Hlavní obsah

Mistr obuvi Manolo Blahnik odstartoval na pražské Kampě výstavu plnou extravagance

Novinky, kor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Legendární návrhář Manolo Blahnik ve čtvrtek 10. srpna slavnostně zahájil výstavu The Art of Shoes v pražském Muzeu Kampa. K vidění je výběr více než dvě stě kusů výstředních bot, které obouvala i hlavní představitelka seriálu Sex ve městě Sarah Jessica Parkerová.

BEZ KOMENTÁŘE: Mistr obuvi Manolo Blahnik odstartoval na pražské Kampě výstavu plnou extravaganceVideo: Novinky

 
Článek

Výběr zahrnuje rozmezí Manolovy tvorby od raných sedmdesátých let až do dneška.

Foto: David Hughes

Španělský mistr obuvi českého původu má za sebou už 45 let úspěšné návrhářské kariéry.

„Žijeme v době neustále se měnících trendů. Jeden den obujete sandálky a druhý zase kozačky,“ uvedl návrhář a dodal, že s odstupem času je stejně nejdůležitější vlastností bot jejich funkčnost.

Španělskému návrháři s českými kořeny se přezdívá „mistr obuvi“. Z denně používaných předmětů, jako je obuv, dokázal za svou pětačtyřicetiletou kariéru vytvořit umělecké dílo.

Foto: Manolo Blahnik

Tyto střevíčky a dalších 211 kusů je k vidění do půlky listopadu v muzeu Kampa.

„Manolo patří mezi těch několik málo umělců, kteří si vytvořili svůj vlastní, umělecký jazyk a styl, který jde snadno rozpoznat po celém světě,“ uvedla kurátorka výstavy Cristina Carrilo de Albornozová.

K vidění je mimo jiné i kolekce bot Marie Antoinetta, kterou Blahnik vytvořil s kostýmovou návrhářkou a držitelkou Oscara Milenou Canonerovou pro film režisérky Sofie Coppolové Marie Antoinetta.

Foto: Manolo Blahnik

Blahnik za svou kariéru navrh více než 13 tisíc bot.

Blahnikův osobitý vkus je prostoupen vášní k umění, architektuře a botanice, která se v jeho návrzích doplňuje s prvky italské, ruské nebo španělské kultury.

Na různorodosti stylu se podepisuje i fakt, že se španělské matce a českému otci narodil na Kanárských ostrovech. Většinu života ale prožil ve Velké Británii.

Střevícový virtuóz za svůj život vytvořil na 13 tisíc návrhů lodiček, sandálků, ale i pantoflů. Jak sám říká, za většinou z nich stojí zajímavý příběh. „Asi před pěti lety jsem navrhl kolekci pestrobarevných střevíců, ke kterým mě inspiroval přehoz na posteli v ložnici španělského krále Filipa II.,“ uvedl Blahnik.

Foto: Novinky

Tereza Maxová se ujala slavnostního odhalení.

Výstava cestuje po městech, která jsou pro Blahnikovu práci i život významná. Po Miláně a Moskvě mohou jeho dílo návštěvníci obdivovat do 12. listopadu i v Praze. „Je pro mě velká pocta být zase zpátky,“ uvedl Blahnik a dodal, že svůj volný čas tráví v Praze především v muzeích a kostelech.

Za svou kariéru obul mnoho známých osobností, například Lady Dianu, zpěvačku Madonnu nebo herečku Sarah Jessiku Parkerovou, která ztvárnila postavu Carrie Bradshawové v seriálu Sex ve městě. Letos vydal novou kolekci bot ve spolupráci se zpěvačkou Rihannou, která je charakteristická pro svou zdobnost a pompéznost.

V červnu Blahnik navrhl exkluzivně pro Prahu luxusní pár střevíčků. Boty v hodnotě pět tisíc eur (cca 135 tisíc korun) slavnostně představila veřejnosti modelka Tereza Maxová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám