Hlavní obsah

Muslimky, které přežily rakovinu, dávají naději ostatním ženám

Novinky, ema

Na molo v malajsijském hlavním městě, Kuala Lumpuru, statečně vstoupily modelky, které prošly jednou z nejtěžších životních zkoušek. Vyhrály totiž svůj boj s rakovinou. Hlavním posláním módní přehlídky byla naděje a podpora stejně nemocných žen.

Foto: Profimedia.cz

Ženy, které se popraly s rakovinou, byly hvězdami módní přehlídky.

Článek

Posláním islámského módního festivalu bylo dát naději a příležitost ženám, které se popraly s rakovinou. Akce byla nazvaná „Giving hope, Touching hearts”, a pořádala ji nevládní organizace Pink Unity se záměrem, aby zvýšila povědomí o nemoci a aby podpořila ty, kteří touto zákeřnou nemocí trpí.

Šaty, které byly na přehlídce předvedeny, ušily některé největší návrhářské malajsijské hvězdy, objevily se ale i kousky kreativců z jiných, vzdálených zemí.

Foto: Profimedia.cz

Modelky v zákulisí před přehlídkou

Módní přehlídka jako forma terapie

Podle místních novin byla tato akce také experimentální formou terapie, přičemž lékaři v zemi doufají, že se tímto projektem zvýší morálka malajsijských žen, aby se více staraly o své zdraví a o otázky v prevenci rakoviny.

Během módní přehlídky vstupovaly na molo ženy oděné do barevných rób se složitě řešenými lemy šatů, šatů zdobených peřím, s výšivkami i barevnými kameny. Originálním doplňkem byly i mohutné korunky či zdobené turbany na hlavách, a také zajímavé květinové dekorace.

Foto: Profimedia.cz

Některé modely byly zdobené peřím.

Foto: Profimedia.cz

Návrháři se nebáli barev.

Foto: Profimedia.cz

Velmi zajímavé byly doplňky, které ženy nosily na hlavách.

Přehlídka měla ženám dodat naději

Akci na podporu onkologicky nemocných žen sledovali vysoce postavení lidé, mimo jiné manželky malajsijských sultánů. Sama ředitelka nevládní organizace Pink Unity, Salmah Stewartová, která také vyhrála svůj boj s rakovinou, řekla místním novinám: „Doufám, že toto poselství, které jsme se snažili vyjádřit pomocí módní akce, pomůže ženám a dodá jim sílu a naději, že stále jsou a měly by se cítit krásné.”

Malajsijský islámský módní festival má za cíl podpořit touhu po rozmanitosti. Zejména i proto na něm své umění předvedlo na 250 designérů z rozdílných kulturních i náboženských prostředí a mnoha rozličných zemí včetně Francie, Indie, Indonésie, Jordánska, Maroka, Palestiny, Singapooru, Kamerunu a Malajsie.

Reklama

Související články

Šaty z čokolády ovládly pařížský veletrh

Veletrh Salon du Chocolat věnovaný čokoládě se koná v Paříži tradičně každý rok, a to vždy na přelomu října a listopadu. Letos tato výjimečná akce oslavila...

Výběr článků

Načítám