Hlavní obsah

Modeláž gelových nehtů prý zvyšuje riziko rakoviny kůže

Novinky, das

Gelové nehty nejsou tak bezpečné, jak si mnozí myslí. Podle odborníků UV lampy, které se při modeláži těchto nehtů používají, mohou způsobit podobné poškození kůže jako solária. Navíc gely jako takové ztenčují nehty a při jejich odstraňování se zvyšují rizika kožních infekcí.

Foto: Profimedia.cz

Nehty jsou vizitkou každé ženy.

Článek

"UV lampy poškozují kožní buňky v podstatě stejným způsobem jako solária. Proto je důležité, aby ženy o těchto rizicích přemýšlely a před aplikací gelu minimálně používaly ochranné krémy," vysvětluje pro Daily Mail americká dermatoložka Chris Adigunová.

Problém lékařka shledává především v tom, že UV záření v těchto kosmetických přístrojích není regulováno a ženy tak nemají šanci zjistit, jak vysokému záření byly vystaveny.

V roce 2009 dokonce byly zaznamenány případy dvou žen ve středním věku, jež chodily pravidelně několik let na modeláž gelových nehtů a byl u nich na rukou objeven melanom. Přičemž ani jedna z žen neměla rakovinu kůže v rodinné anamnéze a před slunečními paprsky se dostatečně chránila.

Podle Adigunové by si ženy měly gelové nehty nechávat dělat jen při zvláštních příležitostech a minimalizovat tak následky chemických traumat, jež na nehtech a okolní kůži zanechávají.

Gely při dlouhodobém užívání nehty oslabují a výrazně snižují jejich přirozený lesk. Při odstraňování gelu z nehtu pomocí acetonových přípravků je navíc poškozována i kůžička kolem nehtu. Obnova poškození nehtu jen po jedné aplikaci gelu přitom trvá minimálně 6 týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám