Hlavní obsah

Jak vůně působí na psychiku a emoce jedince

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aromatické látky byly vysoce ceněny již ve starověku. Jejich hodnota byla dána jejich schopností působit na psychiku a tělesnou stránku. Vůně ovlivňují náladu, evokují emoce, působí proti stresu a jsou také schopny v těle spouštět určité léčebné procesy.

Foto: Profimedia.cz

Používáme parfémy a vůně, abychom byli příjemní a přitažliví pro své okolí.

Článek

Čich v našem životě plní funkci varovnou, upozorňuje nás například na zkažené jídlo či nebezpečný zápach – například kouř. Druhá funkce čichu, kterou moderní člověk hojně využívá, je aspekt estetický a schopnost získávat prostřednictvím vůní radost a potěšení.

"Používáme parfémy a vůně, abychom byli příjemní a přitažliví pro své okolí. Prádlo ošetřujeme vonnými preparáty, podle vůně si často vybíráme mýdla a čisticí prostředky. Dnes je čich z velké míry prostředkem estetického vyjadřování, stává se nadstavbou ke zvýšení kvality života," vysvětluje  psychoterapeutka a zakladatelka Asociace českých aromaterapeutů Mgr. Barbora Nováková a dodává:

"Vyhledáváme a přitahují nás příjemné pachy, ke kterým se nám pojí příjemné asociace. Toho plně využívají výrobci, kteří jsou si plně vědomi lidské touhy po příjemných vůních, a kteří nabízejí celou škálu parfémovaného zboží s umně projektovanými pachy, které ovlivňují naše emoce a to, jak se cítíme."

Připravili jsme pro vás přehled nejnovějších vůní na trhu.

 Dámské vůně

Foto: Coty

Lady Gaga Fame - jedná se o patentovanou fluidní technologii, vytvořenou v pařížských laboratořích Haus a ve spolupráci s Coty. Všechny složky vůně se spolu nemíchají, a ani nemají určitou hierarchii, ale harmonicky spolu spolupracují.

Foto: Cartier

Cartier Baiser Volé - luxusní vůně představuje živočišnou ženskost a vyspělou smyslnost bohaté lilie.

Foto: Coty

Svěží ovocno-květinová vůně Guess Girl vás uchvátí výbuchem sladkého melounu, vzrušující směsí brazilské tropické orchideje a smyslnou vanilkou.

Foto: Beyoncé

Beyoncé Midnight Heat

Foto: Chloé

Love CHloé eau florale - svěží květinovo-pudrová vůně kultivovaně pozvedá eleganci do nové éry lehkosti.

Foto: Jil Sander

Jil Sander Everose - ovocno-květinová chypré vůně dokonale vyjadřuje ženskost a romantiku.

Foto: Coty

Heidy Klum Shine rose - Ovocno-květinová orientální vůně staví na zářivých nótách růže, které jsou obaleny jiskřivými a hřejivými tóny inspirovanými Heidi a její chutí pro život.

Foto: Guerlain

Guerlain, La Pettite Robě Noire - Oslnivý závan fazole tonka provází aroma vanilky, irisu a pačuli.

Foto: Oscar de la Renta

Oscar de la Renta Live In Love - vůně pro romantické ženy, které žijí život naplno s kapkou sentimentu.

 Pánské vůně

Foto: Playboy

Playboy VIP

Foto: Calvin Klein

Calvin Klein ENCOUNTER

Foto: David Beckham

David Beckham The Essence - dřevitá, energická vůně je dokonalým vyjádřením svěží mužnosti Davida Beckhama.

Foto: Jaguar

Jaguar Performance Men - Mužnost s dotykem sportovní elegance. Vůně inspirovaná unikátními vozy slavné značky Jaguar.

Foto: Mexx

Dřevitě-aromatická vůně pro muže. Na trh byla uvedena v roce 2012. Je určena pro muže, kteří jsou spokojeni sami se sebou, jsou přirozenými osobnostmi a rodina je pro ně vším.

Foto: Guess

Guess Seductive Homme Blue - představuje novou interpretaci moderní mužnosti, stejně nezapomenutelnou jako dokonalý den u oceánu, který mizí v nejsvůdnějším západu slunce.

Foto: Giorgio Armani

Giorgio Armani Code Ultimate - Je nová verze velmi úspěšné vůně Armani Code. Oproti svému předchůdci je ještě intenzivnější, luxusnější a smyslnější. Je pro muže symbolem síly a elegance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám