Hlavní obsah

Nestárnoucí bonviván Jean Reno: Muž může pravdou jen získat

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„V každém městě mám oblíbenou restauraci. V Londýně je to třeba Nobu, v Paříži L’ Atelier de Joël Robuchon. Ať si dám rybu, škeble či maso, všechno je tam výborné. Ve Španělsku zase miluji gazpacho, studenou polévku, kterou dělávala moje matka. Všude po světě se dá fantasticky jíst,“ básní Jean Reno, který se nejnověji představil ve francouzské komedii Oui, šéfe!

Foto: Profimedia.cz

Rád se pyšní svou třetí manželkou, herečkou Zofií Boruckou.

Článek

„Lepší roli než šéfkuchaře, který navíc při kulinaření potká novou lásku, si pro mě nemohli vymyslet. V ní jsem byl jako ryba ve vodě. Horší je, že jsem při natáčení něco přibral. To víte, člověk neustále musí ochutnávat a tak vybrané lahůdky ani nejde odmítnout,“ směje se rozložitý, metr jednadevadesát centimetrů vysoký Jean.

„Přitom jím velmi dietně. Dám příklad: Kdybych vám vařil já, začali bychom polévkou, pak lehkým bílým masem - drůbežím nebo telecím, k tomu druh obilniny, které se říká quinoa. Nahradí těstoviny a je zdravější,“ nabízí menu, protože je sám výborný kuchař. A také stejně zdatný znalec vína, chybu neudělá ani ve výběru příslušné značky.

Foto: archív HCE

S vynikajícím parťákem Michaëlem Younem v nové komedii Qui, šéfe!, která u nás byla představena v rámci Týdne francouzského filmu.

„K jídlu bych vybral lehké moselské, sám ale dávám přednost bordeaux. To mohu pít v různých variantách - od italských, přes španělské či americké. Co se vína týká, nejsem nacionalista,“ říká s úsměvem herec, který se narodil v marocké Casablance španělským rodičům a od svých sedmnácti let žije ve Francii.

Jean není jen gurmán, ale i znalec a milovník žen. Má dobrou praxi, ženatý je už potřetí. První manželkou byla Francouzka Geneviève, se kterou má dvě dospělé děti, s druhou ženou - polskou modelkou Nathalií Dyszkiewiczovou - dva teenagery. V 2006 si vzal o dvacet čtyři let mladší anglickou herečku Zofii Boruckou. Svatba do třetice stála opravdu za to. Byla na jihu Francie, v jeho zamilované Provence a za svědka mu byl dnes už bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Dnes mají čtyřletého syna Ciela.

Foto: Profimedia.cz

V sérii komedií Návštěvníci si zahrál po boku hvězdy francouzských komiků Christiana Claviera.

A co by měl podle Jeana muž vědět o ženách? „Nejlepší je být k ženě maximálně upřímný a čestný, jen tak ji přesvědčíte. Mělo by vám to být vidět na očích, upřímnost musí být cítit z celého vašeho těla. Muž může pravdou jen získat. Abyste dobře lhal, na to už musíte být sakra dobrý herec, i tak je to těžké. A stejně vás to bude užírat zevnitř. Lež váš vztah postupně zahubí,“ prozrazuje s tím, že sám dostal za vyučenou ve druhém manželství.

S půvabnou Nathalií žili několik let na hromádce, pak se vzali a měli dvě děti. Jean však ani tehdy nedovedl odolat krásným ctitelkám a hereckým kolegyním, jeho četné románky si pokaždé vychutnal francouzský bulvár. Nathalie to neustála a po pěti letech se s ním v roce 2001 rozvedla.

Foto: Profimedia.cz

V akčním dramatu Rytíři nebes (2006) v roli kapitána letky.

„Tehdy to byla pro mě rána mezi oči. Potřeboval jsem dlouhou dobu na to, abych se s tím vyrovnal,“ přiznal později. „Trvalo to pět let, než se ve mně něco zlomilo a naučil jsem se zase smát. Dnes jsem spokojený a už si dávám pozor. Třetí manželství nechci ničím ohrozit,“ dušuje se čtyřiašedesátiletý donchuán.

Sedmdesátce filmů, které až dosud natočil, jen namátkou kraluje vynikající směsice thrillerů, komedií, detektivek a dobrodružných snímků, jako byly Magická hlubina, Leon, Návštěvníci, Francouzský polibek, Ronin, Godzilla, Purpurové řeky, Wasabi, Drž hubu, Šifra mistra Leonarda a další filmy, které navždy zůstanou ozdobou světové kinematografie.

Osudovým rozcestím pro Jeana bylo začátkem osmdesátých let setkání s režisérem Lukem Bessonem. „Luc tehdy začínal stejně jako já. Potkali jsme se při filmování i s autorem filmové hudby Erikem Serrou a postupně mezi námi vzniklo hluboké přátelství, které trvá vlastně dodnes,“ vzpomíná. Spolupráce slavného trojlístku pak dala vzniknout několika nezapomenutelným snímkům, právě Magická hlubina v roce 1988 z Rena okamžitě udělala velkou filmovou hvězdu.

Foto: Profimedia.cz

V povedené akční komedii Wasabi (2001) s japonskou herečkou Ryoko Hirosue.

Od té doby Jean, který byl pro svou velikost původně obsazován především do rolí zabijáků, ztvárnil i řádku kladných detektivů a kouzelných komediálních postav. Stále patří mezi nejobsazovanější a nejoblíbenější současné francouzské herce.

„Jsem při plné síle a těším se na další zajímavé role, jako je Rasputin a Fantomas. Právě teď natáčím francouzský detektivní seriál, poprvé v angličtině. I televize se globalizuje, možná si Američané pak budou myslet, že u nás mluvíme všichni anglicky,“ směje se Jean, který má domy v Paříži, v Los Angeles a farmu v Provence.

Foto: Profimedia.cz

V thrilleru Leon (1994) se s ním představila dnes už oscarová Natalie Portmanová.

„Někdy mám pocit, že život utíká příliš rychle, a přeji si na chvíli zastavit čas. Pak se uchýlím do malebné Provence, která mi učarovala a kde nalézám klid. Tam jezdím, abych načerpal nové síly. Ohromně si odpočinu, když nevidím nic jiného než zelené stromy a modré nebe. Mám tam i olivový sad, kde pěstuji olivy, a hodně čtu,“ prozrazuje. I tady sklízí Jean Reno úspěchy. Už v roce 2000 patřil mezi nejlepší pěstitele oliv a jeho olivový olej od té doby získal nejednu zlatou medaili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám