Hlavní obsah

Petra Šafářová: Kabelka je víc než jen módní doplněk

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv naše konzumní doba směřuje k nadprodukci, stále ještě existují designéři, kteří do svých výrobků vkládají nejen odhodlání, ale také duši. Jedním z nich je i Petra Šafářová, která se rozhodla kabelky povýšit na umělecké dílo. Kromě toho, že vynikají řemeslným zpracováním, jsou unikátní v tom, že jsou vyrobeny z kůže, keramiky a zdobené květinami, které rostou v České republice. Každý kus je jiný, každý je originál.

Foto: archiv Petry Šafářové (6x)

Kabelka PŠ Objects od Petry Šafářové

Článek

Petra Šafářová, designérka narozená v Praze, stojí za novou značkou PŠ Objects a ateliérem Petry Šafářové. Ačkoliv obor designu přímo nestudovala, vyslyšela hlas srdce a po splnění mateřských povinností se zaměřila na práci s keramikou a její využití v exteriérech. Její zahradní nábytkové kolekce, zahradní umyvadla a plastiky si našly řadu věrných zákazníků a neušly pozornosti médií.

Před třemi lety se postupně dostávala blíže oblasti módy a stvořila koncept PŠ Objects, který se se svým novým pojetím klasického dámského doplňku řadí do kategorie niche, jež je určena pro náročné zákazníky, kteří od předmětů vyžadují originalitu a osobitost.

Designérka chápe kabelky jako umělecké dílo a navrhuje je tak, aby mohly existovat rovněž jako samostatné umělecké objekty. Základními pilíři značky jsou ruční výroba, originalita vzorů, barevnost a kvalitní zpracování.

Každá kabelka nese jméno po květině, kterou má na sobě vyobrazenou, setkat se tak můžete například s pivoňkou, leknínem, kosatcem, jeřabinou nebo divokou růží.

Foto: archiv designérky

Designérka Petra Šafářová

Jak jste se od vyrábění soch dostala k navrhování a vyrábění kabelek?

Mám v sobě takového čertíka, který mne pořád žene dopředu. Provokuje mě stále něco vytvářet, vymýšlet a experimentovat a nedá mi spát, dokud něco nevymyslím.

Pamatuji si na svůj první kontakt s hlínou, přesně řečeno jílem z naší zahrádky, z kterého jsem uplácala sochu a jala se ji vypalovat v babiččině troubě. A celkem se to i vydařilo, inu čas malin nezralých umí přinášet různá překvapení.

V dospělosti jsem se obloukem k hlíně vrátila a propadla jí. Snažila jsem se její využití posouvat co nejdále mi materiál a jeho užitná hodnota dovolily - designový zahradní nábytek, jedinečná venkovní umyvadla, originální ztvárnění studny, plastiky, sochy, kombinace keramiky s různými materiály.

Foto: archiv designérky

Kabelka od Petry Šafářové

Stále jsem se však prala s osobní výzvou, jak a kam ji dále posunout a dostat ji na místo, kde ji nikdo nečeká. Jednoho dne, bum, napadl mě dosti bláznivý a na první dobrou velmi těžko realizovatelný nápad – haute couture, přehlídková mola, ženy, které ocení originalitu a skvělou rukodělnou kvalitu, kabelka snoubící keramiku a kůži.

Pro některé nesmysl, pro mě zadání, kterému jsem věnovala tři roky života, spoustu bezesných nocí a hlavně tvrdé práce, zkoušení, testování a hledání odpovědí. Tři roky krásné práce se skvělými lidmi, kteří pomohli k zrození PS Objects.

V čem jsou vaše kabelky výjimečné?

Dle mého nejlepšího přesvědčení jsou jediné svého druhu na světě, tj. keramika jako základní prvek v kombinaci s kůží. Každý kus naprostý originál, nevnímám je „jen“ jako kabelky, ale jako objekty, jako designové předměty.

V neposlední řadě se mohou směle postavit nejtradičnějším značkám, co se úrovně zpracování týče, každý šev, každý centimetr je ručně opečováván v té nejvyšší možné kvalitě.

Foto: archiv Petry Šafářové

Kabelka PŠ. Objects

Proč jste si jako motiv vybrala zrovna různé druhy květin?

Prostě miluji květiny. Různé nálady, které umí vytvořit, různé energie, které z nich sálají. Je to, jako když nesete voňavý pugét z babiččiny zahrady.

Chystáte se dobýt i americký trh, jak se liší postoj Češek a Američanek k módě?

Vzhledem k tomu, že jsem stále v dobyvatelském tažení, neumím přesně říci. Čekám z tohoto trhu ještě odpovědi, nicméně už teď mohu říci, že prosadit se za velkou louží je velmi, velmi náročné, trh je tam sice obrovský, ale také velmi nekompromisní a prostředí tvrdé. Nemyslím si však, že vkus bude diametrálně odlišný. Co však vím velmi jistě, je to, že v Americe je více žen než v ČR.

Přemýšlíte, že rozšíříte kabelku i o jiné výrobky?

Ano a nejen přemýšlím, ale již i konám. Na světě jsou první doplňky k mým kolekcím – spony do vlasů a náušnice. Překvapivě opět z keramiky. Na svět se pomalu klubou i další dvě kolekce, ale ty jsou zatím tajemstvím.

Foto: archiv Petry Šafářové

Kabelka s motivem růže.

U koho byste svou kabelku viděla nejraději?

U každé ženy, která ocení množství práce, energie a lásky vtlačené do každé jednotlivé části kabelky. U ženy, která ocení originalitu a krásu a která z ní bude mít prostě radost.

Máte-li na mysli někoho, u koho bych ocenila, kdyby ji hrdě nosil, tak mě napadá Iris Apfelová (americká módní ikona), kterou obdivuji pro její originalitu, šarm a odvahu.

Foto: archiv Petry Šafářové

Designérka Petra Šafářová

Reklama

Výběr článků

Načítám