Hlavní obsah

Konturování aneb Jak zeštíhlit obličej a skrýt nedokonalosti

Novinky, Dana Sokolová

Konturování je stále oblíbenější forma líčení všech generací. Hrou světla a stínů lze velmi snadno zeštíhlit obličej, zvýraznit oči, lícní kosti, ale i zúžit či zkrátit nos, bradu či zvýraznit dekolt.

Foto: Profimedia.cz

Hrou světla a stínů utvoříme dojem dokonalého tvaru obličeje.

Článek

Profesionální vizážisté toto stínování dokážou dovést k dokonalosti. Na fotografiích pak nejsou nutné žádné speciální grafické úpravy. V běžném životě si ale vystačíte s několika triky, které zvládnete i s minimem přípravků a dovedností.

V první řadě si ženy musí určit, jaký mají tvar obličeje (kulatý, podlouhlý, oválný nebo čtvercový), a na základě toho si rozvrhnout, jaké kontury potřebují zvýraznit a naopak které potlačit. Co je tmavé, ustupuje do pozadí, světlé a rozjasněné části naopak vystupují vpřed.

Foto: L´Oreal Paris

Make-up

Základní kroky v konturování

1. Začátkem každého konturování je kvalitní základ v podobě sjednocené pleti. Ideální je použít lehký make-up, který kromě sjednocení pleť i rozzáří. Pro delší výdrž make-upu lze použít jako základ podkladovou bázi.

2. Každý obličej je třeba konturovat podle jeho typu, např. v případě kulatého naneseme tmavý odstín od ucha směrem ke koutku úst. Tím lícní kosti ustoupí do pozadí a obličej se opticky zúží. Pozornost patří i čelu. Tmavý odstín aplikujeme na spánkové kosti, v těsné blízkosti vlasů – tímto krokem vystoupí do popředí střed čela. K dalším místům, kam lze tmavý odstín nanášet, patří brada, strany nosu a podél čelistí. Světlý stín je pak zapotřebí nanést na hřbet nosu, mezi obočí a pod oči k projasnění celkového dojmu.

U podlouhlého obličeje tmavou konturovací barvu naneste těsně pod lícní kosti, a to nejlépe úhlovým kartáčkem. Na první pohled bude barva příliš viditelná, ale nepanikařte. Lze ji jen lehce prsty rozetřít směrem nahoru. Pokud byste ji roztírala směrem dolů, ztratíte výšku lícní kosti a tvář bude vypadat povadle. Světlejší barvu rozetřete kartáčkem k obrysu vlasů. Pleti to dodá zdravý lesk a zamaskuje velké nebo ploché čelo.

U oválného obličeje je dobré zvýraznit tváře světlou barvou, a naopak zkrátit obličej tím, že se nanese tmavá barva na špičku brady a také na čelo (lehce se tmavou zvýrazní spánky a tmavá linka se nanese cca centimetr pod vlasy.)

U čtvercového obličeje se postupuje podobně jako u kulatého obličeje. Nejprve  naneseme tmavý odstín od ucha směrem ke koutku úst. Tím lícní kosti ustoupí do pozadí a obličej se opticky zúží. Tmavým odstínem i zúžíme bradu, a to tak, že tmavou zjemníme hrany dolní čelisti. Světlý stín je pak zapotřebí nanést na hřbet nosu, mezi obočí a pod oči k projasnění celkového dojmu.

Foto: Profimedia.cz

3. Chcete-li, aby váš nos vypadal rovnější, prsty rozetřete trochu tmavé barvy po stranách nosu. Raději vynechte špičku, jelikož celkově by nos posléze mohl vypadat příliš tenký. Pokud toužíte, aby váš nos vypadal kratší, pak lehce rozetřete tmavou barvu podél nozder.

4. Pokud máte pocit, že je vaše brada lehce povadlá, pak obrysový pudr naneste pod čelist. Vaše tvář bude vypadat nejen štíhleji, ale i mladší.

Tip: Celebrity občas používají i konturovací pudr (tmavou barvu) na obrys nad vnitřní koutek oka až k obočí - oči jsou pak maximálně zvýrazněny.

5. Dobré je nezapomínat na tvářenku, která dodá pleti zdravý nádech a rozzáří finální look. Nanáší se na lícní kosti směrem k uchu.

Foto: archív firem

Zleva:

Foto: L´Oreal Paris

Speciální kosmetický štěteček na konturování. Cena: 399 Kč

Konturování pomocí bronzeru a rozjasňovačů

S letním sluncem je velmi aktuální i konturování pomocí bronzeru, který pleť prozáří a vytvoří dokonale opálený vzhled. Zároveň jím lze modelovat obličej, ať už zvýrazněním lícních kostí, optickým zúžením tváří, či odváděním pozornosti od drobných nedokonalostí.

Bronzer by neměl obsahovat třpytky a měl by mít správný odstín – pro pleť s béžovým nádechem vsaďte na bronzer žlutohnědý, pro narůžovělý nádech pleti upřednostněte vínový odstín bronzeru.

Bronzer nanášejte v pudrové konzistenci pomocí zkoseného štětce. Pokud je v tekuté podobě, pak konečky prstů, případně houbičkou. Bronzer patří všude tam, kde je přirozený stín a chcete tyto partie upozadit. Větším štětcem ho naneste pod lícní kosti, na oblast čela těsně pod vlasy, případně na podbradek.

S pomocí menšího štětce vymodelujete bradu, bronzerem můžete poprášit i obě strany nosu, aby působil zúženým dojmem, nebo jeho špičku, aby došlo k optickému zkrácení.

Foto: archív

Zleva:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám