Hlavní obsah

Módě pro jaro a léto 2009 vládne pestré retro

Novinky, Barbora Vaníčková

Vzpomínáte na dobu, kdy se naše matky a babičky procházely houpavým krokem v širokých vypasovaných šatech, s lodičkami na vysokém podpatku, ozdobené barevnými korály? Krásná šedesátá se vrací a obchody plní modely jako vystřižené z jiné doby, včetně nejjemnějších detailů. Letošní jaro bude retro.

Článek

Snad každá žena musela někdy myslet na to, že v džínech a úzkých sukních jí to sice sluší, ale pořádná široká sukně s botami na kramflíčku je o několik stupňů výš. Trendy nastávajícího jara a léta umožňují, aby si dámy retro užily, aniž by na ulici čelily potměšilým úšklebkům.

Dotaženo do detailu

V módě jsou retro barvy, střihy, kabelky, boty i doplňky. Nic tedy nezkazíte barevnými korály, náramky a náušnicemi. Klasické kulaté tvary jsou sázkou na jistotu, mnoho firem ale nabízí retro myšlenku v moderním designu, takový kousek je potom opravdovou ozdobou.

:. Vypasované kabáty zdůrazní vaši postavu. V módě je i elegantní "mužský" styl.FOTO: Archiv firmy montonfashion.com

:. Šaty pro opravdovou ženu se hodí i na ples.FOTO: www.herrndorff.cz/

:.Korále s náramkem a náušnicemi připomínají lentilky, díky své barevnosti se vám budou hodit k mnoha kombinacím z vašeho šatníku.

FOTO: Archiv firmy eshop.jablonex.cz

Různobarevné kabelky ve tvaru mošničky se vám již jistě dostaly do zorného pole. Obvykle jsou z kvalitní kůže, uprostřed staženy magnetem nebo háčkem, a mají dva kratší tráky. Teď vám chybí už jen lodičky na vysokém podpatku ve stejných barevných tónech. Nosí se kulaté špičky, platformy a především retro materiály.

Ačkoli by ještě před půl rokem bylo nemyslitelné obout si boty s podrážkou z klasického odpudivě vyhlížejícího pryže, dnes už se bez nich pomalu neobejdete. Vrací se lakovky a lesklé materiály jasných základních barev, jako je žlutá, červená nebo modrá.

Zvolte hippie styl

Pokud se takové módě chcete vzepřít, vytvořili pro vás módní návrháři alternativu vycházející přímo z dobového kontextu. Proti měšťáckému nažehlenému retru stojí hippie styl. Úžasné kombinace barev, rifle do zvonu a široké pásky, volně vlající haleny, copánky, květy a třásně.

:. Vonost, barvy a doplňky jsou základem hippie stylu.FOTO: Archiv firmy promod.eu

:.Klobouky, šátky a velké sluneční brýle váš vzhled doladí.FOTO: Archiv firmy newyorker.de

Pokud tíhnete k hippie stylu, čeká vás na nákupech pravý ráj. Oblečení opět odpovídají i doplňky. Polobotky z přírodní kůže, které vypadají, jako by je už někdo vyšlápl, jsou základem úspěchu.

Dlouhé pestrobarevné korále na více šňůrách, kožené pásky a čelenky tažené přes čelo z vás udělají dívku, do níž se zamiloval i Forest Gump. Je to právě ona, kdo vám při pohledu na módní katalogy vytane na mysl, jako by se módní společnosti snažily vytvořit novou Jenny.

:.Nosí se široké šaty a sukně.

FOTO: Archiv firmy zara.com

:.Boty s kulatou špičkou dokonale pasují k širokým sukním.FOTO: Archiv firmy bata.cz

:.Barevné perly dokonale dotvoří váš retro look. Současná móda zachází s barvami daleko méně ostražitě, nebojte se tedy neobvyklých kombinací.

FOTO: Archiv firmy eshop.jablonex.cz

V šedesátých letech proti sobě stály dva životní i módní styly. V letošních kolekcích na jaro a léto už politickou situaci řešit nemusíte, soupeří spolu jen hippie móda s „poctivým“ retrem. A vy si můžete vybrat od všeho to nejlepší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám