Hlavní obsah

Mužům svědčí, když se neholí

Novinky, bok

Jsou přitažlivější muži hladce oholení, nebo zarostlí? Ženy v tom mají většinou jasno - hladké oholení vede. Pánové ale nemusejí zoufat. Zarytí vyznavači knírů, vousů či jiného zarostlého stylu nyní mají opět jedno eso v rukávu, kterým mohou omlouvat nechuť se holit. I sebemenší porost na tvářích totiž prospívá jejich zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Zarostlá mužská tvář je možná pro ženy méně atraktivní, podle odborníků je ale pro pány prospěšná.

Článek

Každodenní holení je činností, kterou ne zrovna všichni muži provádějí s nadšením. Raději si nechají narůst malé strniště, které jim přijde mnohdy i pohodlné. I přes nelibost svých drahých poloviček nechávají na svých tvářích rašit knírky, větší odvážlivci i mnohdy "hutný" plnovous.

Byť je zarostlý vzhled podle mnohých celosvětových průzkumů pro dámy méně přitažlivý, z hlediska prospěšnosti zdraví je to prý zcela jinak.

Zajímavá vysvětlení, jak přesně jsou porosty tváře mužům podle odborníků přínosné, přinesl server Daily Mail.

Ochrana před sluncem 

Z nedávné studie provedené na Univerzitě v Jižním Queenslandu vyplynulo, že i menší porost na mužské tváři dokáže více ochránit kůži před poškozením sluncem a postižením rakovinou. Podle vědců je ochrana zarostlejší tváře až o třetinu účinnější než u hladce oholené.

Podobná technika prý platí i u vlasů. Má-li muž zcela krátký sestřih a zarostlou tvář, mnohem větší riziko poškození sluncem mu hrozí právě na pokožce hlavy než na ostatních částech obličeje.

Prevence astmatu

Jakkoli se to může zdát nereálné, podle některých odborníků jsou vousy, respektive bohatý knír, dobrou prevencí proti astmatu (hlavně v případech, kdy je příčinou pyl či prach).

Fakticky prý brání rychlejšímu vnikání alergenů do dýchacích cest.

Zpomalují stárnutí 

Pokud upřednostňují muži vousy častěji než hladce oholenou tvář, bojují tím podle vědců i proti stárnutí. Mírně zarostlá pokožka je lépe chráněna před nepříznivými vlivy, čímž si déle udrží mladistvější vzhled a zůstává také lépe hydratovaná.

Pomocník proti nachlazení

Silné vousy, především na bradě a krku, podle odborníků pomáhají také v boji proti nachlazení.

"Vousy v nepříznivém počasí fungují jako izolátor, který vás udrží v teple. Znemožňují tak snadný přístup chladného vzduchu ke krku," vysvětluje vlasová odbornice Carol Walkerová.

Prevence kožních potíží

Méně časté holení znamená pro muže také mnohem menší riziko podráždění pokožky či vzniku nepříjemné vyrážky.

"Holení je ve velkém procentu příčinou bakteriálních infekcí právě v oblasti, kde vousy rostou. Čím častější holení bude, tím více hrozí různé záněty nebo zarůstání chloupků," vysvětlil Martin Wade, dermatolog z londýnské vlasové kliniky. Není tak od věci si čas od času od holení odpočinout a nechat si narůst nějaké to menší strniště.

Reklama

Související témata:

Související články

Plnovous na ženy působí doslova asexuálně

Plnovous opravdu není sexy. Pro naprostou většinu žen je velmi neatraktivní a ve většině z nich při haló efektu vyvolá negativní pocity. Zatímco jemné strniště...

Výběr článků

Načítám