Hlavní obsah

Muže fascinují už padesát let, ženy je stále s oblibou nosí

Na ulicích je vídáme denně. Kdo by to byl ale řekl, že krátkým sukním, které dráždí mužské smysly, je již padesát let? Ženy jimi rády provokují, vyniknou v nich dlouhé nohy, opálená pokožka, ale třeba i zajímavé punčochy. Minisukně si své fanynky i fanoušky získaly už před půl stoletím. A jejich sláva stále neutuchá.

Foto: Profimedia.cz

K šedesátým létům patří sukně takřka neodmyslitelně.

Článek

Školačky v krátkých sukýnkách, obuté v kozačkách, s obřími řasami a s tmavým líčením ve stylu populární Twiggy udělala z Londýňanek v 60. letech 20. století Mary Quantová, která svým radikálním módním stylem vyvolala poprask. Své první modely představila světu před 50 lety, 10. července roku 1964.

Minisukně jako výzva k sexu

Sukně se ale zkracovaly prakticky celé minulé století. Nejprve jen opatrně nad kotník a pak ke kolenům. Až najednou tu byla šedesátá léta a s nimi velká změna – radikální střih, po němž se okraj sukně dostal vysoko nad kolena.

"Jsem snad jediná žena, která kdy zatoužila jít s mužem do postele již odpoledne? Minišaty jsou symbolem dívek, kterým se čekat nechce," komentovala své dílo Quantová.

Název pro krátkou sukni "mini" si Quantová vybrala podle jiného trendu, automobilu, který tehdy brázdil britské silnice.

Návrhářka šila jednoduché levné šaty bez rukávu, zástěrové a pouzdrové šaty, jejichž délka se postupem času krátila. Správná minisukně měla mít délku asi 15 až 18 centimetrů nad kolena a mizely během jednoho dne.

Foto: Profimedia.cz

Veprostřed modelka v šatech od návrhářky Mary Quantové. Na obou fotkách po stranách pak návrhářka sama. Vlevo zachycena při přebírání řádu Britského impéria.

Ikona srovnávaná s Coco Chanel

Talentovaná amatérka, rodačka z anglického Kentu, která navštěvovala jen večerní kurzy šití, nejprve šila všechno sama, ale už v roce 1966 pro ni pracovalo skoro 20 dílen. V roce 1965 začala s exportem své produkce do USA a již o rok později byla vyznamenána Řádem britského impéria za export.

"Jen málokdo se narodí na správném místě, ve správné době a se správnou mírou talentu. V módním světě 20. století se to stalo jen třem lidem: Coco Chanel, Diorovi a Quantové," napsal před časem britský nedělník Sunday Times.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Julia Phillipsová, Twiggy a Marianne Liseová, rok 1966. V růžových šatech Twiggy. Vpravo módní přehlídka Donny Karan rok 1991.

Češky minisukně milovaly

Do Čech vtrhla minimóda záhy po svém objevení a místní slečny propadly minisukním mezi prvními na světě – též díky tehdejší uvolněné atmosféře.

"V ČR měla na konci 60. let mini každá druhá holka," vzpomíná módní historička Jana Máchalová. Eva Pilarová ke kraťoučkým sukním nosila vysoké kozačky. A Miluše Voborníková se Zuzanou Burianovou zase síťované punčochy. "Pánové Suchý a Šlitr si v Semaforu na minisukně potrpěli," vzpomíná Voborníková.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Modelky v šatech od Michele Rosierové. Veprostřed modelka v šatech od Deanny Littellové, rok 1966. V pravo pózující modelky, fotka též z roku 1966.

Reklama

Související témata:

Související články

Třpytivé doplňky na léto

Hluboké dekolty, odhalená ramena a vyčesané vlasy nosíme hlavně v horkém letním počasí. A protože už vedra v plné parádě udeřila, je čas doplnit nahá místa...

Nepostradatelné kabelky na léto

Módní styly i trendy jsou většinou velmi závislé na počasí. A momentálně, kdy se snažíme toho na sobě mít co nejméně, jsou nám velké kabelky do ruky i na...

Výběr článků

Načítám