Hlavní obsah

Nepromokavé bundy a parky do každého počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení,“ praví známé norské přísloví. Při správném výběru funkčního oblečení vás proto na výletě nepřekvapí vítr ani déšť. Dnešní široká nabídka navíc umožňuje sladit outfit tak, že je funkční a zároveň stylový. I ve městě tak můžete vypadat elegantně a přitom nepromoknout.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Fjällräven

Článek

Když se řekne oblečení do deště, nemusí se hned jednat jen o ne příliš oku lahodící outdoorové kousky do přírody. Zejména ženy dbají na to, aby byl jejich outfit funkční a také dobře vypadal.

Nevzhledné a neforemné pláštěnky vhodné maximálně do lesa jsou naštěstí ty tam – voděodolnými materiály se pyšní rovněž elegantní kabáty, jež díky svému střihu lze využít nejen při procházkách přírodou, ale i na setkání s přáteli či obchodní schůzky.

Navíc, když zkombinujete voděodolnou vrchní vrstvu s funkčními spodními vrstvami, vyzrajete na veškeré rozmary přírody.

Foto: archiv firem

Zleva dámské bundy: Bushman, 4499 Kč. Bushman, 1699 Kč. Tchibo, 1290 Kč. Cellbes, 1999 Kč. Norská móda, 5399 Kč

Foto: archiv firem

Zleva dámské bundy: H&M, 1299 Kč. Fjällräven, 6790 Kč. Fjällräven, 13 490 Kč. Cellbes, 2299 Kč. Cellbes, 3699 Kč

Co nesmí chybět ve vaší letní výbavě

Styl
Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Camel Active

Na co si dát pozor?

Pokud si chcete být jistí nepromokavostí bundy, která zvládne i komplikovanější terén, sledovat byste měli hodnotu vodního sloupce. Ten totiž označuje míru nepromokavosti oblečení, tedy kolika milimetrům na metr vody je materiál schopný odolat, pokud byste tuto vodu postavili do sloupce nad sebe.

Platí proto, že čím vyšší číslo je uvedeno, tím lepší odolnost proti vodě. Není třeba se však za každou cenu hnát za tím nejvyšším údajem – záleží totiž na tom, kde budete oblečení nosit a na co ho budete potřebovat.

Foto: archiv firem

Zleva pánské bundy: H&M, 1299 Kč. H&M, 1799 Kč. Bushman, 2990 Kč. F&F, 999 Kč

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Camel Active

U bundy do města, která nebude často vystavena proměnlivému horskému počasí, bude stačit vodní sloupec 15 000 mm. Pro pořádnou outdoorovou bundu, kterou chcete využívat i ve větru a dlouhotrvajícím dešti, je vhodný vodní sloupec 20 000 mm.

Kromě vodního sloupce ale záleží také na tom, jak je bunda sama o sobě pohodlná. Jestli je elastická a prodyšná, aby neměla tendenci se při pohybu zapařovat.

Foto: archiv firem

Zleva pánské bundy: H&M, 1799 Kč. Norská móda, 2599 Kč. Fjällräven, 4690 Kč. Fjällräven, 5490 Kč

Pro děti

Děti jsou náchylnější k prochladnutí než dospělí. Je proto velmi důležité, aby byly do deštivého počasí obléknuty správně. Stejně jako u dospělých platí, že prim by měla hrát nepromokavá prodloužená bunda.

Ideální variantou jsou nepromokavé parky s kapucí, které ochrání nejen hlavu, ale také celá záda.

Foto: archiv firem

Dětské: Puntíkatá bunda, H&M, 799 Kč. S dinosaury, H&M, 799 Kč. Žlutá, H&M, 899 Kč. Leopardí, H&M, 799 Kč. Modrá, Norská móda, 5299 Kč. Holínky s fotbalistou, Deichmann, 399 Kč. Holínky s kreslenými postavičkami, Tchibo, 399 Kč

V deštivém počasí rovněž nezapomínejte na správnou obuv – a to jak při turistice, tak i při procházkách městskými ulicemi. Proti vodě spolehlivě ochrání holínky, ale také nepromokavé trekové boty, které jsou vhodnější do terénu.

Při výběru bot obecně se zaměřte nejen na to, zda disponují nepromokavou membránou, nezapomeňte také na hrubší protiskluzovou podrážku, abyste na vlhkém povrchu neuklouzli a nezpůsobili si zranění. Zároveň dbejte i na pohodlí samotné nohy a také snadné vyzouvání a nazouvání.

Foto: archiv firmy

Dětská bunda, Tchibo, 799 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám