Hlavní obsah

Korzet má své háčky – a nejen doslova

Novinky, Agáta Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexy postava žen spočívá mimo jiné ve správném poměru obvodu v pase k obvodu přes ňadra – obvykle se uvádí, že nejpřitažlivější je, když se k sobě tyto míry mají 6:9 u štíhlých nebo 7:10 u těch trošku baculatějších. Jenže realita bývá poněkud jiná. Průměrná žena má v pase víc než 70 cm, ale kolem prsou odpovídající rozměr nenahledá. A tak, aby se to napravilo, přišel zase do módy korzet.

Článek

Šedesátá léta, kdy dámy, bez ohledu na pevnost a kvalitu poprsí, radostně odhodily podprsenky (ty radikálnější je i demonstrativně pálily na hranicích), aby mohly svobodně a volně vydechnout, jsou dávno pryč.

Marně feministky namítají, že korzet je vlastně symbol jakési pasti, v níž je žena spoutána a trpí kvůli mužským zájmům. Žen, jež jsou schopny snášet prakticky cokoli, jen aby se líbily, je prostě víc. A těch, co se „jako v pasti“ cítí naopak tehdy, když o ně obdivný mužský pohled nezavadí, taky…

A tak se koná slavný návrat módy našich prapra…babiček a do společnosti se chodí v korzetu. Vidět v něm můžeme dámy všech rozměrů – od Evy Herzigové po Halinu Pawlovskou. Jenže on tenhle staronově trendy výstřelek má své háčky – doslova, ale i v přeneseném smyslu…

:.Foto: Archív - Korzet dodá sportovnímu outfitu dokonalou eleganci.

V historických románech a filmech se to kráskami, jež každou chvilku omdlévají, jen hemží. Jenže ono to nebylo ani tak jejich křehkostí a citlivostí, jak se předstíralo, jako spíš právě tím, že se v korzetu nemohly nadechnout. Krom toho trpěl jejich cévní systém a do mozku se okysličená krev dostala jen ve velmi nedostatečné míře – proto jim to nejen moc nemyslelo, ale především šly často k zemi.

O to však dnešní ženy asi zas takový zájem nemají – byť následná něžná péče romantického kavalíra může mít něco do sebe. Ale přece jen radši dodržujte následujících pět pravidel.

Jak to přežít ve zdraví

  • Korzet si neupínejte přehnaně těsně – respektujte alespoň trochu přirozené proporce těla (smyčky utahujte postupně, jednu po druhé, ne najednou a „ze všech sil“ – prospěje to jak vám, tak i korzetu).
  • Dřív, než v korzetu někam vyrazíte, vyzkoušejte si pobyt v něm přiměřeně dlouhou dobu doma – ať víte, co to s vámi bude dělat.
  • Radši investujte víc peněz a nechte si korzet zhotovit na míru – bude vám líp sedět a bude k vašemu tělu „milosrdnější“.
  • Počítejte s tím, že v korzetu se už moc neshýbnete – takže si radši napřed vezměte punčochy a zapněte boty (pak už by vám s tím musel někdo pomoci). A taky v něm nechoďte nikam, kde se očekává větší ohebnost těla.
  • Rozhodně nenoste korzet denně a nesetrvávejte v něm víc než pár hodin. Lékaři totiž zcela nekompromisně tvrdí, že kromě zmíněných mdlob hrozí při příliš častém či dlouhotrvajícím nošení korzetu potíže se žaludkem a s cévním systémem (včetně rizika trombózy), a taky že se vám může zadržovat voda v těle, což vede k otokům, poruchám činnosti ledvin, ale i k neúspěchu případné redukční diety…

Reklama

Související témata:

Související články

Luxusní prádlo dokáže s tělem zázraky

O ženě, o její náladě, o barvě pleti i stylu je prý moderní luxusní prádlo. Rafinovaně střižené a dokonale vytvarované je mnohdy víc než oděv, pod kterým...

OBRAZEM: Kalhotky menší než tanga

Když se poprvé na trhu objevily kalhotky typu tanga, mnohá z žen si nedovedla představit, že by se z nich stal běžný kus spodního prádla. Nyní se na trhu...

Výběr článků

Načítám