Hlavní obsah

Každý druhý Čech se u vaření baví a současně relaxuje

Novinky, das

Přestože Češi všeobecně vaří málo a mnohdy by se této činnosti nejraději vyhnuli, každý druhý kuchař amatér bere vaření jako zábavu a určitý způsob relaxace. Z výzkumu společnosti Ikea také vyplynulo, že společné vaření a stravování podporuje rodinný život a v podstatě utváří teplo domova.

Článek

"Prvopočátek všeho je vařit z lásky. Pokud nechcete vařit, musíte počítat s tím, že výsledek nikdy nebude takový, když budete vařit s chutí a láskou," svěřila Novinkám.cz svůj názor na vaření herečka a také výtečná kuchařka Markéta Hrubešová.

Mnozí Češi totiž vaření berou jako nutnost a odpovědnost k rodině. A v podstatě k vaření přistupují se slovy: "Honem, ať to máme už za sebou."

Mezi hlavní důvody proč někteří z nás považují vaření jen za obtíž, patří malé a neprakticky uspořádané kuchyně a špatně skladovatelné kuchyňské náčiní. Polovina z nás nerada vaří kvůli nepořádku, který při vaření vzniká a 27 procentům vadí dlouhá příprava pokrmů, jelikož jim to krade čas.

Dobře zvolený dárek

Kdyby měli lidé lepší podmínky pro vaření, vařili by určitě častěji a s větší radostí než nyní. Vždyť pečlivě připravené jídlo může být milým dárkem a nebo dokonce uměleckým dílem.

"Vaření není jen o pokrmu. Z psychologického hlediska je tato činnost spjatá často s experimentováním, k čemuž je zapotřebí odvaha. A jsme-li odvážní, posilujeme naše sebevědomí," upozorňuje psycholožka Marta Boučková.

Stmelování rodiny

Společné stolování by mělo být samozřejmostí v každé rodině. U nás tomu tak ale není. Jsme opravdoví přeborníci v konzumaci jídla před televizí a také v konzumaci jídla v osamění. A když už se u jídla sejdeme rozhodně nekomunikujeme tak jako jiné národnosti. Mnohdy se soustředíme pouze na jídlo a nebo při jídle sledujeme již zmíněnou televizi či čteme noviny nebo posloucháme rádio.

Do vaření je dobré začlenit všechny členy rodiny. Přestože je u nás doménou zejména žen, stále častěji vaří i muži. Podle výzkumu vládne až v 1/3 domácností v kuchyni právě muž. Odborníci se navíc shodují, že do procesu vaření by měly být začleněny i děti.

"Pokud vaříte s dětmi, vytváříte u nich pozitivní vztah ke kuchyni, což mnozí ocení v dospělosti." vysvětluje Boučková a dodává: "I zde platí pravidlo, co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš."

Vaření může být zábavné

Češi tráví vařením v průměru 2-3 hodiny denně. Aby tento čas byl pro ně něčím víc než jen nutností, vznikl program "Uvařte si lepší život", který přináší nová řešení , jak trávit vařením méně času, vařit jednoduše a s radostí.

"Program má za cíl zvýšit povědomí o tom, že vaření může být zábavné a má sílu stmelovat rodinu a přátele," vysvětluje Jindra Válová ze společnosti Ikea, která program připravila.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtvrtina českých žen neumí vařit

Čtvrtina českých žen toho v kuchyni příliš nepředvede a dokáže uvařit jen několik jednoduchých jídel. Naproti tomu 17 procent českých mužů se v kuchyni...

Výběr článků

Načítám