Hlavní obsah

Make-up slouží kráse, ale především ochraně pleti

Právo, Jana Tomsová

Přestože barevný pleťový podklad považujeme především za líčidlo prospívající vzhledu tváře, má ještě hlubší smysl. Chrání pleť před nepříznivými vnějšími vlivy. V nadcházejícím období bychom jeho používání měli považovat takřka za povinnost.

Článek

Opravdu dobrý make-up nekoupíme za pár korun. Je to však potřebná věc, která i při pravidelném používání vydrží přibližně rok.

Dovede víc než něco zakrýt

Některé make-upy mají také mírné vypínací účinky, díky nimž pleť získá větší hebkost a vypadá i mladší. Mnohé výrobky obsahují mikročástečky, které odrážejí světlo, takže přispívají k zářivému vzhledu. Jiné zase pohlcují tuk, a tím pleť zmatňují. Důležitá je nejen jejich dobrá roztíratelnost, ale také nestíratelnost. Pokud tento údaj není uveden na obalu, nepočítejme s nimi.

Vlevo: Kombinovaný Double Effect Make-up pleť nejprve vyhladí, zamaskuje jemné vrásky. Uprostřed: Matující make-up Personal Match prokáže neocenitelnou službu ženám s mastnou pletí. Vpravo: Sluneční pudr ve štětci pokryje pleť rozjasňujícím závojem. foto: Dermaco, Avon, Lancôme

Spěchat se nevyplácí

Nanášení make-upu není záležitost minuty. Vyčištěnou pleť je zapotřebí nejdříve ošetřit pěsticím krémem a nejméně dvacet minut počkat, než se vsákne. Teprve pak přijde na řadu přípravek, jehož barva by měla co nejvíce odpovídat odstínu pleti.

Vlevo: Creme Puff Refill při s vlhkou houbičkou slouží jako krycí make-up, použijeme-li ji suchou, úspěšně nahradí pudr. Vpravo: Age Renew díky kouzlům se světelnými paprsky ihned omladí tvář o pět let. Pleť je stále dokonale krytá a zároveň rozjasněná. foto: Max Factor

V malém množství jej naneseme na několik bodů a pomocí houbičky nebo prstů rozetřeme doztracena. A opět musíme chvíli počkat, aby se film na pleti usadil a líčení mohlo skončit lehkým popraškem transparentního pudru. Jenom tak je výsledek přirozený a vydrží dlouho.

Postup se sice zdá zdlouhavý, ale není přece nutné při něm nečinně sedět u zrcadla. Proto se i do běžného ranního rituálu vejde bez problémů.

Reklama

Související témata:

Související články

Make-up zvyšuje šance na pracovní úspěch

BBC zveřejnila výsledky výzkumu prováděného v Británii, z něhož vyplynulo, že čtvrtina vedoucích pracovníků je připravena přijmout na nové místo spíše ženu,...

Oči rozzáří kouřové líčení

Přední vizážisté se shodují. Pokud chcete na plese či valentýnské párty oslnit, zvolte zářivý kouřový vzhled líčení a zdůrazněte své obočí ve stylu 60. let.

Výběr článků

Načítám