Hlavní obsah

Lidé, kteří vyhráli milióny, často končí na mizině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo teď sice prožívá loterijní horečku, ale Jewell Whittackerová z americké Virginie ví, že bohatství se může rozplynout doslova přes noc. Její manžel Jack si na konci roku 2002 koupil za jeden dolar los, díky němuž se tenkrát stal s výhrou 314 miliónů dolarů nejbohatším výhercem v americké historii. "Kdybych tenkrát věděla, co všechno nás čeká, ten los bych byla roztrhala," říká dnes Whittackerová.

Článek

Podobně to vidí i jiní. Seznam nešťastných výherců je ve Spojených státech, kde se jackpoty často šplhají do miliónových výšin, dlouhý. Nejenže každý třetí výherce dříve či později přijde na mizinu, kvůli výhrám se ale také hroutí rodiny, vznikají hádky a rvačky, krade se a vraždí. Nedbalost a vychloubačnost často způsobí konflikt se zákonem, a mnozí výherci nakonec zůstanou úplně sami.

Stačí se podívat na rodinu Whittackerových, s jejichž životem to šlo od onoho domněle šťastného dne od desíti k pěti. Už krátce po vyzvednutí výhry se musel čerstvý boháč vypořádat s několika vloupáními do domu, kanceláře i auta. Zmizely statisíce dolarů. Několikrát se musel zodpovídat z daňových úniků, v červenci minulého roku byl kvůli údajnému útoku na vlastníka jednoho baru předvolán k soudu. V květnu se domluvil na vyrovnání se ženou, kterou sexuálně obtěžoval. Dvě kasina ho žalovala kvůli nekrytým šekům na celkovou částku 1,5 miliónu dolarů a žalobu vznesl i otec mladíka, který zemřel na pozemku Whittackerových na předávkování drogami. Pak zemřela Whittackerovým ještě milovaná vnučka - shodou okolností také kvůli drogám.

"Jeden dlouhý zlý sen," říká k tomu Jewell Whittackerová a William Post z Pensylvánie by určitě souhlasil, kdyby ještě mohl. Začátkem roku zemřel na zástavu dechu, výhra 16,2 miliónu dolarů z roku 1993 mu přinesla jen dluhy a trápení. Jeho bratr si najal vraha, aby se dostal k penězům, jeho bývalá přítelkyně ho žalovala o třetinu výhry u soudu, šest manželství mu ztroskotalo a on sám nakonec skončil ve vězení kvůli střelbě na vymahatele dluhů. Podle zpráv médií žil nakonec ze sociální podpory.

Následky obrovských výher bývají často velmi tragické

Juan Rodriguez, kterému v roce 2002 spadl do klína 18miliónový jackpot, žije osaměle v obytném přívěsu. Jeho jedinými společníky jsou alkohol a čtyři vlčáci. Po výhře to ovšem vypadalo docela jinak: příbuzní a samozvaní přátelé stáli před jeho domovními dveřmi frontu, aby ho zkasírovali. Rodriguez se nenechal prosit. Auta, zájezdy a dárky všeho druhu rozdával plnými hrstmi. Dnes už neví, kam se všechny peníze poděly.

V každém případě je ale Rodriguez ještě naživu - na rozdíl od jiného výherce z Floridy, kterého loni kvůli jeho penězům zavraždili dva muži. Další muž z Texasu ukončil svůj život sám - kvůli nezřízenému nakupování a milostné aféře se totiž ocitl v rozvodovém řízení a úplně bez peněz. Jako kostelní myš je chudá i výherkyně z Minnesoty, která kvůli neúmyslnému zabití skončila za mřížemi. Pod vlivem drog a alkoholu způsobila dopravní nehodu, při níž zemřel člověk.

Jiná dáma z New Jersey vyhrála hned dvakrát během dvou let, dohromady 5,4 miliónu dolarů. Stejně jako Rodriguez teď žije v obytném přívěsu: podle médií svoje peníze utopila v kasínech. Jí ale alespoň nejdřív získané a pak prohrané milióny právem patřily - na rozdíl od jiné Američanky, která svůj šťastný los zaplatila kradenou kreditní kartou.

Anketa

Kdybyste vyhráli desítky miliónů, co byste jako první udělali?
Koupili si dům, auto ...
22,8 %
Dali výpověď v práci.
5,2 %
Udělali velkou párty pro přátele.
3 %
Investovali peníze, tak aby začaly vydělávat další.
41,4 %
Udělali radost svým nejbližším ...
13,2 %
Přispěli na charitu.
4,2 %
Ozbrojili se a zabezpečili všechen svůj majetek.
1,8 %
Přestěhovali se do jiné země.
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6340 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodina v USA vyhrála jackpot 340 mil. dolarů

V americkém státě Oregon vystoupila na veřejnost americká rodina, která společně vyhrála druhý nejvyšší jackpot v dějinách USA - 340 miliónů dolarů, v přepočtu...

Výběr článků

Načítám