Hlavní obsah

Jack Davenport: Komodor Norrington v Pirátech z Karibiku byla dobrá volba

Právo, Jana Rovenská

K tomu, aby se stal známým i ve světě, potřeboval populární britský herec Jack Davenport hollywoodský trhák. Stalo se. Třikrát se objevil jako komodor Norrington v Pirátech z Karibiku a atraktivního Angličana už nikdo nepřehlédne.

Článek

A jak se k roli v Pirátech dostal? „Částečně díky otci. Režisér Gore Verbinski si ho pamatoval z pirátského filmu Uragán na Jamajce (1965) a vzpomněl si na mě. Původně neměl být kapitán Norrington a snoubenec Elizabethy, velkou rolí. Když Gore ale zjistil, jak zdatný jsem šermíř a jak mi role padne, stal se jedním z hlavních postav trilogie,“ pyšní se s úsměvem Jack.

To, že je z herecké rodiny, nezapře. Jeho rodiče Marie Aitkenová a Nigel Davenport patřili k nepřehlédnutelným anglickým hercům poválečné generace. A nebyli to jen oni, na které může být v rodině po právu hrdý. Jeho prastrýc z matčiny strany byl britský politik a spisovatel Sir William Maxwell Aitken, pradědeček Lord Rugby britský velvyslanec v Irsku během 2. světové války.

Foto: Profimedia.cz

S Keiraou Knightleyovou ve třetím pokračování Pirátů z Karibiku: Na konci světa

V politických a společenských kruzích byla známá i babička Lady Penelope Aitkenová. Velice populární je ještě dnes jeho strýc Jonathan Aitken, bývalý konzervativní poslanec a britský ministr obrany, dnes oblíbený spisovatel.

Jack podědil od každého trošku – šlechtickou noblesu a herecké nadání. Na univerzitě vystudoval anglickou literaturu a film.

„Rodiče mě sice od herectví zrazovali, ale stejně mě to neodradilo. Jako dítě jsem mezi jejich přáteli, herci, vyrůstal a mám na ně ty nejhezčí vzpomínky. Od mládí jsem věděl, že půjdu v jejich šlépějích, ať to stojí cokoli. Když jsem pak v šestnácti ještě na škole sklidil úspěch za Hamleta, byl jsem si jistý, že je to správná volba,“ vysvětluje dnes sedmatřicetiletý Jack.

V polovině 90. let se stal v Anglii známý rolí arogantního Milese v televizním seriálu o mladých drogujících právnících This Life (Tento život), v roce 2000 si podobnou úlohu zopakoval v aktualizovaném seriálu Párování, o osm let později přidal další – Swingtime.

Jackova filmová dráha začala v roce 1997 v báječné komedii Divoká stvoření, v níž měl ale jen malou roli studenta. Už o dva roky později zaujal jako přítel Matta Damona v oscarovém snímku Talentovaný pan Ripley a jeho kariéra vyvrcholila lodním kapitánem Jamesem Norringtonem v pirátské trilogii. Zabodoval i v Pirátech na vlnách (2009).

Slabost pro divadlo

Velkou slabost má pro divadlo, kde jako novopečený herec začínal a kde sklízí ovace dodnes. Jednou z nejúspěšnějších rolí byl jeho milenec Darlington ve Vějíři lady Windermereové.

Foto: Profimedia.cz

Jako ctižádostivý komodor Norrington

„Zaplať pánbůh, že divadlo existuje. Herec se nikdy nemůže spolehnout jen na role ve filmu a v televizi. Jedině na prknech může plně rozvinout svůj talent. Právě teď jsem přijal roli v Gorkého Nepřátelích. Málo se hrají, i když je to vynikající sonda do doby a poměrů bouřlivých začátků dvacátého století, ve kterých spisovatel žil.“

I když Jack připouští, že v herectví je to jako na houpačce a člověk si nikdy není ničím jistý, stále na něm vidí více kladů než záporů.

„Hlavně mě zavedlo na světě do míst, které bych jinak nikdy neviděl, poznal jsem řadu zajímavých, inteligentních lidí a velkých umělců.“

Přesto ho milovaná profese málem stála manželství. Jack si vzal v roce 2000 o pět let starší skotskou herečku s portugalskou krví Michelle Gomezovou. V roce 2004 přiznal, že manželství procházelo krizí.

„Při natáčení Pirátů z Karibiku jsem byl pořád pryč. I o tom je ale herecké manželství. Buď jste spolu 24 hodin denně a hladovíte, nebo vyděláte peníze, ale měsíce se nevidíte. Nakonec jsme to ale překonali,“ dodává Jack, který si na nějakou dobu chce od filmu odpočinout. Bude tak mít i víc času na svého prvorozeného syna, který se jim narodil letos v březnu.

Víte, že
Do svých sedmi let žil v rodinném sídle na španělské Ibize. Když mu bylo osm, rodiče se rozvedli a matka ho dala do internátní školy.
Charakteristický je svým sexy zabarveným barytonem, ve kterém namluvil i několik audio knížek.
O svém kostýmu v Pirátech z Karibiku řekl: „Když jsem uviděl Deppa v jeho kostýmu, hrozně jsem mu záviděl. Vypadal jsem vedle něho jako vanilková zmrzlina.“
Teď hraje jednu z hlavních rolí v americkém scifi seriálu Flash Forward – Vzpomínka na budoucnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám