi slavnými osobnostmi.

Vivienne je inspirací i pro české návrhářky

Podle módní historičky Jana Máchalové je Vivienne Westwoodová jedna z nejlepších oděvních designérek na světě. "Je to duchovní matka punku. Ovlivnila generaci mladých. Byla také první postmoderní návrhářkou, která dokázala eklekticky spojit prvky minulosti do současnosti. Dokázala pracovat s jednoduchým kusem látky, jako se šerpou, nebo naopak přinášela velmi nákladné střihy. Pak přišla se zlatou barevností a se zářivými barvami. Navíc na spoustu událostí dokáže reagovat s humorem," řekla Máchalová.

"Má i modely, které nepobuřují. Zároveň ale šokuje, když přesouvá přijatelné za hranice nositelnosti. Zkouší, kolik se do oblečení vejde mužskosti a kolik ženskosti. Muže posílá na molo na jehlových podpatcích, ženy pak oblékla do legin s penisem," uvedla Máchalová.

"Nechte občas módu zemřít a objevte svůj styl," radí Westwoodová, jejíž nápady jsou vskutku originální. Když se všichni návrháři například zhlédli v širokých ramenou, udělala pravý opak a úplně se jich zbavila, jako první zařadila do svých kolekcí tenisky, spodní prádlo, které se nosí navrch, mikiny s kapucemi a trička s viditelnými švy či kostky v šokujících barvách. Vymyslela také sukni s vycpávkami na dolním okraji nebo boty s vysokými podrážkami zvané brikety.

Zvučné jméno světové módy do Prahy přivezla finanční skupina J Pořadatelé tak prý usilují o to, aby se Praha stala centrem světové módy. Přehlídka navázala na loňskou úspěšnou módní událost, kdy se v Praze představil slavný francouzský návrhář Jean Paul Gaultier.

Reklama

Související témata:

Související články

Prague Free Fashion Weekend: Ignorujte konfekci!

Experimentální galerie Roxy.NoD dává tento víkend své prostory alternativní módě. Jde o nový, progresivní projekt, který se zaměřuje na originální módu...

Luxusní prádlo dokáže s tělem zázraky

O ženě, o její náladě, o barvě pleti i stylu je prý moderní luxusní prádlo. Rafinovaně střižené a dokonale vytvarované je mnohdy víc než oděv, pod kterým...

Výběr článků

Načítám