Hlavní obsah

Když se řekne malé černé

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé černé. Stále se o nich mluví, ale ten, kdo se ne úplně často pohybuje v módním světě, častokrát vůbec neví, co to vlastně je. A pokud přijde na to, o čem je řeč, pak je možná zmatený, jak si je vybrat, na jakou příležitost se hodí a proč že se vůbec nosí? Přečtěte si tedy něco málo o jejich historii i tom, proč by měly být v šatníku snad každé ženy.

Foto: Profimedia.cz

Ikona a dáma, která malé černé neboli little black dress proslavila. Audrey Hepburnová.

Článek

Nejznámější průkopnicí a nositelkou „malých černých” je bezesporu herečka Audrey Hepburnová. Ta je oblékla ve známém filmu Snídaně u Tiffanyho, který měl premiéru v roce 1961. Od té doby se strhlo šílenství a každý je musel mít.

Ač šlo vlastně „jen” o obyčejné, černé pouzdrové šaty, ženy braly obchody útokem. Všechny chtěly být jako Audrey, ale málokdo vůbec věděl, že tím, kdo šaty poprvé navrhl a díky komu spatřily světlo světa, byla slavná Coco Chanel. Ta navrhla první malé černé, model, jenž pojmenovala Ford, již v roce 1926. Za dva roky tak oslaví již své devadesáté narozeniny.

Jsou univerzální a nadčasové

Jejich výhod je hned několik. Vzhledem k tomu, že se na nejvyšších příčkách imaginární módní hitparády drží už něco přes padesát let, je nad slunce jasné, že o jejich nadčasovosti není pochyb. Tento druh šatů zkrátka jen tak nevyjde z módy. „Malé černé jsou naprostým základem šatníku a sluší bez výjimky každé ženě,” říká Lenka O´neill, majitelka módního portálu TamsinLondon.cz. „Variací i střihů malých černých je nekonečná řada a o to je styling rozmanitější ruku v ruce s měnícími se trendy,” dodává.

Další velkou výhodou je jejich univerzalita. „Dají se nosit na tisíce způsobů," říká stylistka zoot.cz Alžběta Pěkná. „Oblečte je na pracovní večeři, rande i dámskou jízdu. Střihově se trochu liší, nejideálnější jsou ale modely bez rukávů či s rukávy kratšími. Lépe se pak kombinují a nabízejí zajímavější variace,” dodává Pěkná. Záleží hlavně na doplňcích, které zvolíte.

Nemusíte za ně utratit tisíce

Ačkoliv se bezpochyby vyplatí do LBT (little black dress) investovat, není to vždy úplně nutné. Pokud totiž zabrousíte do slev, které momentálně ovládají snad každý módní obchod, můžete narazit i na doopravdy krásné kousky už do tisícikoruny.

Foto: Archiv firem

Zleva: 499 Kč Bershka, 699 Kč Mango, 799 Kč Zara.

Foto: Archiv firem

Zleva: 799 Kč Zara, 660 Kč Tamsin London,599 Kč Mango.

Foto: Archiv firem

Zleva: 499 Kč Bershka, 1320 Kč Tamsin London, 699 Kč Mango.

Inspirujte se u celebrit

O jejich oblíbenosti svědčí i počet slavných žen, které je oblékají jak ve svém volném čase, tak i na společenské události. A nezáleží na tom, jestli jsou malé, velké, mají pár kil navíc nebo malá prsa. Malé černé totiž sluší všem.

Foto: Profimedia.cz

Malé černé nosí celebrity: Alessandra Ambrosiová, Mila Kunisová a Heidi Klumová

Foto: Profimedia.cz

Malé černé nosí celebrity: Sarah Jessica Parkerová, Fergie a Rihanna.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nosit džínové kraťasy

Džínové kraťasy jsou velmi univerzálním, a hlavně velmi oblíbeným kouskem hlavně v letním období. Nesmrtelná džínovina se totiž nosí po všechna roční období....

Nejoblíbenější barva letošního léta

Rozruch nejen mezi módními návrháři a stylisty letos způsobila oranžová barva, kterou v několika různých odstínech oblékají celebrity ve velkém. A právě díky...

Šaty vybírejte podle typu postavy

Šaty jsou na nošení velmi univerzální. Můžete je obléknout na slavnostní recepci, ale klidně i k vodě v horkém letním dni. Přestože se obchodní centra hemží...

Výběr článků

Načítám