Hlavní obsah

Jak si dopomoci k zářivě bílým zubům z domácích zdrojů

Novinky, ema

Sněhobílý úsměv mají většinou hollywoodské hvězdy, které se ale vůbec nezdráhají do svého vyšperkovaného chrupu investovat desítky tisíc dolarů. Mezi jednu z nejoblíbenějších procedur patří chemické bělení zubů. Jenomže k tomu, aby chrup vypadal bělejší, stačí pár obyčejných babských rad.

Foto: Profimedia.cz

Krásně bílé zuby se nosí v Hollywoodu, ale vy si k nim můžete dopomoci bez předražených procedur.

Článek

Existují totiž potraviny, které v sobě obsahují přírodní bělicí složky, takže proč utrácet velké peníze, když pomoc k bělejšímu chrupu na vás může čekat přímo doma? Existuje několik triků, díky nimž si můžete zuby o pár odstínů „vylepšit”. Také je dobré vědět o potravinách a nápojích, kvůli kterým mohou zuby žloutnout.

Stručně řečeno: „Cokoliv vám zanechá skvrny na oblečení, může stejnou neplechu spáchat i na vašich zubech.” Nejhůře ale zuby snášejí kolové nápoje, kávu, čaj a dokonce i velmi oblíbené borůvky.

Babské rady pro bělejší zuby

Jezte zeleninu. To je velmi jednoduchý způsob, jak si udržet krásný a zdravý úsměv. Křupavá zelenina, jako je mrkev a celer, a ovoce, například hruška a jablka, mají drsnější dužiny, které působí jako přírodní leštidlo zubní skloviny. Tyto druhy ovoce a zeleniny také podporují produkci slin, jež zuby chrání před bakteriemi a usazováním nečistot.

Už jste určitě slyšeli, že skvělým přírodním bělidlem je celkem běžně používaná věc, jedlá soda. Zkuste proto jednoduchý recept. Smíchejte jedlou sodu a citronovou šťávu do lepkavé pasty. Tu pak použijte jako pastu na zuby a kartáčkem si chrup vyčistěte, počkejte minutu a ústa vypláchněte.

Pozor na narušení skloviny

Soda pomáhá odstranit skvrny z povrchu zubní skloviny, zatímco kyselina citronová v podobě citronové šťávy má pro změnu bělicí účinky. Ale pozor. Tato metoda, pokud ji budete používat příliš často (doporučuje se maximálně jednou týdně), může narušit citlivost zubů porušením zubní skloviny. Nepřekračujte dobu působení, tedy jednu minutu.

Kasein, mléčná bílkovina, která je hojně obsažena v mléčných výrobcích, podporuje pevnost a odolnost zubní skloviny. A proč je silná zubní sklovina tak důležitá pro krásný a zdravý úsměv? Sklovina je něco jako rytířovo brnění, je vnější částí korunky zubu, která kryje a chrání jeho níže umístěné části. Pečováním o ni zabráníte tomu, aby se změnila barva dentinu (zuboviny, která je hned pod sklovinou). V tomto případě už totiž musí zasáhnout zubař.

Existují malé a chutné ovocné plody, které mohou nejen snižovat riziko vysokého krevního tlaku a kardiovaskulárních nemocí, ale jsou také užitečné při bělení zubů. Jaké? Například jahody. Vitamin C, který je v jahodách obsažen, pomáhá odstraňovat zubní plak. Zkuste následující tip. Jahody rozdrťte na dřeň a aplikujte je na zuby pomocí zubního kartáčku. Nechte chvíli působit, poté ústa důkladně vypláchněte vodou. Nenechávejte jahody na zubech moc dlouho, protože ovocná šťáva může začít naleptávat zubní sklovinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Co ještě nevíte o čištění zubů

Zuby si čistíme od malička. Začínáme s tím hned, jak se na svět vyklube první zoubek a pokračujeme do té doby, dokud ještě máme v puse co čistit. Kupujeme si...

Kvůli komu se ženy chtějí líbit

Ženy se chtějí líbit. Většina z nás se ráda hezky obleče, nalíčí a cítí se žensky. Kvůli komu? Mnoho žen na sebe dbá především kvůli mužům, nezanedbatelné...

Citlivé zuby dokážou pořádně potrápit

Nemohou konzumovat příliš studené nebo moc teplé nápoje ani jídla. Případně nápoje a potraviny hodně sladké či kyselé. Jde o lidi, které trápí citlivé zuby....

Výběr článků

Načítám