Hlavní obsah

Není liposukce jako liposukce aneb Ne všechny reklamy říkají pravdu

Novinky, Dana Sokolová

Na trhu se v poslední době objevila celá řada přístrojů nabízející bezbolestnou neoperativní ultrazvukovou liposukci, během níž lze rychle zhubnout. Ve skutečnosti jde o pouhou lipolýzu (rozrušení tukových buněk), která nikdy nedosáhne takových výsledků jako skutečná a tedy operativní ultrazvuková liposukce.

Foto: Profimedia.cz

Liposukce bezesporu patří mezi nejžádanější operační výkony užívané v estetické chirurgii.

Článek

Liposukce bezesporu patří mezi nejžádanější operační výkony užívané v estetické chirurgii. Patří k výkonům nenáročným s velmi dobrým pooperačním výsledkem.

Při pravé ultrazvukové liposukci se jedná o operační techniku odstraňující nadbytečnou tukovou tkáň z podkožních zásob. Rozrušená tkáň se při ní odsává pomocí kanyly malého průměru, která je napojená na přístroj vyvíjející podtlak. Velkou výhodou tohoto zákroku je pak trvalý efekt jednorázové procedury, protože v dospělosti je počet tukových buněk stabilní, buňky se nemnoží, jen se mění jejich velikost. Proto redukce jejich počtu způsobí v dané lokalitě trvalý efekt.

Při lipolýze dochází k rozrušení tukových buněk, které se z těla samy o sobě nevyloučí. Pokud tedy někdo tvrdí, že se vyloučí z těla apod., jedná se o naprostý nesmysl. Rozbité tukové buňky se musí spálit při procesech látkové výměny. Po lipolýze je tak nutné tři týdny omezit tučná a vysoce kalorická jídla a zároveň dopřát tělu i lehkou aerobní zátěž. Jinak se do buněk tuk velmi rychle vrátí.

„Rozhodně tak nelze srovnávat lipolýzu s liposukcí a zároveň považovat za pravou liposukci tzv. neinvazivní ultrazvukovou liposukci, kavitační liposukci, či ultrazvukovou liposukci 3. generace. Tyto neinvazivní techniky představují pouhou lipolýzu a na veřejnosti jsou mylně označovány jako ultrazvuková liposukce,“ vysvětluje MUDr. Libor Kment z kliniky Esthé.

Ultrazvukovou liposukci lze použít na lokality, jako jsou paže, podbradek, podpaží (při léčbě nadměrného pocení), trup, břicho, hýždě, boky, stehna, kolena, lýtka, kotníky. Má velmi dobrý pooperační efekt i při lehkém stupni volnější kůže. Přestože je doba zákroku závislá na velikosti upravované lokality a množství odsávaného tuku, obvykle se během této operace používá u větších lokalit celková anestézie, ale lze ji provádět i v lokální anestézii.

„Obrovskou výhodou této liposukce je i kratší rekonvalescence. Jelikož je tuk roztříštěn na emulzi a netvoří se po odsátí pod kůží ďolíčky. Zároveň dochází pouze k minimálnímu porušení kolaterálních tkání (tkání, které nejsou cílené k zásahu), oběhového a nervového systému, tudíž se výkon obejde i bez modřin, otoků a bolesti, jak je u ostatních liposukcí běžné. Většina pacientů se tak obejde bez analgetik a je schopna se vrátit do práce během několika dnů,“ upozorňuje plastický chirurg MUDr. Karel Urban z kliniky Esthé.

Lepší využitelnost samotného tuku

Tukové buňky se při odsátí pomocí ultrazvukové liposukce jen minimálně poškodí. Až ze 70-80% jsou životaschopné. Proto jej lze okamžitě použít pro modelaci či zvětšení jiné části těla.

„Tukové výplně jsou přirozenější a trvalejší než jiné typy výplní, jsou velmi dobře snášeny, alergické reakce se téměř nevyskytují. Zatím jsou tyto výplně velmi drahé, ale díky nejnovější metodě ultrazvukové liposukce tzv. Vaser lipo, by se tato technika měla výrazně zlevnit a zpřístupnit veřejnosti,“ dodává MUDr. Libor Kment.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám