Hlavní obsah

Nakupování je návykové jako konzumace sladkostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by to byl řekl, že nákupy a mlsání sladkých dezertů a čokolád budou mít něco společného. Podle psycholožky Salihi Afridiové hodně. Při utrácení i mlsání sladkého se totiž v mozku uvolňuje stejná látka, která nám daný okamžik zpříjemňuje a tím snáze se na něm dá vytvořit závislost.

Foto: Profimedia.cz

Na nakupování i pojídání sladkostí si lze snadno vytvořit závislost.

Článek

Se špatnou náladou a depresemi lidé bojují různě. Někdo si zajde do cukrárny a zvedne si náladu dortíkem či zákuskem, jiný se vydá do nákupního centra a dělá si radost utrácením. Obě dvě činnosti se však mohou stát silně návykovými a nezdravými závislostmi.

V Dubaji právě začal festival nakupování a utrácení. Největší nákupní centra planety Dubai Mall či Mall of Emirates nabízejí tisíce obchodů a butiků, v nichž se dá sehnat vše – zvláště světová móda a elektronika. Tyto obchodní domy ve stínu nejvyšší budovy světa Burdž Chalífy se stávají svatyní pro ty, kdo milují shopping – nakupování. Podle dubajských psychologů jsou mezi nimi tisíce závislých jedinců.

 Za závislost může dopamin

„Neustálá potřeba nakupování se může změnit v závislost známou jako kompulzivní nakupování. Utrácení může být přirovnáno k pojídání sladkostí – obě činnosti mají na mozek stejný vliv. U kompulzivně nakupujícího jedince se do mozku při každém nákupu uvolní dopamin – stejná látka se uvolňuje tehdy, když děláme cokoli příjemného, třeba pojídáme dortík,“ tvrdí klinická psycholožka doktorka Saliha Afridiová v rozhovoru pro Gulf News.

Kompulzivní chování v lidech pěstuje reklama. Prodejci chtějí vydělávat a takoví závislí jedinci jsou pro ně nejlepšími živiteli. Problém pak doktorka Afridiová spatřuje v tom, že nejúčinněji reklama působí na nejslabší jedince – děti a mladistvé.

„Problém začíná ve chvíli, kdy se nakupování stává mechanismem, jak uniknout z každodenních problémů a vyhnout se řešení skutečného problému,“ dodává Afridiová s tím, že získat závislost na nakupování je snadné. V obchodech je vše zkrášleno, pestré a poutavé pro oči a navíc se k člověku báječně chová personál, jenž se snaží prodat za každou cenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám