Hlavní obsah

Osamělý Tom Cruise uvažuje kvůli dceři o odchodu od scientologů

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na co jsou mu obrovské peníze, když nakonec zůstal sám? Tom Cruise (50), s loňskými 60 milióny eur (1,5 mld. korun) nejlépe vydělávající hvězda Hollywoodu, se cítí jako kůl v plotě. Dokonce natolik, že nevylučuje, že řekne sbohem scientologům.

Foto: Profimedia.cz

Tom Cruise

Článek

Zatímco jeho někdejší manželka Katie Holmesová (33) a jejich dcera Suri (6) si užívají naplno slunečný podzim v New Yorku a vyrážejí do zoo v Bronxu, na nákupy a na kolotoče, Cruise se trápí 5500 kilometrů daleko. Ještě týdny bude muset natáčet nový film v Londýně. „Vymetá puby a kluby. Sedí u stolu a civí do prázdna,“ všiml si list Daily Mail.

Tři měsíce uplynuly od okamžiku, kdy ho Holmesová šokovala bleskovým rozvodem. Takřka dva měsíce se neviděl s dcerou. To je dost času na přemýšlení. Pokud platí to, co píše americký tisk, Cruise ten čas využil k tomu, aby dumal nad něčím, co osudově ovlivňovalo jeho život celá desetiletí – nad svou vírou. „Opustí Cruise scientology?“ ptá se bez oklik přímo na titulní straně časopis Star.

Bez něho by církev určitě nepřežila

David Miscasvige (52), jenž v čele paralelního světa nahradil zakladatele L. Rona Hubbarda, který je podle některých hercův přítel, podle jiných „vodič“, nesedí s rukama založenýma v klíně. Na to se ocitlo příliš mnoho ve hře. Ztráta nejfotogeničtější tváře a nejštědřejšího dárce by mohla přinést společenství, podle něhož je člověk věčně reinkarnovaný duch, který se může stát bohem, ovšem pokud si na to připlatí v nekonečných kurzech, hotovou katastrofu.

Foto: EPA

Tom Cruise a scientologové tvoří už čtvrt století spojené nádoby.

Protože Katie Holmesová se z této skupiny už vyvázala a Suri chodí do katolické školy, scientologická církev je považuje za odpadlíky, se kterými se Tom nesmí stýkat.

Scientologové se o proslulého herce opřeli natolik, že by bez něj v dnešní podobě nepřežili. Pokud jde o jeho komunikaci s dcerou, postaví se tudíž zřejmě k této výzvě v duchu teze o rovných a rovnějších.

„Kvůli Tomovi nakonec obejdou pravidla. Kdyby byl obyčejným členem, nedovolili by mu setkávat se s Katie nebo Suri, protože už nejsou členkami,“ předvídá Nancy Manyová, někdejší šéfka scientologického centra pro celebrity a dodává: „Dostane výjimku jen díky tomu, kým je. To pobouří ostatní rodiče a děti současných scientologů, kteří se svými milovanými nesmějí hovořit.“

Mimi nejdřív hrála karty

Na počátku Cruisovy cesty ke scientologii stála herečka Mimi Rogersová (56), i podle hollywoodských měřítek značně excentrická.

Střední školu opustila ve 14 letech a začala se věnovat profesionálně kartám v kasinech v Nevadě. Pak ale ona i její otec, rovněž profesionální gambler, vyměnili hrací stůl za výnosnější podnik – náboženství. Připojili se ke scientologické církvi, kterou založil bývalý spisovatel sci-firománů L. Ron Hubbard. Ten od začátku 50. let minulého století s úspěchem prodával své knihy a služby zvědavým, důvěřivým a zranitelným lidem.

Rogersová si začala známost s o šest let mladším a o šest centimetrů menším Cruisem v půli 80. let, kdy byl hvězdou filmu Top Gun. Jisté je, že v době, kdy jej do církve získali, neprožívala scientologie zrovna nejlepší období. Po největší razii v dějinách FBI skončilo ve vězení několik vedoucích představitelů církve, včetně Hubbardovy manželky. Soud je usvědčil z odposlechů a krádeží ve vládních budovách. Hubbard zemřel na útěku v lednu 1986.

Nynější šéf scientologů Miscavige a Cruise si prý hluboce porozuměli už od prvního podání ruky. Soutěživý, machistický, náročný a perfekcionistický herec našel svůj ideální protějšek. „Oba mají neuvěřitelně silnou vůli. Říkejme tomu komplex malých mužů,“ řekl nedělníku The Sunday Times nejmenovaný bývalý člen scientologické církve.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Nicole Kidmanová přijela reprezentovat film Paperboy.

V roce 1990 se Cruisovo manželství rozpadlo. Zatímco se herec dvořil australské herečce Nicole Kidmanové (45), denně konzultoval s Miscavigem scénáře i problémy s nadváhou. Guru například rozhodl, že Cruise nesmí vzít roli Střihorukého Edvarda, v níž pak zazářil Johnny Depp.

Cruise a katolička Kidmanová se vzali ještě téhož roku. Její otec Anthony Kidman byl klinický psycholog, a tudíž z definice nepřítel scientologie. Scientologové totiž viní psychologii, psychiatrii a psychofarmaka za veškeré zlo na zemi, od holocaustu po útoky z 11. září a Stalinovy čistky.

Po čase však Kidmanové začala vadit role, kterou hrálo náboženství v jejím manželství – scientologové prý do všeho zasahovali a vztah ustavičně kontrolovali. „Zřejmě by bylo chybou vinit z rozpadu manželství výlučně scientologii. Pravda však je, že když se pár v roce 2001 rozvedl, v církvi pro to nikdo neplakal,“ poznamenává nedělník.

Podcenili Katie

Pak se v hercově životě objevila Katie Holmesová. Na svatbě v listopadu 2006 šel Tomovi za svědka Miscavige. Katie, navenek působící plachým a ovladatelným dojmem, však oba podcenili. Když její šestiletá dcera dospěla do fáze, kdy ji měl čekat první stupeň scientologického vzdělávání, v žargonu církve označovaný jako „bezpečnostní kontrola“, vzbouřila se. Odmítla asistovat vymývání mozku vlastního dítěte a prchla z vězení jménem „Camp Cruise“. Viděla ostatně, jak omezený přístup má Kidmanová ke svým dvěma adoptivním dětem, vzdělávaným v scientologických školách. Toto své Suri nemohla udělat.

Foto: Profimedia.cz

Katie Holmesová s dcerou Suri

S pomocí otce si tajně pronajala byt v New Yorku, špičkového rozvodového právníka, bodyguardy, kteří neměli s církví nic společného, a svého bývalého agenta. Rodinný plán svědčí o tom, že si všichni moc dobře uvědomovali, jak nebezpečné je zahrávat si s Cruisem a jeho církví.

Reklama

Související témata:

Související články

Pro nejednu celebritu je rozvod vysvobozením

U bazénu s lachtany v newyorské zoologické zahradě postává matka s dcerou. Žena se spontánně směje, dívenka štěbetá, je jim spolu moc dobře. Nebylo by na tom...

Výběr článků

Načítám