Hlavní obsah

Plastiku prsou podstupuje stále více mužů

Novinky, BBC, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosmetické úpravy poprsí nejsou už zdaleka jen výsadou žen. V posledních letech se stále větší popularitě těší také úpravy prsou u mužů. Jejich zmenšení je nejrychleji rostoucí součástí kosmetické chirurgie v Británii, uvedl zpravodajský server BBC.

Článek

Devět z deseti kosmetických procedur, které provedli lékaři z Britské aosciace estetické plastické chirurgie (Baaps), bylo provedeno u žen, nejčastěji se jednalo o zvětšení poprsí.

Nejdramatičtější nárůst však byl zaznamenán ve světě mužské chirurgie.

Během posledních dvou let vzrostl počet zákroků u mužské populace téměř o 80 %. V roce 2008 bylo provedeno 323 redukcí prsou, v roce 2009 to již bylo 581. Částečnou vinu na tomto vzrůstajícím trendu má podle lékařů i tlak vytvořený módními časopisy pro muže, uvedl zpravodajský server BBC.

Gynekomastie, neboli jednostranné či oboustranné zvětšení prsní žlázy u mužů, není přitom v lékařském prostředí žádnou novinkou, uvedl plastický chirurg Rajiv Grover.

"Muži stále častěji pociťují tlak ze strany pánských časopisů, které před pěti šesti lety nebyly. Kromě toho si také více uvědomují, že se svými problémy mohou něco udělat," uvedl Grover.

Místo skalpelu zdravý životní styl

Grover uvedl, že i v mnoha případech u mužů se dá operačnímu zákroku vyhnout jednoduchou změnou životního stylu.

"Jen v několika případech je hlavním důvodem obezita, stále častěji mužům říkáme, aby se podívali nejdříve na svůj životní styl, než začnou přemýšlet o skalpelu."

Lékaři z Britské aosciace estetické plastické chirurgie provedli v minulém roce více než 36 000 zákroků, o 6,7 % více než v roce 2008. U žen stoupl počet zákroků o 5,4 % oproti roku 2008.

Gynekomastie

U některých mužů dochází vlivem hormonálních změn, především v odbdobí dospívání, k nadměrnému růstu prsní žlázy, která svými rozměry může často připomínat ženská ňadra. V případě růstu mléčné žlázy u mužů mluvíme o gynekomastii.

Pokud se jedná o malou gynekomastii, většinou stačí jen odsátí tukové tkáně pomocí liposukce. Zákrok se provádí v místním znecitlivění bez potřeby hospitalizace. 

V případě nadměrné žlázy je nutný operační zákrok vyžadující 1-2 denní hospitalizaci, při kterém se odstraní kromě žlázy i přebytečná kůže. Operace se provádí v narkóze.

Gynekomastie se provádí i u nás, např. na klinice plastické chirurgie Esthé. Zatím se však podle informací Novinek na kliniku neobrátil nikdo, kdo by chtěl řešit jiný, než geneticky daný problém. Zkrátka nepřišel žádný muž, který by se chtěl stát Silvestrem Stallonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám