Hlavní obsah

Jaké materiály v zimě spolehlivě zahřejí

Novinky, Linda Humlová

Vánoce jsou za námi, o zimě se to samé říci ale zatím nedá. Pokud se poohlížíte po novém kvalitním svetru, ve kterém vám bude teplo až do jara, nezapomeňte se podívat na cedulku s materiálovým složením.

Foto: Profimedia.cz

Máte už svůj vysněný svetr?

Článek

Kvalita vlákna rozhoduje o vlastnostech materiálu, proto je důležité vybírat pečlivě. Trendy svetr z umělého materiálu za pár stokorun vám parádu možná udělá, ale určitě se nestane základem vašeho šatníku.

Naopak přírodní vlákna mají vynikající vlastnosti, které slouží lidem od nepaměti. Jedná se zejména o přirozené odvádění potu, termoregulační vlastnosti a vysokou hřejivost.

Kašmír

Kašmír je jeden z nejdražších, ale také nejhřejivějších materiálů, které jsou na trhu dostupné. Jedná se o druh vlny, který se získává ze srsti kašmírové (kašmírské) kozy. Na omak je kašmír velmi příjemný, i slabý úplet dokáže opravdu zahřát.

Kašmírový svetr působí na první pohled kvalitním a luxusním dojmem. Pokud si pořídíte alespoň jeden kousek, uvidíte, že už nebudete chtít nosit žádný jiný.

Foto: Profimedia.cz

Kašmírové kozy

Vlna

Vlněná vlákna se získávají nejčastěji ze srsti ovcí a koz. Jedná se o velmi kvalitní a odolný materiál, který vám při šetrném zacházení vydrží desítky let. Vlna má také výborné izolační vlastnosti - přestože je na omak hebká, doporučujeme pod ni nosit obyčejné bavlněné tričko, protože má někdy tendenci kousat.

Foto: Profimedia.cz

Ovce

Alpaka

Vlna alpaka je materiál pojmenovaný po stejnojmenných lamách, které se nejčastěji chovají v Peru.

Často se používá pro výrobu luxusních svetrů a doplňků. Je totiž velmi jemná, nenasává vodu a je hypoalergenní.

Foto: Profimedia.cz

Lama alpaka

Mohér

Mohér je opět druh vlny, který se získává z angorských koz. Jedná se o nemačkavý a velmi odolný materiál. Mohérové vlákno je velmi silné a duté, a proto má lepší tepelné vlastnosti než obyčejná vlna. Navíc je velmi příjemné a rovněž hypoalergenní.

Foto: Profimedia.cz

Angorská koza

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám