Hlavní obsah

Mel Gibson: Nejsem netvor

Právo, Jana Rovenská

Po sedmileté odmlce se cenami ověnčený, ale i aférami proslulý herec a filmař vrací na stříbrné plátno. Svým bravurním výkonem v kriminálce Na hraně temnoty nenechal čtyřiapadesátiletý Mel Gibson nikoho na pochybách, že stále patří do první hollywoodské ligy.

Foto: Profimedia.cz

V hlavní roli bostonského policisty v thrilleru Na hraně temnoty se po letech opět vyznamenal.

Článek

Jako znovuzrozený je i v osobním životě. Vloni v dubnu se po devětadvaceti letech rozvedl a po dvouleté známosti s ruskou muzikantkou Oksanou Grigorievovou se stal 30. října otcem v pořadí už osmého potomka - dcery Lucie. Začal žít zdravě, dal vale alkoholu a kouření.

Foto: Profimedia.cz

Do opačného pohlaví se mistrně vcítil v komedii Po čem ženy touží (2000).

„Kouřil jsem od devíti let. Přestat bylo strašné. První dny bych býval vraždil. Je to pekelný zlozvyk. Pakliže si ale chci nejmladší dítě ještě užít ve zdraví, musel jsem toho nechat. Chci být Lucii lepším otcem - běhat s ní, hrát tenis, radovat se ze života a neležet někde jako lazar, připojený na umělé dýchání,“ říká odhodlaně Mel, který měl poslední hlavní roli ve Znameních v roce 2002.

I když se ve filmu pak objevil jen sporadicky, určitě nezahálel. V roce 2004, když se s ním nikdo nechtěl pustit do Umučení Krista, vytáhl z vlastní kapsy milióny dolarů a kontroverzní drama plné krve, násilí, ale i stále aktuálních otázek si natočil sám. Dva roky nato, po odpočinkovém komediálním seriálu Chlapi sobě, uskutečnil další velkolepý projekt Apocalypto o starobylé říši Mayů.

Osobní problémy

Ovšem větší pozornost než svými tvůrčími počiny si v posledních letech získal osobními problémy. Obvinění z řízení auta v opilosti a antisemitské výroky na adresu policisty, který ho v roce 2006 zatýkal, plnily stránky novin v celém světě. Gibson se za ně několikrát veřejně omluvil. Řekl: „Bude-li to nutné, omluvím se znovu. Pakliže jsem někoho vyděsil či urazil, lituju toho. Nejsem netvor.“

Foto: Profimedia.cz

Jako William Wallace ve Statečném srdci, které také skvěle zrežíroval.

Bulvární tisk ho ale nešetřil ani v roce 2008, kdy se kvůli jeho milostným eskapádám rozpadlo manželství s Robyn, se kterou má sedm dětí, a když se dozvěděl o Oksaně. Mel na to reagoval po svém: „Nebylo to pro mě nic nového. Soukromí jsem ztratil už před více než třiceti lety, kdy jsem začal dělat filmy. Zažil jsem i hodně veřejného ponižování. Ale znáte to - co vás nezabije, to vás posílí. A já jsem dnes ještě silnější. Právě teď přišel čas vrátit se do sedla.“

S dalšími tvůrci přemýšlel o tom, zda role bostonského policisty Thomase Cravena v thrilleru Na hraně temnoty bude ta nejlepší pro návrat na plátno. Nakonec se na ní shodli. „Když jste totiž déle mimo film, je dobré vrátit se v tom, v čem vás lidi viděli rádi. A pravda je, že jsem jako policista v Šíleném Maxovi v roce 1979 začínal, policistou jsem byl opakovaně i ve Smrtonosné zbrani, zahrál jsem si ho v různých polohách v pěkné řádce dalších filmů a diváci mě v něm brali,“ vysvětluje a dodává:

Foto: Profimedia.cz

V Šíleném Maxovi pod Kopulí hromu se v roce 1985 stal tímto sci-fi hrdinou už potřetí.

„Navíc je to role o odplatě. A postavy, které ztratily člena rodiny a bojují za spravedlnost, mě přitahují. Je to staré téma a část mýtů o hrdinech. Něco se pokazí a někdo musí zařídit, aby bylo zlo potrestáno. V mém pojetí je to většinou hodně naturalistické se spoustou krve a násilí. Takové, jaké je to ve skutečnosti.“

Melovy filmy se vždy dobře prodávaly. Nejenom proto, že jeho role hrdinů byly plné nenávisti, lásky i odvahy jako například ve Statečném srdci či v Patriotovi, ale i proto, že dovedl zahrát i romantické či komické postavy. Osobitý smysl pro humor ukázal naposledy ve snímku Po čem ženy touží.

Je nepřehlédnutelný

Podle kritiků můžeme Gibsona milovat nebo nenávidět, ale ne ignorovat. Pro Hollywood je prostě nepostradatelný. Většina tvůrců i herců je i dnes šťastná, když s ním může točit film. Patří k nim i Jodie Fosterová, která je Melovou blízkou kamarádkou už od chvíle, co spolu natočili Mavericka (1994), a právě teď s ním dotočila černou komedii Beaver (Bobr). Takových přátel má Gibson víc. Je totiž známý jako věrný kamarád, podporuje mladé filmaře, dává milióny na charitu a je brán jako ten, který se vždy umí postavit na vlastní nohy.

Foto: Profimedia.cz

S Oksanou Grigorievovou, přítelkyní a matkou jeho nej mladší dcery.

Po natočení Na hraně temnoty Mel využil nové šance a zapojil se i do hollywoodského dění. Na Zlatých glóbech předal cenu Jamesi Cameronovi za Avatar, účastnil se i nedávného přenosu na pomoc Haiti. Dopsal také další scénář vězeňského dramatu How I spent my Summer Vacation, (Jak jsem strávil letní dovolenou), ve kterém bude mít hlavní roli.

Čím se (ne)může pochlubit

• V roce 1995 dostal za Statečné srdce dva Oscary - za režii a nejlepší film.

• S majetkem 900 miliónů dolarů patří mezi nejbohatší muže Hollywoodu.

• S bývalou manželkou Robyn (54) má sedm dětí - dceru Hannah (29), dvojčata Edwarda a Christiana (28), Williama (25), Louise (22), Mila (20) a Thomase (11).

• Za rozvod zaplatil 450 miliónů dolarů.

• Jeho přítelkyně Oksana je o čtrnáct let mladší a má jedenáctiletého syna s Timothy Daltonem, jedním z představitelů Jamese Bonda.

Nejvíce však Gibsona těší, že konečně začne točit dlouho hýčkaný příběh o Vikinzích s Leonardem DiCapriem. „Miluju dějiny. Rád si představuji, jaké to asi tenkrát bylo, hlavně když to přesně nevíme. Možná si mnohé i idealizujeme. Film o severských bojovnících byl mým snem. Jde o téma, které mě napadlo jako první, když jsem v šestnácti letech začal uvažovat o tom, že bych někdy dělal film.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám