Hlavní obsah

Padání vlasů může upozornit na nemoc, ale i psychické rozpoložení

Novinky, das

Kvalita a zdraví vlasů jsou zrcadlem stavu celého organismu. Vlasy dokážou odhalit nedostatky vitamínů a minerálů v těle, stejně jako začínající nemoc. Jsou totiž poměrně spolehlivou analýzou zdravotního stavu a aktuálního psychického i fyzického rozpoložení.

Foto: Profimedia.cz

Kvalita a zdraví vlasů jsou zrcadlem stavu celého organismu.

Článek

"Samotné zdraví vlasů však vedle celkového stavu organismu závisí také na prokrvení pokožky hlavy a vyživování vlasových váčků. Výživou rozumíme nejen potravu, kterou přijímá naše tělo, a z které vlasová papila čerpá vše potřebné, ale také péči v podobě používání šetrných šamponů, vlasových zábalů, masek, sér či vod," vysvětluje Prim. MUDr. Peter Hajduk z GHO Clinic.

Kdy padají vlasy ženám a kdy mužům

Padání vlasů u žen především souvisí s hormonálními výkyvy. Nejčastěji se tak děje v období těhotenství a po porodu, kdy je padání vlasů normální, nebo v období menopauzy. Všechny ženy zaznamenávají s postupujícím věkem určité řídnutí vlasů. "Kromě hormonálních změn k faktorům, které způsobují ztrátu vlasů u žen i mužů, patří dědičnost, špatný krevní oběh, akutní onemocnění, úbytek hmotnosti, vysoká horečka, nedostatek železa, diabetes, poruchy štítné žlázy, stres, specifické poruchy výživy," upozorňuje primář Hajduk. Známé jsou i následky chemoterapie při léčení zhoubných nádorů.

K hlavním faktorům, které se podílí na padání vlasů mužů, patří dědičnost, hormonální činnost a stárnutí. Mnohdy se stačí podívat na rodiče. Pokud mají ve svém pokročilém věku stále husté hřívy, není se čeho bát. Pokud je tomu naopak, je potřeba začít s prevencí včas.

"Nejčastější příčinou ztráty vlasů u mužů je androgenetická alopecie, tedy citlivost vlasů na pohlavní hormon testosteron, která se dědí generačně. Pokud je hladina testosteronu v krvi vyšší, obvykle se ničí vlasové kořínky a vlasy začnou vypadávat. Proto muži plešatí mezi dvacátým a třicátým rokem, kdy mají hladinu testosteronu nejvyšší. S léčbou je třeba začít dřív, než dojde ke zničení vlasových kořínků," radí lékař.

Jak poznat, že vlasy padají více, než je normální

Zdravá pokožka ztrácí denně 30 – 100 vlasů, i když tento počet je velmi individuální. Pokud při mytí či česání vlasy padají mnohem více, než je obvyklé a v rukou či hřebenu zůstávají klidně i celé chomáče vlasů, je něco v nepořádku. Poškozené vlasy také často mění barvu a strukturu. Když jeden vlas vypadne, vyrůstá na jeho místě další. Problém vzniká ve chvíli, kdy je vlasová cibulka neaktivní a nový vlas již nevyprodukuje. Dalšími problémy při padání a růstu nových vlasů jsou podrážděná vlasová pokožka, tvoření stroupků, lupů nebo suché a lomivé vlasy, které přestávají růst.

Foto: Renokin

RENOKIN Hair Revitalizing Solution - sérum pro zastavení nadměrného vypadávání vlasů a obnovy růstu vlasů.

Léčba musí přijít včas

Pokud vlasy padají více než doposud, obecná doporučení radí začít s vyváženou a zdravou stravou a zařadit účinné prostředky pro zastavení padání vlasů a podporu růstu nových.

Klíčovým faktorem u těchto přípravků je pravidelná a důsledná aplikace. Pokud však vlasy padají výrazně více, prvním krokem v léčbě by měla být konzultace s odborníkem, v tomto případě tedy lékařem, dermatologem. Ten na základě konzultace, krevních testů nebo specializovaného rozboru vlasu může zjistit příčinu problému padání vlasů a poradit, jak jej řešit.

Tak jako u jiných zdravotních problémů se i při léčbě padání vlasů vyplácí pravidlo „čím dříve, tím lépe.“ "Na léčbu je pozdě ve chvíli, kdy se původní hustá kštice promění v pleš a vlasové váčky jsou již neaktivní. V takových případech může pomoci už jen chirurgický zákrok," upozorňuje Hajduk.

Foto: Archív firem

Vlasy

Správná péče vyžaduje víc než pouhé mytí a česání

Pokud vlasy v poslední době výrazně ztratily lesk, jsou křehké, lámou se či štěpí, můžeme hovořit o poškozených vlasech. Tyto příčiny většinou vznikají mechanickým poškozením, jako je fénování, barvení, žehlení a jiné nešetrné úpravy vlasů. Mnohdy pomůže kvalitní a pravidelná péče a výživa. Na takové poškození jsou vhodné vyživující šampony a kondicionéry, zábaly a masky. Při zvýšené péči by se vše mělo vrátit do původního stavu během několika týdnů.

Vedle zdravé výživy je důležité i to, aby vlasy, a především kůže na hlavě měly dostatečný přísun vzduchu a světla. Přirozené zacházení prospívá vlasům nejvíce. Šetrné mytí jemným šamponem, přirozené uschnutí bez použití fénu. Pravidelné vlasové zábaly a výživa bohatá na vitamíny a minerály. Vhodná je také masáž pokožky hlavy k povzbuzení krevního oběhu a uvolnění stresu, který k padání vlasů může přispívat.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na záludné pigmentové skvrny

Slunce má blahodárný vliv na naši náladu a zdraví obecně. Zároveň je pro nás ale velmi nebezpečné, jelikož může pokožku spálit a ohrozit rakovinou kůže....

Výběr článků

Načítám