Hlavní obsah

Královské prsteny - nejslavnější je Dianin safír

Právo, Taťána Voců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásnubní prsten, který princ William daroval své snoubence Kate Middletonové, budoucí vévodkyni z Cambridge, je bezesporu nejslavnější šperk na světě. Nosila ho totiž jeho matka, princezna Diana. Svůj příběh však mají i mnohé další prsteny v britské královské rodině.

Foto: Profimedia.cz

Prsten, který si v roce 1981 vybrala Lady Di, daroval William své nastávající Kate Middletonové.

Článek

Zásnubní prsten Diany Spencerové, pozdější Lady Di, oslní především velkým kamenem - safírem zasazeným do osmnáctikarátového bílého zlata, který obklopuje dvanáct diamantů.

Některé zdroje tvrdí, že kámen je osmnáctikarátový, jiné hovoří o dvanácti karátech. Diana si ho vybrala sama. Princ Charles totiž neměl připravený žádný klenot, když ji žádal o ruku. Chtěl jí prý dát čas na rozmyšlenou, zda zvládne změny, které jí královské manželství přinese.

Diana se ale nemohla zásnubního prstenu dočkat. Přiměla Charlese, aby se s ní vypravil do klenotnictví, kde si vybrala. To bylo do té doby v Buckinghamském paláci neslýchané - vždyť se každý mohl dozvědět, kolik prsten stál!

Nebylo to ale klenotnictví ledajaké. Prsten vznikl v britské společnosti Garrard založené v roce 1735, která je nejstarší dosud fungující šperkařskou firmou na světě.

V roce 1840 se stala oficiálním „dodavatelem“ královské rodiny, Garrardovi vyráběli šperky pro šest britských panovníků, od Viktorie až po Alžbětu II.

Tradice se přetrhla až v roce 2007, krátce poté, co odešla hlavní návrhářka Jade Jaggerová, dcera rockera Micka Jaggera. Buckinghamský palác tehdy firmě oznámil, že „jejích služeb více netřeba, neboť nastal čas na změnu“.

Poddaní se dožadovali tradice

Veřejnost poprvé spatřila slavný zásnubní prsten v roce 1981, když si jej tehdy devatenáctiletá Diana Spencerová vzala do společnosti. Přišla ve světle modrých šatech a na prstě měla tmavý safír osazený diamanty. Pro obyvatele ostrovů to znamenalo další šok, na zásnubní prsten budoucí královny přece patří jen diamanty!

Diana ale žádnou dlouhověkou tradici neporušila. Obliba diamantů se objevila až po 2. světové válce, kdy se staly natolik cenově dostupnými, že si je na prsteny mohli dovolit i středostavovští ženiši.

Foto: Profimedia.cz

Diana a Charles na archívním snímku

A když i Marilyn Monroe začala v písni tvrdit, že „diamanty jsou nejlepší přátelé dívky“, stal se prsten s briliantem, tedy vybroušeným diamantem, nejběžnějším zásnubním šperkem v celém anglofonním světě. V současnosti se ho prý dožaduje až 80 procent zasnoubených Američanek.

Šperk jako investice

Šperk se safírem ale v Dianině době oblibu zásnubních diamantů narušil. Dlouhodobě zvýšená poptávka se odrazila i na ceně nádherných modrých kamenů.

V roce 1981 se hodnota královského prstenu pohybovala kolem 1,3 miliónu korun. O třicet let později se u podobných kousků kvůli stoupajícím cenám safírů, zlata a inflaci šplhala přes 20 miliónů a dnes by byla ještě vyšší.

Prsten by tedy uspěl i jako investice. Hodnota zásnubního prstenu Kate Middletonové je ale díky Dianině příběhu nevyčíslitelná.

Diamanty z korunky

Williamova babička, královna Alžběta II., sice dostala od prince Philipa dnes už „obvyklý“ diamantový zásnubní prsten, klenot ale činí jedinečným původ kamenů, jež ho zdobí.

Philip se narodil jako princ řecký a dánský, Řecko ale musel opustit ještě jako dítě.

Aby před svatbou nevypadal jako „chudý příbuzný“, dala mu jeho matka, princezna Alice z Battenbergu, na zásnubní prsten diamanty ze své korunky. Navíc princ Philip šperk vyrobený z platiny s tříkarátovým diamantem, který lemuje pět menších diamantů z každé strany, sám navrhoval. Tím se nemůže pochlubit každá královna, natož princezna.

Rubíny štěstí nepřinesly

Královnina sestra princezna Margaret měla na zásnubním prstenu „modernější“ rubín. Její vyvolený, Antony Armstrong-Jones, hrabě Snowdon, pro ni nechal vyrobit překrásný šperk.

Měl připomínat růžové poupě obklopené diamanty. Hrabě měl prý při probírání návrhů na paměti, že princeznino prostřední jméno je Rose - a právě to měl rubín představovat.

Safír je vlastně korund, co může být i rubínem
Safír je monokrystal oxidu hlinitého, minerálu zvaného korund. Vyskytuje se buď jako přírodní drahokam, nebo se vyrábí uměle.
Zatímco korund sestává z čistého oxidu hlinitého, safíry vždy obsahují příměs jiných prvků (železo, chrom, měď, hořčík aj.), které mu dodávají modrou, červenou, žlutou, růžovou, purpurovou, oranžovou nebo zelenavou barvu.
Mezi safíry se zařazují všechny drahokamy, které jsou odrůdami korundu - včetně červeného, zvaného též rubín.
Název safír pochází z hebrejštiny.
(Zdroj: Wikipedia)

Rubín v zásnubním prstenu dostala i Sarah Fergusonová, nevěsta Charlesova bratra, prince Andrewa. Příští vévodkyně z Yorku si ho ale musela tak trochu „vydupat“.

Andrew totiž napoprvé přišel se smaragdovým zásnubním prstenem a nepochodil ani s návrhem, že se polepší a přinese diamant. Rozmarná Sarah chtěla rubín, prý aby jí ladil s jejími rudými vlasy.

Zlí jazykové ovšem tvrdí, že v tomto konkrétním případě šlo o cenu. Ani přinesený smaragd, ani slibovaný diamant příští vévodkyni v tomto ohledu neuspokojoval. Prsten se totiž nápadně podobal zásnubnímu šperku Lady Di - jen místo safíru byl uprostřed rubín.

Rudé kameny by ale měla britská královská rodina ze zásnubních šperků nejspíš vyloučit - manželství princezny Margaret i prince Andrewa skončilo v troskách.

Náhradní prsten pro náhradnici Camillu

Vlastní příběh má i zásnubní prsten Camilly, vévodkyně z Cornwallu, druhé manželky prince Charlese. Šperk mu darovala milovaná babička Alžběta, královna matka.

Platinový prsten ve stylu art deco, který tvoří diamant ve výbrusu smaragdu usazený ve středu šperku obklopený diamanty, byl „pouze“ ozdobou pro společenské události.

Diamanty a karáty
Diamant je nejtvrdší známý přírodní minerál a jedna z nejtvrdších látek vůbec. Jde o krystalickou formu uhlíku. Pro použití ve šperku je nejoblíbenější výbrus nazývaný briliant.
Hmotnost diamantů (i dalších drahých kamenů) se udává v karátech. Metrický karát je definován jako 0,2 gramu.
Diamant o hmotnosti jeden gram má tedy pět karátů. Tato jednotka hmotnosti se historicky odvozuje od hmotnosti semene svatojánského chleba.
Semena rohovníku obecného, jak se tato rostlina oficiálně jmenuje, byla tradičně používána v Arábii a Persii jako závaží při určování hmotnosti drahých kamenů.
Důvodem je skutečnost, že velikost a hmotnost těchto semen je poměrně uniformní a v uvedené oblasti byla běžně dostupná.
(Zdroj: Wikipedia)

Královně Alžbětě ho darovala její tchyně, královna Mary, mezi šperky na počest narození současné britské královny Alžběty II. Nakonec ho ale Charles povýšil do role zásnubního prstenu. Svou roli splnil.

Prvním vnukem současné královny, který se oženil, je Peter Phillips, syn princezny Anne. Jeho ženou se stala Autumn Kellyová z Montrealu. Jako zásnubní prsten dostala „klasiku“ - tříkarátový diamant v bílém zlatě.

Reklama

Související témata:

Související články

Královský styl vévodkyně Kate

Jeden z nejsledovanějších členů královské rodiny, vévodkyně Kate z Cambridge, rozená Middletonová, není dlouhodobě terčem zájmu pouze fanoušků britské...

Výběr článků

Načítám