Hlavní obsah

Královna Alžběta II. si utahuje opasek, chodí po paláci a zhasíná světla

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O britské královně Alžbětě II. se často mluví jako o jedné z nejbohatších žen světa. A k tomu je čtyřiaosmdesátiletá panovnice navíc pověstná i svou šetrností. Přesto si musí utáhnout opasek - podobně jako zbytek světa je i Spojené království až po uši v ekonomické krizi.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II.

Článek

Sekera ministra financí George Osborna dopadla na monarchii tvrdě. Kabinet Davida Camerona jí v rámci škrtů ve veřejných výdajích nejméně na rok zmrazil roční příspěvek 7,9 miliónu liber (přes 216 miliónů korun), který slouží na zaplacení personálu, pořádání oficiálních akcí a podobně.

Alžběta II. už zrušila tradiční předvánoční večírek pro personál - zúčastnit se jej mělo 1200 osob a přišel by zhruba na 50 tisíc liber (asi 1,4 mil. korun). [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Britská panovnice musí šetřit - zrušila i tradiční předvánoční večírek pro personál.

„Královská rodina si je dobře vědoma složité hospodářské situace. Bude muset snížit výdaje a vzdát se i nutné údržby paláců,“ podotkl k tomu suše Alan Reid, který má na starosti královnino účetnictví.

Monarchie se dušuje, že peníze v žádném případě nerozhazuje. Její výdaje klesly z 87,3 miliónu v roce 1991 na 38,2 miliónu liber v roce 2009. Loni stála každého daňového poplatníka jen překvapivých 62 pencí (asi 17 korun). Do této částky nicméně nejsou započítány blíže neupřesněné bezpečnostní výdaje…

Šaty si nechává, dokud je neunosí

Šetrná povaha královny je přitom oblíbeným tématem médií. Je o ní například známo, že ve svých šatech chodí, dokud je neunosí. V červenci zase na sobě měla při oficiální večeři v kanadském Torontu „přešitý“ oděv, který ukázala již minulý podzim při návštěvě Trinidadu a Tobaga. Dává si prý také ohřívat zbytky jídel a z kousků, které zbudou z nedělní pečínky, se dělá pondělní paštika. Panovnice také podle tisku nejí královsky, nýbrž spartánsky. Na talíř si údajně dává pouze velmi malé porce.

Foto: Profimedia.cz

Soukromé výdaje královna financuje z výnosů ze svého osobního majetku - patří k němu i skotský zámek Balmoral.

I při nákupu vánočního pudinku pro služebnictvo si vždy vyjedná tu nejvyšší možnou slevu. V minulosti britské noviny dokonce uvedly, že v noci chodí po Buckinghamském paláci a zhasíná světla, která zůstala rozsvícena.

V očích veřejnosti se ale moc nepředvedla, když se nedávno ukázalo, že v roce 2004 její úředníci neváhali žádat na vytápění královských paláců 60 miliónů liber (zhruba 1,6 miliardy Kč) z dotačního fondu na vytápění bytů pro chudé rodiny. Vláda královskou žádost zdvořile odmítla.

Kritiky monarchie případ pobouřil. „Jde o nejotřesnější věc, kterou jsem kdy v životě slyšel. Ten fond má sloužit lidem v nouzi. Představa, že Buckinghamský palác může brát peníze pro chudé k financování bohatých, je nechutná,“ prohlásil Graham Smith, mluvčí organizace usilující o vyhlášení britské republiky.

Zvýšení platu se nekoná

Paseku v královských financích ovšem nadělala inflace - na platy zaměstnanců monarchie podle svých úředníků potřebuje nejméně o šest miliónů liber více, než nyní dostává. Chybějící peníze se berou z nouzového fondu, ten ale bude do roku 2012 prázdný.

K sumě na platy poskytované parlamentem by totiž měla být připočtena i inflace, která od 90. let stoupla o zhruba 80 procent, napsal deník The Daily Telegraph. Současnou částku 7,9 miliónu (takzvanou Civil List nebo Civilní listinu), kterou schvaluje parlament každých 10 let, totiž poslanci stanovili už v roce 1990. Jenže expremiér Tony Blair ji v roce 2000 zmrazil. Když ale panovnice letos v létě poprvé po 20 letech požádala o „zvýšení platu“, snesla se na ni kritika ze všech stran politického spektra.

Nejbohatší žena?

Alžběta II. má samozřejmě i své vlastní jmění, ovšem jeho skutečný rozsah je zahalen tajemstvím - není totiž veřejný. Odhady často chybně zahrnují majetek, který jen spravuje coby monarcha jménem národa, jako královské paláce, většinu uměleckých sbírek a korunovační klenoty. Královna je nesmí prodat a má povinnost je předat svému následovníkovi.

Foto: Profimedia.cz

Královský dvůr bude muset omezit i bohaté recepce.

Americký časopis Forbes v roce 2008 na základě této skutečnosti odhadl, že její jmění činí 349 miliónů liber (přes 9,5 miliardy korun) a zařadil ji na 12. místo nejbohatších monarchů na světě.

Navzdory obecně vžité představě královna také platí daně. V roce 1992 dobrovolně souhlasila s tím, že bude platit daně z příjmu a z kapitálových zisků, stejně tak platí i daň z přidané hodnoty a daně z nemovitostí.

Odkud plynou královně peníze

  • Ze státní kasy: loni šlo celkem o 38,2 miliónu liber (přes miliardu korun) z různých zdrojů. Královna tyto peníze dostává coby hlava státu výměnou za to, že se stejně jako její předchůdci vzdala výnosů z majetku koruny (tzv. Crown Estate). Výnos (loni 211 miliónů liber) jde do státního rozpočtu. Hodnota tohoto majetku se odhaduje na více než 7,3 miliardy liber.
  • Ze soukromého fondu: jde o zisky z vévodství v Lancasteru. Z výnosů z pozemků, nemovitostí a peněžních prostředků platí hlavně oficiální výdaje, které nejsou hrazeny na základě Civilní listiny. Princ z Walesu financuje své veřejné aktivity ze zisků z vévodství v Cornwallu.
  • Ze soukromého majetku a příjmů: jde o její vlastní investice a nemovitosti, platí z nich soukromé výdaje. Osobně vlastní např. rezidence Balmoral a Sandringham, které zdědila po otci, a menší část uměleckých sbírek.

Přes všechny stížnosti Britů na nákladnost vydržování monarchie je podle průzkumů většina z nich na svou panovnici hrdá a staví se za zachování této tradiční britské instituce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám