Hlavní obsah

Kim Kardashianová poškodila slavné šaty po Marilyn Monroe

Šaty, které si nechala zpěvačka Marilyn Monroe ušít u příležitosti slavnostního vystoupení na narozeninách Johna F. Kennedyho, jsou nenávratně poškozeny. Na vině je podle všeho Kim Kardashianová, která si tyto šaty vypůjčila z archivu, aby je vynesla na Met Gala 2022.

Foto: Profimedia.cz

Kim Kardashianová v šatech Marilyn Monroe

Článek

Na nových fotkách šatů, které zveřejnil sběratel Scott Fortner, jsou šaty, jež jsou aktuálně vystaveny v Ripley's Believe It Or Not, na zadním zapínání natržené, a dokonce i chybí krystaly a flitry, z nichž některé zůstaly viset na jediném vláknu.

Ve srovnání s fotografiemi šatů vystavených v roce 2016 jsou rozdíly více než patrné. Sběratelská společnost Ripley's uvedla, že „uchování tohoto kusu historie popkultury byla věnována velká péče“. Zdá se, že ale nové fotografie naznačují opak.

Kim Kardashianová se zpočátku nemohla do šatů vejít, ale povedlo se jí během tří týdnů shodit sedm kilogramů, což popudilo mnoho odborníků na výživu.

Kim Kardashianová vynesla kontroverzní šaty po Marilyn Monroe

Styl

Samotný výběr šatů přitom od počátku doprovází kontroverze. Nesouhlas projevil i návrhář, který vytvořil původní náčrtky šatů, Bob Mackie. „Byly navrženy pro Marilyn Monroe. Nikdo jiný v těch šatech neměl být viděn,” uvedl v květnu pro Entertainment Weekly.

Mnoho odborníků na uchování historických předmětů navíc tvrdilo, že látka šatů, které jsou přes 60 let staré, je příliš křehká na to, aby držela na postavě Kim Kardashianové. ⠀⠀

„Jsem frustrovaná, protože je to porušení všeho, co je považováno za profesionální zacházení s historickými kostýmy," řekla LA Times bývalá vedoucí konzervace v Met's Costume Institute Sarah Scaturro.

„V 80. letech se přitom sešla parta kostýmních profesionálů, aby vyslovila předsevzetí, že historické kostýmy by se neměly nosit. Obávám se tedy, že na kolegy ve sbírkách historických kostýmů budou nyní důležití lidé tlačit, aby jim dovolili oděvy nosit,“ dodává.

Foto: Profimedia.cz

Kim Kardashianová v šatech po Marilyn Monroe

„Nahé šaty” si nechala ušít zpěvačka Marilyn Monroe speciálně k příležitosti svého vystoupení na oslavě 45. narozenin Johna F. Kennedyho v Madison Square Garden v roce 1962, kde zpívala „Happy Birthday, Mr. President“. Šaty byly navrženy tak, aby přesně kopírovaly její postavu. Zpěvačka do nich byla doslova všita. Spekuluje se o tom, že šaty dosvědčují milostný poměr mezi Monroe a Kennedym.

Přiléhavým křišťálovým šatům od návrháře Jeana Louise se přezdívá nejdražší šaty na světě. Obsahují 2500 krystalů a v aukci firmy Ripley's Believe It or Not! byly vydraženy za neuvěřitelných 120 milionů korun (včetně aukčních poplatků).

Foto: Profimedia.cz

Původní šaty zpěvačky Marilyn Monroe

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám