Hlavní obsah

Postavení žen v roce 2012 - stejná pozice, menší peníze

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc březen je již tradičně mezinárodním měsícem žen. Web YourTango.com se ve spolupráci s organizací Women Right´s snažil zmapovat, jak se ženám daří v současnosti.

Foto: Profimedia.cz

Stále více žen se dostává na manažerské pozice.

Článek

Ženám prý pomůže a "zmobilizuje" je, když se dozvědí o počátcích emancipace žen v minulosti a uvědomí si, jakého pokroku dosáhly. Jak jinak docenit třeba i tak z dnešního pohledu samozřejmou možnost, jako je volební právo? Vývoj uplatňování a prosazování žen v různých činnostech je dynamický, s nadsázkou ho lze charakterizovat slovy "dva kroky vpřed, jeden krok zpět".

Stejné vzdělání, stejná práce - a nižší plat

Počet absolventů vysokých škol se srovnává. Letos se ve Spojených státech dokonce počítá s tím, že u zápisu na magisterské a doktorské studium bude více příslušnic něžného pohlaví (54 %).

Stále více žen proniká do odvětví, která dříve byla výhradní doménou jejich mužských protějšků. Nemálo z nich si ale stěžuje na nespravedlivé platové ohodnocení. Na mysli máme vědecké a technické obory.  Za stejně dobře odvedený pracovní výkon dostává žena průměrně méně než muž.

Kariéra a schopnost vést druhé

Platí, že v současnosti takřka tři čtvrtiny žen pracuje mimo domov. Stále více se jich dostává na manažerské pozice. Generálních ředitelek je však stále velmi málo. Záleží na kombinaci štěstí, schopností, předsudků, pracovního prostředí a touze se prosadit ze všech sil.

Ženy sice chodí k volbám a rozjíždějí se všemožné kampaně na podporu ženských kandidátek, přesto jejich zastoupení v americkém Kongresu čítá sotva 17 %. Celosvětová čísla celkově nebudou z jejich pohledu výrazně příznivější. Do politického prostředí tedy stále pronikají pomalu.

Manželství a rodina přicházejí později

S ohledem na kariéru či neochotu se brzy vázat "papírem", počet svateb ubývá. V důsledku toho je i menší počet rozvodů - logicky ale nikoli z nárůstu manželské spokojenosti. Průměrný věk nevěsty u svatby je už více než 26 let, třetina žen čeká první dítě až po třicítce.

Ženy s dětmi obecně vydělávají méně. Důvod je jasný: starají se o své potomky a často zbyde čas spíše jen na nějaký poloviční úvazek než dobře placené zaměstnání, natož ve vysoké funkci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám