Hlavní obsah

Léčba akné vyžaduje především trpělivost

Právo, Petr Veselý

Lék na akné zatím neexistuje. Léčí se obtížně i proto, že nemívá jednoduchou příčinu. Vyvolává ji nevyrovnaná hladina hormonů a zvýšená citlivost kůže. Ovlivnit akné není tedy jednoduché. Vyžaduje to čas, trpělivost a kázeň.

Foto: Profimedia.cz

Při tvorbě akné se uplatňuje hlavně mužský pohlavní hormon testosteron.

Článek

Při tvorbě akné se uplatňuje hlavně mužský pohlavní hormon testosteron. Ten nalezneme jak v organismu mužů, tak i žen, u nich ale v menší míře. Proto jednou z cest, jak zmírnit tvorbu uhrů, tedy komedomů, může být u dívek užívání určité hormonální antikoncepce. Blokuje nepříznivé působení testosteronu na pleť (klasikou je Diane 35 a Bellara, novějšími preparáty pak Jeanine, Yadine nebo třeba Yaz).

Komedom bezprostředně vyvolá zvýšená tvorba mazu v ústí mazových žláz kůže a také sklon k rohovění buněk ve vývodech těchto žláz. V póru kůže pak vznikne jakási zátka. Pod ní se nahromadí maz a vytvoří prostředí vhodné pro bakterie i kvasinky. Jakmile stěna mazové žlázky kvůli nahromaděnému mazu praskne, šíří se zánět do okolí.

Efekty až po týdnech

Jedním z léků na akné bývají retinoidy. Brzdí rohovatění buněk, které jsou v ústí mazových žláz. Brání tak jejich uzavření.

Srovnatelné efekty má kyselina azelainová. Působí protizánětlivě a proti tvorbě komedonů. Na rozdíl od retinoidů nedráždí tolik pleť. Pokud v kůži vznikne zánět, musí přijít ke slovu antibiotika. „Při zahájení léčby může dojít na dva až tři týdny k přechodnému zhoršení,“ říká MUDr. Andrea Vocilková, dermatoložka z Prahy.

„S tím je nutné počítat. Při pravidelném a pečlivém ošetřování se příznivé efekty dostaví po čtyřech až šesti týdnech.“ Většina kožních lékařů poukazuje v této souvislosti na to, že nejčastější chybou při léčbě akné je právě netrpělivost.

Správný krém

V souvislosti s léčbou uhrů se také mluví o využití konopné kosmetiky získané extrakcí pomocí zkapalněného plynu, o laserech, fototerapii, tekutých mýdlech a dalších doplňkových metodách. Můžete je vyzkoušet, ale jejich použití bývá užitečné konzultovat s lékařem.

Potíže někdy zhoršuje výživný krém, který postižený člověk používá. Některé přispívají k tomu, že se ústí mazových žláz více zanáší. Obvykle stačí přejít na jinou kosmetiku.

Hodně lidí je přesvědčeno, že akné zhoršuje čokoláda nebo další potraviny. Je to falešný mýtus. Seriózní výzkumy nic takového neprokázaly. Smysl má běžná racionální strava.

Více informací o akné a její léčbě najdete na řadě internetových adres: www.stop-akne.eu , www.hezkaplet.cz , http://akne-ne.cz , www.aknelinka.cz  aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Atopický ekzém lze často zaměnit s akném

Lidská kůže nás chrání před nejrůznějšími negativními vlivy prostředí. Choroby kůže nás sice většinou neohrožují přímo na životě, ale jsou velmi nepříjemné....

Výběr článků

Načítám