Hlavní obsah

Nehty na nás prozradí víc, než si myslíme

Novinky, Dana Sokolová

Ruce jsou nejen naší vizitkou, ale také nám ukazují stav celého našeho organismu – lámavost nehtů nebo bílé skvrnky na nich nám mohou oznamovat, že našemu tělu něco chybí a je nejvyšší čas s tím něco dělat.

Článek

Nehty nás také můžou upozornit na nemoc či dehydrataci organismu. Proto nelze problémy s nehty podceňovat a rozhodně se nelze spoléhat pouze na vnější péči kosmetických přípravků. Vždy je zapotřebí začít zdravou výživou, doplnit tělo o potřebné vitamíny, minerály a především vodu. Dostatek tekutin totiž hraje i v péči o nehty významnou roli.   

V každém případě, pokud se vám problém bude zdát závažnější, nebojte se navštívit svého kožního lékaře. Některé změny na nehtu totiž mohou souviset i s plísňovým onemocněním, což vyžaduje péči opravdového odborníka.

Co je tedy dobré dodržovat, aby naše nehty byly naší pýchou a abychom minimalizovali další zdravotní problémy? Připravili jsme pro vás deset rad, které mnohé napoví.

Deset tipů pro zdravé a krásné nehty
1. Nezapomínejte na hydrataci  Výborným prostředkem, který udrží nehty i jejich okolí hydratované a zabrání vysušování, zatrhávání kůžiček a lámání nehtů, je obyčejná lékárenská vazelína. Stačí vetřít malé množství předtím, než jdete spát, nebo kdykoliv cítíte, že jsou kůžičky suché. „Pořiďte si malý kelímek na noční stolek, do zásuvky v práci i do přihrádky v autě, tak budete mít vazelínu vždy po ruce a bude vám sama připomínat, že si máte nehty promazat," radí Lenka Hronová z Glasscare.Pokud vám vazelína nevyhovuje, můžete ji nahradit ricinovým olejem bohatým na vitamin E, nebo kuchyňským olivovým olejem.
2. Gumové rukavice součástí každého úkliduKaždý úklid spojený s vodou nebo hlínou na zahradě je pro nehty velkou zátěží, obzvlášť připočteme-li chemické přísady čisticích prostředků. Obyčejné gumové rukavice tomu všemu dokáží zabránit.Navíc pokud si před jejich obléknutím ruce namažete krémem, pak se můžete těšit na mnohem jemnější pokožku.
3. Kůžičky se nestříhajíNehtové kůžičky neboli kutikuly se nezastříhávají, protože pak rychleji dorůstají a jsou houževnatější a navíc může dojít ke zranění, při kterém se do rány velmi snadno dostane infekce. „Správným postupem je zatlačit kůžičky opatrně s pomocí pomerančového dřívka nebo gumové špachtličky zpátky do lůžek, nejlépe po koupeli, kdy jsou změkčené, jinak můžete kůžičky poškodit a oslabit tak celý nehet,“ radí Lenka Hronová
4. Před mykózou chrání sušeníPo umývání nádobí, koupeli, sprše nebo návštěvě bazénu si pečlivě osušte ruce a nehty na rukou i nohou. Zabráníte tak případnému šíření mykózy.
5. Zázračný vitamín HNehty jsou tak jako kopyta koní tvořeny z keratinu. A právě díky kopytům vědci odhalili zázračné účinky biotinu nebo-li vitamínu řady B, nazývaného také vitamínem H, který posiluje koňská kopyta. Zvýšený příjem tohoto vitamínu analogicky zpevní také lámavé a štěpivé nehty a jako bonus zpomaluje nadměrné vypadávání vlasů. „Je obsažen hlavně v játrech, arašídech, vaječných žloutcích, houbách, grapefruitech či vodních melounech,“ vypočítává Hronová.
6. Mléko i vajíčka součástí jídelníčkuVáš jídelníček by měl obsahovat minimálně jednu sklenici mléka a vajíčko natvrdo denně. Obsahují totiž zinek, který zlepšuje především vzhled nehtu. Nedostatek zinku se projevuje bílými skvrnami na nehtech, které moc parády nenadělají.
7. Správné pilováníI pilování nehtu by mělo být prováděno podle pravidel. V první řadě si nehty nikdy nepilujte, když máte změklé nehty z vody, jsou pak mnohem náchylnější k lámání. Netahejte ani s pilníkem tam a zpátky, ale pilujte v jednom směru. Odborníci navíc doporučují používat především skleněné pilníky, které jsou mnohem jemnější.
8. Masáž nehtů by měla být samozřejmostíKaždou volnou chvilku například v MHD či při čekání ve frontě byste měli využít k masáži prstů. Podpoříte tak prokrvení nehtového lůžka a urychlíte růst nehtu. Výborné je spojit masáž s aplikací krému na ruce. Nehty tak již za pár dní budou vypadat výrazně silněji a zářivěji.
9. Lakování nehtů může být výhodné„I když se vám třeba barevné nehty nelíbí, nerezignujte na používání laku na nehty. Neslouží jen na ozdobu, ale nehty také chrání před vlivy vnějšího prostředí,“ vysvětluje Lenka Hronová z Glasscare. Používejte proto pravidelně bezbarvý lak a jeho vrstvu pravidelně doplňujte, když je potřeba. Kvalitní laky by měly vydržet až sedm dní. Nalakované nehty navíc působí zdravěji a upraveně.Bezbarvý lak používejte i dospod před lakováním výraznými barvami. Jinak budete mít problém odstranit z nehtů nádech tmavých a výrazných barev.
10. Používejte pouze šetrné odlakovačeŠetrné odlakovače neobsahují aceton ani formaldehyd. Tyto látky nehty vysušují a způsobují slábnutí a třepení. Namísto toho šetrný odlakovač založený na bázi acetátu nehtům téměř neškodí.

Reklama

Související témata:

Související články

Co dělat s nehty, které se lámou

Určitě mám nedostatek minerálů a vitamínů. Tak si bankovní úřednice vyložila své potíže s lámajícími se nehty. Tři měsíce poctivě užívala polyvitamínový...

Experimentální manikúra - lakům odzvonilo

V dnešní době nemusíte mít ruce upravené a nenápadné s monotónním lakem. Když své nehty svěříte do péče odborníka, výsledek může být překvapivě efektní....

Nejúčinnější metoda na plísně nehtů

Pozoruhodnou účinnost má nový způsob léčby plísní na nehtech. Bude zřejmě zajímat všechny lidi, kteří se jich nemohou zbavit nebo kterým se plísně vytrvale...

Výběr článků

Načítám