Hlavní obsah

Letní inspirace aneb Jak nosit puntíky

Novinky, Eva Dvořáková

Jsou veselé, hravé a k létu se báječně hodí. Samozřejmě je řeč o puntících, které dokážou oživit každý model.

Foto: Profimedia.cz

I hvězdy nosí puntíky.

Článek

Puntíky se ve své dvoraně slávy objevily již ve třicátých letech a od té doby jsou v módní branži stálicemi. Ženy a dívky ve velkém vyrážely na taneční akce, kde většinou a doslova protancovaly střevíčky. Nejoblíbenější taneční styl tehdejší doby? Zaručeně polka. A protože tanečnice na zábavy vyrážely v puntíkatých šatech, uchytil se i název puntíkatého vzoru, tedy „polka dots”.

Pamatujete si Walta Disneye? Nebo jeho animované filmy pouštíte svým dětem? Pak vaší pozornosti určitě neunikl myšák Mickey Mouse a jeho roztomilá myší polovička Minnie. Pokud se na ni pořádně zaměříte, zjistíte, že i ona podlehla puntíkatému trendu. Zdobí ji totiž červená puntíkatá sukně a mašle, tak typická pro dobu, kdy vznikala.

Foto: Archiv firem

barevné máslo na rty, Astor 169 Kč. Lodičky, Zara 1499 Kč. Neonový lak na nehty, Dermacol 39 Kč. Růžová kabelka, Marks&Spencer. Top, New Yorker 249 Kč. Sukně Topshop, info o ceně v obchodě.

Co se ikon v módním průmyslu týče, určitě můžeme označit Marilyn Monroe. Cokoliv si na sebe vzala, stalo se v tu chvíli doslova trhákem. A když se objevila v šatech s polka dots potiskem, začali si i velké módní značky a návrháři uvědomovat jejich obrovský potenciál.

Foto: Archiv firem

Svetřík, New Yorker 529 Kč. Kožená kabelka, Zara 799 Kč. Zlatý náhrdelník, Mango 299 Kč. Sandálky na podpatku, H&M 599 Kč. Šaty, Zoot 829 Kč.

V neposlední řadě zažily puntíky velký boom v šedesátých letech, kdy byly spojené s uměleckým stylem, tzv. pop artem. Pro něj jsou puntíky a tečky nedílnou součástí.

Foto: Archiv firem

Puntíkaté šaty z denimu, Zoot 1899 Kč. Lodičky Salamander, info o ceně v obchodě. Kabelka, Orsay 949 Kč. Hodinky s krystaly Swarovski, Storm 4990 Kč.

V minulých letech se ale trend opět oživil. A to především díky celebritě Ditě Von Teese. Ta přinesla do světa slavných nový dech, když se objevila po boku bouřlivého zpěváka Marilyna Mansona. Její styl je typický pro čtyřicátá a padesátá léta dvacátého století, kdy se začaly objevovat takzvané pin up girls, které byly sex symboly a glamour modelkami té doby a zamiloval si je téměř každý. Retro styl ale ožívá i dnes a jeho odkaz nese spousta žen hrdě s sebou, právě pomocí módního sebevyjádření.

Foto: Archiv firem

Červený lak na nehty, Avon 149 Kč. Kajalová tužka na oči, Oriflame 139 Kč. Řasenka na objem, NYC info o ceně v drogeriích. Psaníčko Salamander, info o ceně v obchodě. Dlouhé šaty s puntíky, F&F 799 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Pruhy nepatří jen námořníkům, zkuste je i vy

Modrá, bílá, červená, nesmrtelné pruhy. To je kombinace, která kdysi patřila námořníkům. Jenomže námořnický styl se stal oblíbeným i mezi obyčejnými smrtelníky...

Když jen růžová to může být

Růžová je častokrát odsuzovaná jako barva pro panenky Barbie, také se přisuzuje blondýnkám, a to zejména proto, že většina odbarvených žen ji s oblibou nosí....

Jak se obléknout do letních veder

Pomalu, ale jistě to vypadá, že se nad námi léto nakonec slitovalo a prázdniny nám zpestří horkými, místy až tropickými teplotami. To znamená, že spousta z nás...

Výběr článků

Načítám