Hlavní obsah

Na MDŽ čeští muži nezapomněli

PRAHA

MDŽ je v kalendáři stále veden jako významný den. Zákonodárci se na začátku letošního roku přeli o to, zda se má Velký pátek stát státním svátkem a MDŽ naopak vypadnout ze seznamu významných dnů. Tak jako loni poslanci nakonec rozhodli o tom, že Velký pátek zatím státním svátkem nebude a MDŽ v kalendáři zůstane.

Článek

MDŽ připomíná odvahu amerických švadlen, které na počátku minulého století vyšly do ulic a požadovaly volební právo, lepší pracovní podmínky a zákaz práce dětí. Mnohé za to byly propuštěny ze zaměstnání. V České republice, respektive v Československu byl tento ve světě uznávaný svátek zdiskreditován komunistickým režimem a po roce 1989 proto opomíjen.

Aktivistky a poslankyně: MDŽ má připomenout, že nerovnost trvá

Zástupkyně českých ženských organizací jsou přesvědčeny, že slavit Mezinárodní den žen má i na počátku třetího tisíciletí stále smysl. Osmý březnový den chtějí využít jako upozornění na nerovné postavení obou pohlaví a na problémy, které ženy v současné společnosti mají. Stejný pohled na MDŽ má i poslankyně Anna Čurdová (ČSSD), která vede vládní radu pro rovné příležitosti žen a mužů.

MDŽ v posledních letech vyvolává slovní přestřelky mezi politiky. Senát již dvakrát neúspěšně navrhoval vypustit 8. březen ze seznamu významných dnů. Sněmovna to před měsícem zamítla. Zatímco levicovým poslancům vyškrtnutí MDŽ vadí, podle pravicových je tento den zprofanovaný z komunistické éry.

Podle Čurdové byl svátek komunistickým režimem "zneužit a znásilněn". Dodala, že tradici měl v Česku už za první republiky. Sociální demokratka Karla Máchová se ještě za Rakouska-Uherska v roce 1910 zúčastnila v Kodani zasedání, kde se dohodlo slavení dne žen, dodala poslankyně. Podle ní mají tedy české ženské organizace na co navazovat. "Já se k Mezinárodnímu dni žen hlásím a myslím, že by se k němu měla přihlásit i společnost," řekla novinářům Čurdová. Podle ní stačí, že je MDŽ významný den, který být státním svátkem nemusí.

Obchodníci se na MDŽ dopředu připravovali

Čeští muži podle obchodníků na MDŽ nezapomněli. Osmého března stále výrazně roste prodej řezaných květin či různých sladkostí, kterými muži na MDŽ obdarovávají příslušnice něžného pohlaví. Prodejci ale shodně upozorňují, že popularita MDŽ v Česku rok od roku klesá, protože zejména mladí lidé dávají přednost konkurenčním svátkům, jako je Valentýn či Den matek.

Na oslavy MDŽ se květináři připravovali, i když v menší míře než před mnoha lety. "Hovořila jsem s kolegou z Brna, který se květinami usilovně zásobil, protože na MDŽ očekával nápor zákazníků," řekla tajemnice Svazu květinářů a floristů Jana Ischiová. Dodala, že prodej květin na MDŽ je stále vyšší než v běžných dnech. "MDŽ je ale v útlumu. Z pohledu prodeje květin je mnohem významnější Den matek," podotkla Ischiová, podle které se zvyšuje zájem o květiny také před Valentýnem.

Reklama

Související témata:

Související články

Starosta daroval ženám k MDŽ striptéry

Rumunský starosta Lucian Iliescu je pod palbou kritiky poté, co utratil téměř půl miliónu korun za večírek, na kterém byli také striptéři, kteří měli vybraným...

Výběr článků

Načítám