Hlavní obsah

Oblečení královny Viktorie se vydražilo za téměř půl milionu korun

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 21. ledna se ve Velké Británii uskutečnila dražba věcí bývalé britské královny Viktorie. Kromě černé sukně, podvlékaček či bot šel do aukce i například královnin korzet. Oblečení včetně doplňků se vydražilo dohromady za více než 16 tisíc liber, tedy téměř půl milionu korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Velké Británii se vydražila kolekce šatů bývalé královny ViktorieVideo: AP

 
Článek

Předměty vložil do aukce Roderick Williams, prapravnuk Alexandera Lamonta Hendersona, držitele královských rozkazů. Celkem se tak do aukční síně Hansons v britském Derbyshiru dostaly dvoje boty, černá sukně, dva živůtky, podvlékačky, ozdobný slunečník a pár hedvábných a vlněných punčoch.

„Oblečení a boty královny Viktorie jsou rodinným dědictvím, které bylo původně věnováno mému prapradědovi,“ říká elektrikář Roderick Williams.

„Viktorie byla královnou od roku 1837 do roku 1901 a měla na svoji zemi obrovský dopad i přesto, že její delikátní a úzká chodidla, alespoň soudě podle bot, vykazují opak,“ žertuje dražebník Charles Hanson pro Daily Mail.

„Tato sbírka významně přispívá k pochopení veřejného obrazu i soukromého života jednoho z nejvýraznějších britských panovníků. Dále dokazuje, že se královna po smrti svého manžela Alberta nestáhla z veřejného života a nepřestala o sebe dbát, jen se uchýlila k nošení smuteční černé barvy až do konce svých dní,“ říká kurátorka Claudia Williamsová.

Většina předmětů bude tvořit stálou expozici v historických královských palácích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám